Recruitment trends in accounting & finance voor 2019

Wat kunnen we dit jaar verwachten met betrekking tot de arbeidsmarkt voor accounting en finance? Hoe zullen de salarissen zich ontwikkelen en wat zijn veelgevraagde profielen?

Voor de Robert Walters Salary Survey analyseerden wij recruitment- en salaristrends wereldwijd en voor verschillende sectoren. We geven je een overzicht van trends op de arbeidsmarkt voor accounting & finance in Nederland.


Schaarse kandidaten

De aanhoudende economische groei in 2018 leidde tot een toename van de vacatures in accounting & finance. Daardoor hebben werkgevers te kampen gehad met grote tekorten aan kandidaten, voornamelijk op junior niveau. Met als gevolg dat veel organisaties studenten al een aanbod deden nog voordat zij hun opleiding hadden afgerond. Specialisten op het gebied van compliance, risk en audit waren bijzonder schaars, evenals IT onderbouwde financials met ervaring in data mining, data-analyse en BI-rapportage.

Gezien de snelgroeiende en veranderende aard van de markt, was er een piek in het tijdelijk inhuren van financiële professionals. Aan het begin van 2018 was er aarzeling bij het inhuren van interim professionals vanwege de DBA-wet, maar die werd minder naarmate de werkdruk toenam en de bekendheid met de implicaties van de wet groeide.

De eerste tekenen van een zeer competitieve markt in 2018 waren te zien in salarissen op junior- tot mid-level niveau. Tegenaanbiedingen waren gebruikelijk en kandidaten op junior- en mediorniveau konden flinke salarisverhogingen afdwingen bij de overstap naar een nieuwe baan. De interim uurtarieven bleven stabiel in 2018. Ze vertoonden een sterke groei in 2017, waar de limieten van de salarissen werden bereikt, met name voor functies op middelhoog niveau.

Veelgezochte profielen

In 2019 zal het aantal vacatures op alle niveaus van senioriteit toenemen. Organisaties zullen doorgaan met het integreren van AI en big data, waardoor kandidaten met een financiële en analytische achtergrond en ervaring in BI-tooling zeer gewild zijn.

De voortdurende focus op compliance zal resulteren in een grote vraag naar specialisten in regulatory reporting (IFRS, US GAAP). Getalenteerde kandidaten met een Big 4 achtergrond en meertalige vaardigheden zullen ook erg in trek zijn.

Hiring managers zoeken naar financiële professionals met een meer holistische kijk op financiën; mensen die alle aspecten van het financiële proces begrijpen en integreren in plaats van naar individuele elementen te kijken.

Salarisontwikkelingen 

De salarissen voor finance professionals zullen in 2019 op elk niveau van senioriteit en in alle sectoren toenemen. Naarmate het aantal interimopdrachten en -projecten groeit, zullen de interim uurtarieven eveneens toenemen.

Meer informatie

Klaar voor een nieuwe stap in je carrière in 2019? Bekijk onze huidige vacatures in accounting & finance.

Recruitment advies 

»

Webinars 

»

Vacature uploaden 

»

Salary Survey 

»

Recruitmentadvies 

»

Webinars 

»

Vacature uploaden 

»