nl

Onze Diensten

Toonaangevende bedrijven in heel Nederland vertrouwen op Robert Walters om snel en efficiënt de juiste mensen te werven. Lees meer over onze dienstverlening.

Meer informatie
Vacatures

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, en delen jouw verhaal met vooraanstaande organisaties in Nederland. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Bekijk alle vacatures
Onze Diensten

Toonaangevende bedrijven in heel Nederland vertrouwen op Robert Walters om snel en efficiënt de juiste mensen te werven. Lees meer over onze dienstverlening.

Meer informatie
Inzichten & Advies

Of je nu op zoek bent naar talent of naar een nieuwe carrièrestap voor jezelf, wij adviseren je graag over de laatste trends op de arbeidsmarkt en bieden je de inspiratie die je nodig hebt.

Meer lezen
Over Robert Walters Nederland

Voor ons gaat recruitment over meer dan een enkele vacature. Wij helpen organisaties en professionals bij het maken van belangrijke keuzes.

Meer lezen

Werken bij ons

Onze mensen maken het verschil. Lees hun verhaal en kom alles te weten over een carrière bij Robert Walters Nederland.

Ontdek meer

"Er is zelden iemand op dit niveau die wij niet in het vizier hebben"

 

 

Wat is executive search? Vraag het aan drie partijen en je krijgt drie verschillende antwoorden. Dat het gaat om headhunting en het bemiddelen van topposities zoals CEO, CFO, en lid van Raad van Bestuur is duidelijk. De werkwijze kan desondanks enorm verschillen. Pim van der Groen, director bij Robert Walters Eindhoven, licht zijn visie op de markt toe.

Pim: “Voor mij staat executive search voor het systematisch in de gaten houden van de markt, het voortdurend peilen van ontwikkelingen bij organisaties en bewegingen van mensen. Om succesvol te zijn in executive search moet je het vooral hebben van de kennis en het netwerk dat je in de loop der jaren hebt opgebouwd. Je moet een vinger aan de pols houden, weten wanneer er iets gaat spelen bij organisaties in je netwerk. Of dat nu een directielid is dat niet goed functioneert, een topman of –vrouw die vertrekt, of een reorganisatie. Je moet meteen een beeld hebben van de mensen die meerwaarde zouden kunnen bieden in die omstandigheden.”

Wat is de positie van Robert Walters op deze markt?

“Wij zijn al dertig jaar aan het recruiten binnen een aantal specialismes en dat heeft een aantal voordelen. Op het gebied van finance staan we bekend om het bemiddelen van mid-level tot senior posities zoals business controllers, maar met de regelmaat van de klok zijn we ook betrokken bij executive search opdrachten. Wat ons hier zo goed voor uitgerust maakt hangt toch samen met onze ‘klassieke’ recruitmentactiviteiten. Doordat onze consultants de markt benaderen op basis van vakinhoudelijk specialisme in plaats van sector, hebben we een diepgravende kennis van de markt. We bouwen jarenlange vertrouwensrelaties op met finance professionals op alle niveaus. En we groeien ook mee met onze kandidaten. Iemand die ik vijftien jaar geleden bemiddelde als accountant is nu CFO en vraagt mij om hulp bij het vormgeven van zijn team. Of om geschikte kandidaten aan te dragen voor een directiepositie.”

Waarin onderscheidt Robert Walters zich?

“Heel simpel gesteld: We kennen gewoon een ontzettend groot deel van de kandidaten die er rondlopen. Als ik vandaag hoor dat er een financieel directeur gezocht wordt ergens in Brabant, dan weet ik binnen een dag honderd mensen die daar interesse in kunnen hebben. Er is zelden iemand op dit niveau die wij niet in het vizier hebben. En dan ben je heel snel in een verder vrij stroperige markt. Daar zie ik het onderscheidend vermogen. Bij de reguliere bemiddelingen die wij doen is snelheid vaak een essentiële succesfactor. Daardoor zijn wij gewend om te werken met heel strak ingerichte processen. En we hebben een directe manier van communiceren, ook heel prettig voor opdrachtgever en kandidaat.”

Hoe heb jij de markt voor executive search zien veranderen in de loop der jaren?

“De transparantie die je tegenwoordig hebt heeft het spel natuurlijk enorm veranderd. Vroeger ging je echt in een bibliotheek zitten, research doen naar organisaties en namen opzoeken van mensen die je niet kende. Nu heb je, dankzij onze eigen database maar ook dankzij bijvoorbeeld LinkedIn, heel snel zicht op wie waar zit en of die van toegevoegde waarde zou kunnen zijn. Onze focus ligt veel minder op het zoeken, onze meerwaarde zit echt in het onderscheiden van de juiste personen om te benaderen. Meer dan vroeger ligt onze meerwaarde ook in het proces dat we verzorgen. Dat geldt voor de opdrachtgever maar ook voor de kandidaat. Die dynamiek blijft mij ook fascineren. Je heb het over kandidaten met zitvlees, die alle tijd nemen voor het overwegen van hun volgende stap. Het proces aan die kant moet je nooit overhaasten, wat dat betreft is er weinig veranderd.“

Welke trends zie je momenteel op het gebied van executive search?

“In de regio Eindhoven, waar ik actief ben, zie ik een sterke toename van het aantal opdrachten. De regionale familiebedrijven hebben steeds vaker een uitdaging met de opvolging vanuit de familie. Dit levert met name kansen op voor financieel directeurs, maar ook algemeen directeur posities. Daarnaast ontwikkelt de internationale technologiemarkt zich sterk. Dit soort organisaties kunnen wij goed bedienen met ons internationale netwerk en in het buitenland geschoolde professionals uit de landen waar wij als Robert Walters ook gegroeid zijn.”

Welke rol speelt executive search in jouw carrière?

“Een steeds grotere rol, want zoals ik eerder al schetste groei je in de loop der jaren mee met je klanten en kandidaten. Door de vertrouwensband die je opbouwt krijg ik steeds vaker opdrachten met een vertrouwelijk karakter. Ik vind het geweldig om met bemiddelingen bezig te zijn waar schaarste en complexiteit het proces bepalen. Om later te zien dat een kandidaat die ik heb bemiddeld bij een beursgenoteerde multinational is doorgegroeid naar Senior Vice President. Daar ben ik trots op.”

Meer informatie?

Lees meer over executive search, bekijk meer informatie voor CFO’s of neem contact op met Pim van der Groen via 040-799 9910 of pim.vandergroen@robertwalters.com

 

 

 

Share this:

Recruitment advies 

Vacature uploaden 

Vacature uploaden 

Salary Survey 

Recruitmentadvies 

Share this article

Related Solutions

Sign up for job alerts
Salary Survey
Career Advice
Global Get In Touch

Global Lorem IpsumLorem IpsumLorem IpsumLorem IpsumLorem IpsumLorem IpsumLorem Ipsum Lorem Ipsum

I'm Robert Walters Are you?

Sluit je aan bij ons wereldwijde team van creatieve denkers, probleemoplossers en game changers. Wij bieden jou mooie doorgroeimogelijkheden, een fijne werksfeer en uitstekende opleidingsmogelijkheden.