Tekort aan financials loopt verder op, salarissen in de lift

Thomas-Boerefijn

Nieuwe projecten, nieuwe investeringen, nieuwe overnames; nu bedrijven definitief uit de pauzestand lijken te komen, stijgt de vraag naar financiële professionals nog verder. Organisaties doen er dan ook goed aan hun wensen bij het aannemen van nieuwe financials iets bij te stellen. “In plaats van zoeken naar die ene alleskunner kun je ook inzetten op een professional die nog niet aan al je eisen voldoet, maar die ervaring op kan doen in de functie”, adviseert managing consultant Thomas Boerefijn.

Hoe ontwikkelt de arbeidsmarkt voor financials zich momenteel?

Thomas: “Die was al hectisch tijdens eerdere periodes gedurende de pandemie, maar ik merk dat de vraag naar financials nóg verder is gestegen. 

Als organisatie heb je – of het nu goed of slecht gaat – financiële verplichtingen zoals rapportages en externe verslaggeving. Die konden het afgelopen anderhalf jaar niet zomaar worden stopgezet, waardoor de vraag naar financials op peil bleef. Ook zorgden de veranderende omstandigheden voor meer financiële vraagstukken, denk bijvoorbeeld aan de coronacompensatie in diverse sectoren of aan gederfde inkomsten in de zorg. Dat zorgde voor extra werk voor bijvoorbeeld business controllers.

Nu de economische vooruitzichten goed zijn en we over het hoogtepunt van de crisis heen lijken, gaan er naast de reguliere werkzaamheden ook weer nieuwe projecten van start, zijn er weer meer investeringen en worden er dus ook weer meer professionals gezocht. Die concurrentie zorgt voor nog meer krapte op de arbeidsmarkt. Ontving ik voorheen vaak nog tientallen reacties op een vacature, de laatste maanden zijn dat er een stuk minder.”

Zie jij nog een oplossing voor dat tekort aan financials?

“Ik zie het tekort niet snel minder worden. Maar wat bedrijven iets vaker kunnen doen, is openstaan voor internationale professionals. Natuurlijk nemen veel organisaties al expats in dienst, maar ik ken genoeg bedrijven in bijvoorbeeld Rotterdam of Den Haag, mijn regio, die liever iemand aannemen die ook Nederlands spreekt. Op  die manier mis je wel een grote groep goede en gemotiveerde professionals, zeker omdat er de komende tijd misschien ook weer meer expats deze kant op komen.”

Wat kunnen bedrijven verder doen om schaarse financials aan te trekken?

“In ieder geval snel handelen en zorgen dat het sollicitatieproces strak verloopt. Als je op dit moment iemand te lang laat wachten, is hij zo weer weg. Daarnaast blijft het voor veel financials belangrijk dat ze zich kunnen ontwikkelen. Dat kan zijn door middel van een studie, maar ook het leiden van speciale projecten of nieuwe initiatieven. Denk bijvoorbeeld aan het opnieuw ontwerpen van een bekostigingsstructuur, een systeemupgrade of het sleutelen aan rapportages om ze informatiever of juist beknopter te maken. Dat heeft de laatste anderhalf jaar soms stilgelegen, maar nu kun je dat als organisatie weer oppakken en aanbieden om de functie extra aantrekkelijk te maken.

Wat ik ook steeds vaker zie: werkgevers die financials aannemen die misschien nog niet over alle benodigde ervaring beschikken, maar de kans krijgen om die ervaring op te doen in de functie zelf. Ik adviseer organisaties ook om creatiever te kijken naar de criteria waaraan een kandidaat moet voldoen. Zijn dat aanvankelijk vijf punten, dan kan het in de zoektocht naar nieuwe collega’s helpen om drie echte must haves te selecteren, en ervoor open te staan dat iemand die resterende twee bij jouw organisatie leert.”

Heb je hier voorbeelden van?

“Er is al lange tijd heel veel vraag naar business controllers, en ik zie tegenwoordig bijvoorbeeld veel kandidaten uit de accountancy die op een business control-positie landen. Vroeger werd altijd  gezegd dat niet goed matchte en zouden accountants eerder als financial controller starten, maar onder druk wordt alles vloeibaar. Deze accountants beschikken over een goede opleiding, zijn competent, hebben een goede werkethos en leren snel, daarom staan veel werkgevers er nu alsnog voor open om in de huidige markt deze professionals de specifieke business control-werkzaamheden in de functie te laten ontwikkelen.”

Welke hard en soft skills zijn op dit moment in trek?

“Hard skills: finance en IT raken steeds meer met elkaar verbonden. Er wordt steeds vaker gewerkt met algoritmes en met programma’s die de interne controle overnemen, met ERP-systemen, met rapportages en analyses. Eenieder die daar handig mee is, die heeft de toekomst. 

Daarnaast blijven binnen financial control accountancykandidaten in trek door de goede opleiding en competenties die ze aangeleerd krijgen bij de Big 4.

Kijken we naar soft skills, dan zie je dat communicatie en pro-activiteit belangrijker worden. Omdat we ook in de toekomst vaker vanachter de keukentafel werken, is het belangrijk dat mensen regelmatig zelf de telefoon pakken om overleg te plegen. En als je dat doet, is het natuurlijk ook belangrijk dat je in staat bent helder te communiceren en je collega’s van waardevolle informatie te voorzien.”

Hoe hebben de salarissen voor financiële professionals zich afgelopen jaar ontwikkeld, en wat zijn je verwachtingen voor 2022?

“Op seniorniveau zie ik weinig verandering. Dat komt ook doordat de krapte voor managementfuncties wat minder hevig is. Je hebt maar één manager planning & control nodig tegenover pak ‘m beet zeven controllers, dus die vacatures zijn sneller te vervullen, ook omdat het aantal kandidaten ruwweg gelijk is gebleven. 

Tegelijkertijd zijn de salarissen voor de financials op medior- en juniorniveau flink gestegen, gemiddeld met wel zo’n tien procent, en ik verwacht dat deze stijging voorlopig nog wel doorzet. Je ziet rondom gewilde juniors en mediors een biedingsstrijd ontstaan: deze professionals hebben qua werk keuze te over, waardoor organisaties geneigd zijn net een wat hoger salaris op tafel te leggen.”

Meer informatie

Vraag nu toegang aan tot de Robert Walters Salary Survey 2022 - een digitaal platform met een uitgebreid overzicht van arbeidsmarktcijfers en salaristabellen per vakgebied.

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen op het gebied van finance vacatures? Neem contact op met Thomas Boerefijn via thomas.boerefijn@robertwalters.com of 010-799 8090.

Recruitment advies 

»

Salary Survey 

»

Vacature uploaden 

»

Salary Survey 

»

Recruitmentadvies 

»