Vier trends voor CFO’s

De arbeidsmarkt voor CFO’s is weer volop in beweging en ook inhoudelijk verandert de functie. Welke skills heeft de moderne CFO nodig? Welke aantrekkingskracht oefent de regio Eindhoven uit op CFO’s? En wat is de backfill-methode? Wij zetten vier belangrijke trends op een rij.

 

 

CFO's wisselen weer van baan

CFO’s in Nederland staan weer open voor een nieuwe baan, nadat het afgelopen jaar maar weinig financiële topbestuurders een overstap maakten als gevolg van de coronacrisis. 

In het tweede kwartaal van 2021 stonden er 150 direct geadverteerde vacatures open voor de rol van CFO of financieel directeur, tegenover 87 in kwartaal één. Dit is tevens het hoogste aantal sinds het begin van de pandemie. Overigens wordt een deel van de vacatures op dit niveau ingevuld zonder dat deze worden geadverteerd. 

“Wij merken dat de laatste twee à drie maanden de markt weer in beweging komt”, zegt Rob Steur, executive search specialist bij recruitmentorganisatie Robert Walters. “Dan gaat het zowel om CFO’s die zelf op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging, als bedrijven die een nieuwe CFO willen aantrekken.”

Volgens Steur voelden CFO’s en ook ander management op c-level zich tijdens de coronacrisis extra verantwoordelijk voor de organisatie. Zij wilden samen met het team strijden om de crisis goed door te komen en waren daarom honkvaster. Tegelijkertijd speelde ook mee dat een aantal CFO’s het laatste jaar risicomijdend bleek. Nu de pandemie op zijn retour lijkt, staan beide groepen weer open voor een nieuwe uitdaging

Luister ook naar Rob Steur die op BNR vertelt over CFO’s die vaker van baan wisselen, of download De CFO in cijfers, een overzicht van arbeidsmarkttrends voor CFO’s. 

De trek naar het zuiden

Steeds vaker trekken CFO’s en finance directors vanuit de Randstad naar Eindhoven en omgeving. Enerzijds worden zij getriggerd door de groeikansen in de hightechregio van Nederland, anderzijds zijn er op lokaal niveau niet genoeg executives te vinden die deze bedrijven naar de top van het internationale bedrijfsleven kunnen loodsen.

“Van mijn laatste tien bemiddelingen op het niveau van CFO of director of finance kwam meer dan de helft uit de Randstad”, zegt Pim van der Groen, director bij Robert Walters Eindhoven. Van der Groen werkt sinds 2006 als finance recruitment specialist in Eindhoven en zag zijn standplaats veranderen van een regionale arbeidsmarkt naar wat tegenwoordig ook wel het Silicon Valley van Nederland wordt genoemd. 

Met name het laatste jaar groeide het aantal executives dat van buiten de regio wordt aangetrokken sterk. Eerder bleek ook al dat de vraag naar ‘reguliere’ finance professionals in de regio Eindhoven veel sterker stijgt dan in de Randstad.  

Interim-professionals inzetten voor de backfill-methode

CFO’s zijn steeds vaker bij het hiring proces betrokken. Daarom is het zaak om te weten wat er allemaal speelt op de interim-markt voor finance professionals. Een van de belangrijkste trends is de backfill-methode. Worden traditioneel gezien interim-professionals ingehuurd om binnen een organisatie extra werk of een specifiek project op te pakken, bijvoorbeeld de implementatie van een ERP-systeem, met de backfill-methode draai je dit proces om: vaste medewerkers werken aan het nieuwe project, terwijl interimmers tijdelijk worden ingehuurd om de dagelijkse werkzaamheden te regelen.

Ook de stijgende vraag naar financial en business controllers, het herstel van de interim-tarieven na een korte dip als gevolg van de pandemie, en het specifiek inhuren van professionals met als doel de juiste BI-software voor bedrijven te selecteren zijn interim-trends die belangrijk zijn voor CFO’s.

CFO als business partner

De rol van chief financial officer verandert. Natuurlijk zijn uitstekende financiële skills nog steeds een vereiste, maar de moderne CFO is ook een business partner, teamleider, communicatiespecialist en de aanjager van digitalisering ineen. 

Vroeger lag dat anders, vertelt Rob Steur, recruitment consultant bij Robert Walters en gespecialiseerd in onder meer executive search. Toen ging het voornamelijk om het vastleggen van de cijfers en deze rapporteren aan alle stakeholders. Steur: “Maar wat zeiden die cijfers over hoe dat jaar precies was verlopen? En wat betekenden die cijfers voor het komende jaar? Daar werd weinig analytische duiding aan gegeven. En juist analytisch en strategisch inzicht wordt de laatste jaren veel meer gevraagd van CFO’s.”

Dat uit zich onder meer in een CFO die meer business partner is dan voorheen en die meedenkt met de bedrijfsvoering, maar die óók tegengas geeft. Daarnaast is de moderne CFO data-driven, een people manager die de juiste mensen om zich heen verzamelt én een expert in communicatie.

Meer informatie

Bekijk een overzicht van onze artikelen over arbeidsmarkttrends voor CFO’s, of neem voor meer informatie contact met ons op via +31 (0) 20 644 4655 of netherlands@robertwalters.com.

 

Recruitment advies 

»

Salary Survey 

»

Vacature uploaden 

»

Salary Survey 

»

Recruitmentadvies 

»