nl

Onze Diensten

Toonaangevende bedrijven in heel Nederland vertrouwen op Robert Walters om snel en efficiënt de juiste mensen te werven. Lees meer over onze dienstverlening.

Meer informatie
Vacatures

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, en delen jouw verhaal met vooraanstaande organisaties in Nederland. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Bekijk alle vacatures
Onze Diensten

Toonaangevende bedrijven in heel Nederland vertrouwen op Robert Walters om snel en efficiënt de juiste mensen te werven. Lees meer over onze dienstverlening.

Meer informatie
Inzichten & Advies

Of je nu op zoek bent naar talent of naar een nieuwe carrièrestap voor jezelf, wij adviseren je graag over de laatste trends op de arbeidsmarkt en bieden je de inspiratie die je nodig hebt.

Meer lezen
Over Robert Walters Nederland

Voor ons gaat recruitment over meer dan een enkele vacature. Wij helpen organisaties en professionals bij het maken van belangrijke keuzes.

Meer lezen

Werken bij ons

Onze mensen maken het verschil. Lees hun verhaal en kom alles te weten over een carrière bij Robert Walters Nederland.

Ontdek meer

Vraag naar juridische professionals blijft extreem, salarissen advocatuur en bedrijfsleven historisch dicht bij elkaar

De arbeidsmarkt voor juridische professionals is 'uit balans': de vraag naar vaste werknemers is groot, de vraag naar interim professionals matig. Dit constateren Joyce Toeset (recruitment specialist permanente werving) en Thomas van Vliet (recruitment specialist interim). Tegelijkertijd zien zij dat de advocatuur en het bedrijfsleven steeds dichter naar elkaar toe kruipen. ‘’Advocaten hoeven niet meer over de stappen naar het bedrijfsleven met de hoop op een betere werk-privébalans. Dan kunnen ze van een koude kermis thuiskomen’’.

Diverser takenpakket voor bedrijfsjurist

De vraag naar bedrijfsjuristen blijft onverminderd hoog, merkt Toeset. Dit komt onder andere door de expansie van het juridische vakgebied, mede dankzij het toenemende belang van compliance en ESG. ''We voeren bijvoorbeeld veel adviesgesprekken met organisaties: wat komt er allemaal kijken bij ESG en hoe beleg je dit binnen de organisatie? Vooralsnog is ESG onderdeel van het takenpakket van de bedrijfsjurist of compliance specialist, in nauwe samenwerking met de afdeling finance''. 

Ook op commercieel gebied verandert de bedrijfsjuridische rol, merkt Van Vliet. ''Businesscompetenties worden belangrijker, je moet een organisatie kunnen lezen om gedegen juridisch advies te kunnen opstellen''. Ook ziet Van Vliet een opleving op het gebied van privacy, iets wat ''juridisch zeer complex en geladen'' is. Vanwege het steeds diverser wordende takenpakket van de bedrijfsjurist zijn veel organisaties bezig met 'legal efficiency': het zo effectief mogelijk inrichten van het juridische team.

Advocaat blijft hard nodig 

Wat voor gevolgen heeft de toenemende vraag naar bedrijfsjuristen voor advocatenkantoren? In ieder geval geen krimp, zegt Toeset. ''Advocatenkantoren groeien nog steeds, soms zelfs sneller dan dat ze zelf willen. Daarnaast worden er met regelmaat nieuwe kantoren geopend, of ontstaan deze als gevolg van een afsplitsing’’. 

Dit maakt de functie van de advocaat steeds specialistischer. De inhouse kennis bij organisaties neemt toe dankzij de bedrijfsjurist, waardoor de kennis van externe advocaten heel specifiek moet zijn om van toegevoegde waarde te zijn. ‘’Doordat advocaten zeer specialistische kennis moeten hebben, zijn zij lastig te werven. Toch blijven de kantoren nog altijd hard nodig. Er zijn altijd taken die een advocaat wel kan en mag uitvoeren en een bedrijfsjurist niet, ook anno 2024’’, concludeert Toeset.

Flinke salarisstijgingen, werkgevers bezorgd 

Door de enorme vraag naar zowel advocaten als bedrijfsjuristen zijn de salarissen ‘’sky high’’, merkt Toeset. ‘’Ook de cao-onderhandelingen en de inflatie hebben afgelopen jaar een boost gegeven aan de salarisstijgingen. Dit is niet makkelijk voor organisaties. De hoge salarissen van nieuwkomers zetten intern de boel op scherp, aangezien het salarishuis wordt scheefgetrokken’’. Hierdoor hoopt Toeset dat organisaties hierdoor vaker voor seniorkandidaten kiezen. ‘’Het salaris van een medior kandidaat schuurt daar zo dicht tegenaan, dat je net zo goed voor de senior kunt kiezen. En de senior heeft meer ervaring''.

Interimmarkt blijft achter

Van Vliet, die zich richt op de juridische interim markt, ziet heel iets anders gebeuren. ''Het aantal interim professionals is gegroeid, maar de vraag is niet evenredig meegegroeid”. Dit terwijl de vraag naar vaste professionals wel hoog is. 

Van Vliet: ''Elke organisatie heeft pijnpunten; wij helpen ze als strategisch adviseurs door naar deze pijnpunten op zoek te gaan''. Die projecten en verbetertrajecten kun je wegnemen door interim professionals in te huren, licht Van Vliet toe. ''Ze zijn relatief makkelijk te vinden en kunnen tailor made oplossingen aanleveren. Ga het gesprek eens aan met een interimmer en je zult zien dat er veel mogelijk is. Een interim professional werkt niet alleen, maar ontzorgt ook, op projectbasis en op strategisch niveau. En dat is in deze onzekere tijd veel waard''. 

Meer informatie

Wil je persoonlijk advies met betrekking tot het aannemen van juridische professionals? Neem dan contact op met Thomas van Vliet voor de invulling van interimopdrachten (thomas.vanvliet@robertwalters.com) en met Joyce Toeset voor de invulling van vaste functies (joyce.toeset@robertwalters.com). Ontdekken wat juridische professionals kunnen verdienen in 2024? Download hier onze Salary Survey en vergelijk salarissen en interimtarieven van diverse branches. 

Deel dit artikel

Links

Op zoek naar medewerkers?
Salary Survey
Recruitmentadvies
Neem contact met ons op

Laat je adviseren door een van onze consultants

I'm Robert Walters Are you?

Sluit je aan bij ons wereldwijde team van creatieve denkers, probleemoplossers en game changers. Wij bieden jou mooie doorgroeimogelijkheden, een fijne werksfeer en uitstekende opleidingsmogelijkheden.