Robert Walters op BNR: 'Vraag naar controllers blijft stabiel tijdens coronacrisis'

Collega's in overleg

De vraag naar controllers heeft een consequent stijgende lijn vertoond de afgelopen jaren. Begin dit jaar hadden controllers het werk nog voor het uitkiezen. In januari van dit jaar was het aantal geadverteerde vacatures voor financial controllers 28% hoger dan in januari 2019. Business controllers werden nog harder gezocht: naar deze groep was de vraag in januari zelfs 37% hoger.* 

Rob Steur vertelde op 24 september 2020 bij BNR Ochtendspits over de arbeidsmarkt voor financial controller en business controllers. Beluister het interview hieronder. 

 

Werving van financial controllers niet stopgezet

De coronacrisis heeft een abrupte streep door die groeicijfers gezet. Toch blijft de vraag naar controllers goed overeind vergeleken bij de rest van de arbeidsmarkt. Het totaal aantal vacatures in Nederland daalde in de maanden maart tot en met augustus met ruim 15% ten opzichte van dezelfde periode in 2019. De vraag naar financial controllers vertoonde daarbij een opvallend gematigde daling: er werden slechts 5% minder vacatures geadverteerd. Rob Steur, specialist in de bemiddeling van finance professionals bij Robert Walters: Juist in een periode van extreme onzekerheid is het voor bedrijven essentieel om elke euro te kunnen verantwoorden. Hoe staat het met de cash flow, welke kosten komen eraan en waar kunnen we besparen? Om dat exact in kaart te brengen heb je goede financial controllers nodig.”

De dreun die de vacaturemarkt dit jaar heeft gekregen is voor een groot deel te verklaren doordat lopende wervingsprocessen werden stopgezet en tijdelijke contracten niet werden verlengd, aldus Steur. Dat veel organisaties de werving voor een financial controller wél lieten doorlopen, is volgens hem wel verklaarbaar. “De behoefte werd misschien zelfs urgenter. Als je als organisatie tijdens een crisis niet kunt zeggen hoe je ervoor staat, heb je een probleem.”

 

Binnenkort stijgende vraag naar business controllers verwacht

Het aantal vacatures voor business controllers daalde in de periode maart-augustus wel sterk, namelijk met 14%. Steur verwacht echter dat de focus van finance afdelingen binnenkort zal verschuiven naar forecasting. “Bedrijven willen in beeld krijgen wat het ‘nieuwe normaal’ is. Welke omzet is er te verwachten en hoeveel kosten kunnen daartegenover staan zonder dat er verlies gedraaid wordt? Daar zijn business controllers voor nodig. Uit data-research die wij hebben gedaan over de vorige crisis, ruwweg van 2008 tot 2015, bleek ook dat forecasting een skill was die steeds meer gevraagd werd. Organisaties waren al steeds meer bezig met bijvoorbeeld Power BI, AI en Data Analytics. De komende periode zal deze ontwikkeling in een stroomversnelling komen. Bij kleinere bedrijven staan dat soort zaken nog wat meer in de kinderschoenen, maar ook daar is het nu keihard nodig om die voorspellende waarde uit je cijfers te krijgen. Waar in kleine organisaties de forecasting er eerst ‘bij werd gedaan’ door de finance manager, zullen zij ook vaker op zoek gaan naar specialisten. Daarbij zijn RC’s (register controllers) de populairste kandidaten.”

Meer informatie

Lees hier meer informatie en artikelen over controllers.

* Robert Walters baseert zich op cijfers van Jobfeed

Controllers

»

Webinars 

»

Vacature uploaden 

»

Salary Survey 

»

Recruitmentadvies 

»