Krappe arbeidsmarkt dubbel risico voor Big 4

Rob-Steur

De Big 4 zijn naarstig op zoek naar nieuwe financials, blijkt uit een analyse van recruitmentorganisatie Robert Walters op basis van cijfers van Jobfeed. Probleem: de grote accountantskantoren kampen net als veel andere organisaties met krapte op de arbeidsmarkt én ondervinden daardoor steeds meer concurrentie van de rest van het bedrijfsleven.

 

Het aantal finance-vacatures bij de Big 4 lag in het derde kwartaal van 2021 36% hoger dan in Q4 2019, het laatste volledige kwartaal voor het uitbreken van de coronacrisis. Van Q1 naar Q2 2020 halveerde het aantal financiële vacatures bij de Big 4 vervolgens (-46%), maar sindsdien zit het aantal vacatures ieder kwartaal op rij in de lift. 

Die stijgende vraag van de Big 4 accountantskantoren volgt een landelijke trend: ook veel andere bedrijven en organisaties hebben moeite met het vinden van gekwalificeerde financials. Zo stonden er in het derde kwartaal van 2021 3370 vacatures voor accountants open, een stijging van 41% ten opzichte van een jaar eerder en tevens het hoogste aantal accountancyvacatures in de voorbije twee jaar. 

Concurrentie en verloop

De krapte op de arbeidsmarkt maakt het voor de Big 4 niet alleen lastig om nieuwe professionals te werven, het is tevens een reden dat financials naar andere organisaties overstappen, merkt recruitment consultant Rob Steur. “De toch al zware werkdruk bij de Big 4 wordt nog heviger omdat de personeelstekorten ervoor zorgen dat het werk over minder mensen verdeeld kan worden. Gevolg: de piekbelasting in het busy season is nu zó zwaar dat nog meer accountants dan voorheen naar andere bedrijven vertrekken. Daar is de werkdruk niet per se minder, maar wel gelijkmatiger over het jaar verdeeld.”

De grote vier accountantskantoren lopen door de krapte op de arbeidsmarkt ook nog een ander risico: andere bedrijven proberen vaker hun eigen personeelstekorten op te lossen door talent actief bij de Big 4 los te weken. Zo merkt Robert Walters dat steeds meer bedrijven Big 4-talent proberen aan te trekken door ook de studieschuld over te nemen bij een overstap. Bij veel accountantsopleidingen worden werk en studie gecombineerd en schiet de werkgever de opleidingskosten voor. 

Tot slot is een overstap naar het bedrijfsleven of kleinere accountantskantoren volgens Steur aantrekkelijk omdat er minder druk is van toezichthouders. “Het werk op een kleiner accountantskantoor met een minder strikte scheiding tussen controle en advies vinden velen daarom veel leuker en afwisselender. Daarnaast is de sfeer er vaak gemoedelijker en zijn de lijnen korter.”

Big 4 blijft prima start voor loopbaan

Ondanks de minder leuke kanten aan werken bij de Big 4 blijft een carrièrestart bij een van de grote accountantskantoren volgens Steur een uitstekende uitvalsbasis voor een verdere loopbaan binnen finance. 

“Je wordt bij de Big 4 nog altijd geweldig opgeleid. Natuurlijk via de post-master accountancyopleidingen, maar ook on the job en via internationale trainingen. En je werkt samen met zeer gemotiveerde en slimme collega’s die jou naar grote hoogten stuwen. Als dan uiteindelijk blijkt dat een verdere carrière binnen de Big 4 niet bij jou past, heb je in ieder geval een geweldige basis en kun je bij praktisch elk ander bedrijf aan de slag.”

Meer informatie

Lees meer over de overstap van de Big 4 naar het bedrijfsleven

Wilt u persoonlijk advies? Neem dan contact op met Rob Steur via 020 644 4655 of of rob.steur@robertwalters.com

Recruitment advies 

»

Salary Survey 

»

Vacature uploaden 

»

Salary Survey 

»

Recruitmentadvies 

»