Thuiswerken over de grens: zeven aandachtspunten voor werkgevers

Woman-with-coffee

Thuiswerken biedt bedrijven de kans om talent te werven dat niet op reisafstand van het kantoor woont. Sterker nog: de zoektocht naar nieuwe collega’s is zelfs niet meer aan grenzen gebonden. Voor organisaties die actief zijn in vakgebieden waar een groot tekort aan professionals heerst, kan dat een uitkomst zijn. Maar waar moet je op letten als je talent in dienst wilt nemen dat in een ander land woont? Wij zetten zeven aandachtspunten op een rijtje.

 

1. Naleven van wet- en regelgeving

Check of het in dienst hebben van professionals in het buitenland aan (extra) wet- en regelgeving onderhevig is. Is specifieke documentatie nodig? En welke belastingregels gelden er voor werknemers in het buitenland? 

Voor werkgevers is het belangrijk dat ze de wet- en regelgeving van het land waar ze zelf gevestigd zijn bestuderen, maar ook de regels van het land van waaruit de professional werkt. Zo voorkom je juridische problemen.

2. Onboarden op afstand

Dankzij de coronacrisis hebben bedrijven veel geleerd over onboarden op afstand. Maar werkt het bestaande proces ook goed voor werknemers die permanent in het buitenland verblijven? Check voor tips & tricks onze e-guide over onboarding op afstand.

3. Managen op afstand

Onboarding of afstand is één ding, managen op afstand is iets anders. Hebben managers de juiste training gehad om een remote team te leiden? En beschikken ze over de juiste tools en technologieën om een team te managen dat verspreid over de wereld werkt?

4. Technologie

Niet alleen managers moeten over de juiste technologie en infrastructuur beschikken, dit geldt natuurlijk ook voor de professionals in het buitenland. Onderzoek tot welke systemen en software zij toegang moeten hebben om hun werk te kunnen doen en zorg dat deze goed beschikbaar en stabiel zijn. 

5. Salaris

Check wat de gangbare salarissen zijn voor de functie van (potentieel) nieuwe collega's in het land waar zij wonen en werken. Zo weet je tijdens de sollicitatieprocedure wat je ongeveer moet bieden. Als je een nog beter beeld wilt hebben, kun je ook nog de beloningen in verschillende regio’s en steden vergelijken. 

 6. Bedrijfscultuur

Het is goed om stil te staan bij de impact die werknemers op afstand hebben op de bedrijfscultuur. Hoe houd je deze in stand? Er zijn teambuildingactiviteiten die je online kunt doen, zoals digitale escape rooms, maar vergeet ook niet om regelmatig met de collega’s die wel op kantoor aanwezig zijn iets leuks te ondernemen.

7. Lokaliseren van talent

Breng in kaart waar professionals met de skills die jij zoekt wonen en bij welke bedrijven ze werken. Ook al kun je in de praktijk mensen van waar ook ter wereld aannemen, het scheelt tijd als je weet waar je het beste kunt zoeken.

Meer informatie

Check voor meer informatie onze e-guide over werving & selectie op afstand.

Voor meer informatie kunt u altijd contact met ons opnemen via netherlands@robertwalters.com of tel. 020 644 46 55. 

 

Recruitment advies 

»

Salary Survey 

»

Vacature uploaden 

»

Salary Survey 

»

Recruitmentadvies 

»