Hybride werken: wat wil de Nederlander nu eigenlijk?

Thuiswerken of terug naar kantoor? Of een combinatie? En hoe vaak dan vanachter het bureau, en hoe vaak aan de keukentafel? Recruitmentorganisatie Robert Walters vroeg ruim vijfduizend werknemers in 31 landen naar hun wensen rondom het nieuwe werken. Daaruit blijkt dat Nederlanders bij voorkeur twee dagen per week op kantoor doorbrengen en de rest van de week graag thuiswerken.

 

Nederlanders erg tevreden over baan

Nederlanders zijn over het algemeen heel tevreden over hun baan. Met name op het gebied van salaris (64% tevreden, 18% zeer tevreden), erkenning voor goede prestaties (61% tevreden, 16% zeer tevreden) en de balans tussen werk en privé (54% tevreden, 23% zeer tevreden) scoort Nederland hoog.

Die tevredenheid rond een goede werk-privébalans is moeilijk los te zien van de afgelopen anderhalf jaar. Door de coronacrisis viel het woon-werkverkeer grotendeels weg, verliepen veel meetings een stukje vlotter en bleef er vaak meer tijd over voor het gezin, vrienden en hobby’s.

Nu (fulltime) thuiswerken weer steeds minder gebruikelijk wordt, is de vraag hoe het hybride werken definitief vorm moet krijgen. Uit onderzoek van Robert Walters blijkt dat twee op de vijf professionals (40%) het liefste twee dagen naar kantoor gaat, en de rest van de week wil thuiswerken.  

Thuiswerken: flexibel schema, geen reistijd en efficiënter werken

Wat we dan zo fijn vinden aan dat thuiswerken? Vooral de flexibiliteit is in de smaak gevallen: maar liefst 67% van de Nederlandse respondenten gaf aan dat dit een reden is om volledig vanuit huis te werken. 61% vind het fijn om niet te hoeven reizen, 55% werkt thuis efficiënter en 54% ervaart een betere balans tussen privé en werk. Overigens vindt 18% het gewoon fijn om de hele dag in zijn casual kloffie achter de laptop te zitten.

Slechts 7% van de Nederlanders zou, als zij de keuze hadden, nooit meer terugkeren naar kantoor. Daarmee blijken we in vergelijking met de landen om ons heen toch redelijk gesteld op onze traditionele werkplek: zo zou 28% van de Spanjaarden, 20% van de Britten en 15% van de Duitsers het liefst fulltime thuiswerken. Belgen en Fransen (allebei 7%) gaan ook graag in ieder geval een paar dagen per week naar kantoor.

Op kantoor: face-to-face meetings, socializen en wederom een betere werk-privébalans

Valt volledig thuiswerken niet echt in de smaak, aan een terugkeer naar het pre-corona tijdperk moeten nog minder professionals denken: slechts 3% van de Nederlandse werknemers wil straks weer vijf dagen per week naar kantoor. Face-to-face meetings (67%) en het sociale aspect (34%) van een gedeelde werkruimte zijn daarbij de grootste drijfveren. Tegelijkertijd vindt 34% van de Nederlanders het juist een fijne werk-privébalans als zij wél naar kantoor gaan. Mogelijk hebben zij in de voorbije periode de vervagende lijnen tussen werk en privé als vervelend ervaren.

De echte kantoortijgers (bij voorkeur vijf dagen in de week naar kantoor) bevinden zich overigens in het Midden-Oosten (23%), Vietnam (23%), China (14%) en Hongkong (13%).

Terug naar kantoor:

Als we straks (deels) terugkeren naar kantoor, dan veranderen er mogelijk wel een paar dingen. Zo is 18% van plan om later te beginnen dan voor de coronacrisis. En 7% gaat ervan uit dat afspraken met bijvoorbeeld de tandarts of een bezoekje aan de sportschool tijdens werkuren makkelijker ingepland kunnen worden.

Meer informatie

Voor meer informatie kun je altijd contact met ons opnemen via netherlands@robertwalters.com of tel. 020 644 46 55. 

Of download de e-guide ‘De symptomen van een niet-werkend hybride model’ voor nog meer inzichten over het nieuwe werken.

 

Recruitment advies 

»

Webinars 

»

Vacature uploaden 

»

Salary Survey 

»

Recruitmentadvies 

»