Voorzichtig herstel HR-arbeidsmarkt, maar onzekerheid door tweede golf

Charlotte Evers

Net nu de arbeidsmarkt voor HR-professionals voorzichtig tekenen van herstel vertoont, is het dankzij de tweede coronagolf koffiedik kijken of deze ontwikkeling doorzet. Toch ziet HR-recruitment consultant Charlotte Evers wel degelijk kansen voor de toekomst en spot ze nieuwe werktrends voor HR-professionals. Ook heeft ze nog enkele tips voor iedereen die nu een nieuwe baan zoekt in human resources.

 

 

Evers zat het voorbije halfjaar eerste rang en zag hoe de markt voor HR-professionals - zowel interim als vast - door de coronacrisis flinke klappen kreeg. In het tweede kwartaal van 2020 daalde het aantal HR-vacatures met 30 procent ten opzichte van een jaar eerder. In het derde kwartaal volgde een voorzichtig herstel en bleef de daling beperkt tot 27 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2019.  

Zeker in september waren de vooruitzichten weer gunstig, meent Evers. De markt trok aan en zij en haar collega’s konden weer in gesprek met klanten en vooruit kijken. Maar het is afwachten of dit herstel doorzet nu de overheid de coronamaatregelen opnieuw aangescherpt heeft.  

Evers ziet wel dat de arbeidsmarkt voor bepaalde HR-functies ondanks de tweede golf stabiel blijft. Dan gaat het om functies die noodzakelijk zijn voor de dagelijkse bedrijfsvoering, zoals HR-adviseur en HR-business partner. “Ik heb organisaties gesproken die ondanks een hiring freeze toch een HR-business partner aangenomen hebben, omdat die functie cruciaal is voor de overige werknemers”, vertelt Evers. 

Lastige positie voor startende interimmers 

Waar de algehele arbeidsmarkt voor HR de laatste maanden aantrok, zitten professionals die willen starten als HR-interimmer volgens Evers in een lastigere positie. De concurrentie is groot doordat veel mensen thuis zitten. Ook interimmers met grote namen op hun cv, die nooit eerder zonder werk zaten, moeten nu flink hun best doen om een nieuwe opdracht te vinden.  

Op de langere termijn is echter een kentering mogelijk, bijvoorbeeld wanneer bedrijven als gevolg van de coronacrisis gaan reorganiseren of fuseren. Volgens Evers is het dan aantrekkelijk om een HR-interimmer in te vliegen die kijkt naar hoe de teams opnieuw moeten worden neergezet en hoe de werknemers weer met z’n allen verder gaan. 

Crisismanagement 

Er is de laatste maanden ook veel veranderd in de werkzaamheden van HR-afdelingen. Evers: “Niet-essentiële projecten die voor dit jaar op de agenda stonden zijn bij de meeste bedrijven stopgezet. Het is nu echt crisismanagement.”  

Volgens Evers is het daarbij van cruciaal belang dat HR blijft communiceren met de werknemers. Mensen hebben behoefte aan duidelijkheid en zelfs als er geen nieuws is, is elke update beter dan niets. Daarnaast waren HR-afdelingen de laatste maanden druk met uitzoeken hoe werkgevers gebruik konden maken van de NOW-regeling. 

Een opvallende trend die Evers waarneemt is dat werknemers juist nu van baan wisselen, omdat ze dankzij het vele thuiswerken gaan nadenken over wat ze eigenlijk echt leuk vinden. “Je hebt als je thuis zit de tijd om je te oriënteren op iets anders en het is nu natuurlijk handig om sollicitatiegesprekken online te voeren.” 

Volgens Evers is het voor HR-afdelingen daarom zaak te bedenken hoe het werk interessant en uitdagend blijft voor medewerkers, juist nu ze thuiswerken. “Behoud deze mensen wel, want straks heb je ze weer nodig en het alternatief van mensen werven en inwerken kost tijd en geld.” 

Tip voor HR-professionals: zet jezelf als specialist in de markt 

Voor HR-professionals die nu op zoek zijn naar een baan heeft Evers een belangrijke tip: zorg ervoor dat jij op een bepaald gebied als expert wordt gezien. “Laat duidelijk zien wat jouw specialisme is. Hoe specialistischer hoe beter. Wees concreet over projecten die jij hebt gedaan met betrekking tot jouw expertisegebied en geef een duidelijk antwoord op de vraag waarom een bedrijf voor jou moet kiezen.” Dit gaat volgens Evers ook op voor ook op voor HR-generalisten. “Zeg niet dat je van alles kunt, maar benoem concreet wát je dan precies allemaal kunt.” 

Tot slot adviseert Evers om out of the box te denken, zeker nu er op een nieuwe vacature al snel honderd of meer mensen reageren. “Natuurlijk moet je reageren met een brief en een cv, maar denk erover na hoe je tussen al die andere kandidaten opvalt. Hoe kun je de recruiter of hiring manager net even anders benaderen? Hoe zorg je ervoor dat jouw brief en cv eruit springen? Even een andere weg bewandelen dan je normaal zou doen. Baat het niet dan schaadt het niet, dus gewoon proberen!” 

Meer informatie

Bekijk ook onze HR-vacatures. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Charlotte Evers  via charlotte.evers@robertwalters.com of tel. 020 644 4655.

Recruitment advies

»

Webinars 

»

Vacature uploaden 

Webinars 

»

Salary Survey 

»

Recruitmentadvies 

»