Recruitment trends in accounting & finance in 2017

Wat kunnen we dit jaar verwachten op de arbeidsmarkt voor accounting & finance? Hoe zullen de salarissen zich ontwikkelen en wat zijn veelgevraagde profielen?

Voor de Robert Walters Salary Survey analyseerden wij recruitment- en salaristrends wereldwijd en voor verschillende sectoren. We geven je een overzicht van trends op de arbeidsmarkt voor accounting & finance in Nederland.

 

Toename in mobiliteit

Door de sterke economische groei zagen we in 2016 een toename in de werving voor accounting en finance professionals. Organisaties breidden uit en namen finance professionals aan voor zowel operationele als strategische rollen. Werkgevers werden gedwongen om te concurreren voor een gering aanbod van mid-level kandidaten. Het tekort aan ervaren kandidaten op dit niveau is te wijten aan het feit dat er nauwelijks starters zijn aangenomen tijdens de crisis. In 2017 verwachten we dat ook meer senior professionals van baan zullen veranderen. De strijd om talent die zal ontstaan zorgt ervoor dat de salarissen gaan stijgen.

Veelgezochte profielen

De financiële crisis van 2008 en de striktere wet- en regelgeving hadden gevolgen voor het wervingsbeleid voor accounting en finance professionals. Organisaties gingen op zoek naar kandidaten die strategieën konden ontwikkelen die ervoor zorgen dat de organisatie ook in tijden van financiële crisis stabiel kan blijven. Professionals die transparantie, strategisch inzicht, heldere communicatie naar senior management en compliancy met de nieuwe regelgeving konden bieden waren in 2016 veelgezocht. Hier zal in 2017 geen verandering in komen.

In accounting betekende de  aanhoudende trend van digitalisering dat IT en software vaardigheden steeds waardevoller werden, en deze kandidaten zullen dan ook veelgevraagd zijn in 2017.  

Interim mag weer

De vraag naar interim finance professionals groeit gestaag, en daarmee de uurtarieven voor deze groep professionals. De Wet DBA zorgde voor opschudding toen deze in mei 2016 geïntroduceerd werd. Om het risico op naheffingen te vermijden, stopten sommige organisaties in het geheel met het inhuren van zzp’ers. Echter, nu naleving van de Wet DBA opgeschort is tot 2018, verwachten we dat de vraag naar gekwalificeerde interim professionals in 2017 weer zal toenemen, met stabiele uurtarieven gedurende het jaar.

Uitzendkrachten

De vraag naar finance professionals op uitzendbasis groeide snel in 2016, met als gevolg een kandidaatgedreven markt. Digitalisatie binnen organisaties stimuleerde de vraag naar kandidaten met een bachelor- of masterdiploma en analytische vaardigheden, ter vervanging van operationele en transactionele werknemers.

Financials met IT kennis en analytische vaardigheden zijn veelgevraagd.

Als gevolg stegen de salarissen voor finance werknemers op uitzendbasis in 2016 , vooral voor gespecialiseerde en ervaren accountants. Wij verwachten dat de vraag naar mid-level professionals met deze analytische vaardigheden zal blijven toenemen in 2017, en dat ook junior controllers en junior accountants veel worden gezocht door internationale organisaties. Daarnaast heeft nieuwe wetgeving die het herhaaldelijk verlengen van tijdelijke contracten inperkt, ertoe geleid dat veel organisaties nu een voorkeur hebben voor werving op tijdelijk-naar-vast basis. Dit biedt hen flexibiliteit voor een langere periode.

 

Klaar voor een nieuwe stap in je carrière in 2017? Bekijk onze huidige vacatures in accounting & finance

 

Recruitment advies 

»

Vacature uploaden 

»

Vacature uploaden 

»

Salary Survey 

»

Recruitmentadvies 

»