Vraag naar legal professionals blijft stijgen: 'De wereld wordt meer juridisch'

Joyce-Toeset

Het aantal vacatures voor juridische professionals stijgt al bijna 2 jaar onafgebroken. Met name advocatenkantoren kampen met tekorten, doordat mid-level professionals uitstromen naar het bedrijfsleven. “Scale-ups, fintechs en alles wat duurzaam en renewable is, daar wil deze groep graag werken”, zegt Joyce Toeset, senior manager legal division bij recruitmentorganisatie Robert Walters.

In het eerste kwartaal van 2022 liep het aantal juridische vacatures op naar 4.911, een stijging van 7% ten opzichte van een kwartaal eerder.* In kwartaal vier 2019, het laatste volledige kwartaal voor de uitbraak van de coronacrisis, lag het aantal juridische vacatures op 2.651. Dit betekent dat het aantal vacatures sindsdien met 85% is gestegen. 

“De wereld wordt meer juridisch”, verklaart Toeset de toenemende krapte op de arbeidsmarkt voor legal professionals. Volgens haar is er met name binnen het bedrijfsleven een enorme groei geweest in de vraag naar commerciële juristen in het algemeen en naar professionals gespecialiseerd in onder meer corporate governance en privacy in het bijzonder. Daar komt het gunstige Nederlandse vestigingsklimaat volgens Toeset nog eens overheen. “Want een van de eerste rollen die je als nieuwe organisatie of scale-up nodig hebt, is toch weer een jurist.”

Ook binnen andere sectoren zoals wetenschappelijke organisaties en semi-publieke instellingen is de juridische component volgens Toeset de laatste jaren flink verzwaard, waardoor de vraag naar professionals blijft groeien. “Het notariaat, de advocatuur, het bedrijfsleven, de overheid en wetenschappelijke en semi-publieke instellingen; vanuit alle sectoren is er nu veel vraag.”

Advocatenkantoren niet in trek bij mid-level professionals

Een trend die volgens Toeset maar niet lijkt te keren, is de verminderde animo om bij advocatenkantoren te werken, zeker onder mid-level professionals met zo’n drie tot acht jaar werkervaring. Enerzijds hecht deze generatie aan een goede work-life balance die binnen het bedrijfsleven gangbaarder is, anderzijds zijn juristen bang te specialistisch of een one-trick pony te worden. 

Volgens Toeset proberen advocatenkantoren dit in de praktijk op te lossen door in branchegroepen te werken. Iemands is dan alsnog gespecialiseerd in bijvoorbeeld Intellectual Property of Mergers & Acquisitions, maar dan wel binnen de branche ‘medisch’ of ‘telecommunicatie en IT’, met het idee om interdisciplinair en breder te werken. Toeset: “Maar in de praktijk blijf je toch die superspecialist.”

Om de uitstroom richting het bedrijfsleven op te vangen werft de advocatuur met name op starters in de hoop dat zij doorgroeien en aan het kantoor verbonden blijven. Toch lijkt dit volgens Toeset dweilen met de kraan open, want het verloop onder mid-level professionals is op het moment zo hoog dat het bijna niet is op te vangen.

Groene bedrijven, techbedrijven en scale-ups wel populair

Waar de mid-level generatie dan wel aan de slag wil? Toeset: “Scale-ups, fintechs; dat is op het moment populair. En alles wat duurzaam en renewable is.”

Milieuvriendelijk en duurzaam ondernemen, deze generatie professionals is daar volgens Toeset heel bewust mee bezig. Het is een tendens die ze al een paar jaar ziet, maar het gaat nu wel héél rap. Tegelijkertijd biedt dit soort bedrijven precies dat waar mid-level juristen behoefte aan hebben, zoals die goede balans tussen privé en werk, strategische ontwikkeling en meepraten met de directie. 

Dit betekent  volgens Toeset ook dat milieuonvriendelijke organisaties en bedrijven die niet duurzaam zijn momenteel het nakijken hebben. “En ook alles wat groot en log is, zoals bepaalde organisaties binnen de financiële sector, vinden op dit moment moeilijker mensen.”

*Bron: Jobfeed

Meer informatie

Lees hier meer over de arbeidsmarkt voor juridische professionals.

Wilt u persoonlijk advies met betrekking tot het werven van juridische professionals? Neem dan contact op met Joyce Toeset via 020 644 4655 of joyce.toeset@robertwalters.com.

Recruitment advies 

»

Vacature uploaden 

»

Vacature uploaden 

»

Salary Survey 

»

Recruitmentadvies 

»