Recruitment trends in banking & financial services

Wat kunnen we dit jaar verwachten met betrekking tot de arbeidsmarkt voor banken en verzekeringsmaatschappijen? Hoe zullen de salarissen zich ontwikkelen en wat zijn veelgevraagde profielen?

Voor de Robert Walters Salary Survey analyseerden wij recruitment- en salaristrends wereldwijd en voor verschillende sectoren. We geven je een overzicht van trends op de arbeidsmarkt voor financiële instellingen in Nederland.

 

Nieuwe regelgeving

In 2016 leidden interne herstructureringsprogramma's binnen veel grote banken en financiële dienstverleners tot een afname in de werving voor vaste rollen. Echter, nieuwe regelgeving waaronder MiFID II, EMIR, CRD IV en IFRS 9 gaf een impuls aan de vraag naar professionals met ervaring in compliance, rapportagevoering en risk. Salarissen stegen dan ook voor deze groep professionals. De focus op risicomanagement en compliance zal in 2017 blijven, met de verwachting dat salarissen blijven stijgen in lijn met de vraag. Nieuwe regelgeving was ook verantwoordelijk voor het aandrijven van de interim markt in 2016. Er ontstond veel vraag naar consultants die gespecialiseerd zijn op dit vlak en wij verwachten dat deze trend zich zal voortzetten in 2017.

Financials met IT-kennis

Nu banken onder druk staan om hun verouderde IT-systemen up-to-date te krijgen en procedures op te stellen die voldoen aan de nieuwe regelgeving, zal er ook in 2017 grote vraag zijn naar finance professionals met specialistische IT-kennis. 

De Wet DBA

De Wet DBA veroorzaakte veel onzekerheid over de inhuur van interim professionals omdat werkgevers zich zorgen maakten over mogelijke naheffingen. Een aantal grotere instelling stopte daardoor in 2016 in het geheel met de inhuur van interim professionals. Met de Wet DBA grotendeels opgeschort gedurende 2017 verwachten we dat de markt voor interim financials zich zal herstellen. Er ontstaat een toenemende vraag naar interim professionals in compliance, risk en finance functies en de uurtarieven voor deze specialisten zullen dan ook gaan stijgen.

Salarissen

Er was een lichte groei in salarissen te zien in de loop van 2016 en we verwachten dat talentvolle specialisten en net-afgestudeerden ook een bescheiden groei in hun salaris gaan zien.

Brexit

De Brexit is een interessante ontwikkeling voor de financiële instellingen in Nederland. Het is mogelijk dat sommige internationale firma’s bepaalde bedrijfsonderdelen van Londen naar Nederland zullen overbrengen.

Er zal in 2017 grote vraag zijn naar finance professionals met specialistische IT-kennis.

Dit zou een toename betekenen voor finance professionals op alle senioriteitsniveaus binnen het bank- en verzekeringswezen.

Meer informatie

Klaar voor een nieuwe stap in je carrière in 2017? Bekijk onze huidige vacatures in banking & financial services.

 

Recruitment advies 

»

Vacature uploaden 

»

Vacature uploaden 

»

Salary Survey 

»

Recruitmentadvies 

»