nl
Vacatures

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, en delen jouw verhaal met vooraanstaande organisaties in Nederland. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Bekijk alle vacatures
Professionals

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, zodat zij jouw verhaal kunnen delen met de meest vooraanstaande organisaties van Nederland. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Meer informatie
Onze Diensten

Toonaangevende bedrijven in heel Nederland vertrouwen op Robert Walters om snel en efficiënt de juiste mensen te werven. Lees meer over onze dienstverlening.

Meer informatie
Inzichten & Advies

Of je nu op zoek bent naar talent of naar een nieuwe carrièrestap voor jezelf, wij adviseren je graag over de laatste trends op de arbeidsmarkt en bieden je de inspiratie die je nodig hebt.

Meer lezen
Over Robert Walters Nederland

Voor ons gaat recruitment over meer dan een enkele vacature. Wij helpen organisaties en professionals bij het maken van belangrijke keuzes.

Meer lezen

Werken bij ons

Onze mensen maken het verschil. Lees hun verhaal en kom alles te weten over een carrière bij Robert Walters Nederland.

Ontdek meer

De key skills voor future-proof interim financial accountants

Als interim financial accountant heb je op dit moment de opdrachten voor het uitkiezen. Logisch dat je dan even niet aan upskillen denkt. Toch is het verstandig om jezelf te blijven ontwikkelen, om ook in de toekomst gewild te blijven. Luuk de Haas, recruitment consultant voor interim finance professionals, zet de vaardigheden op een rij die ervoor zorgen dat jij bij elke organisatie aan de slag kunt.

 

Ervaring met SAP S/4HANA

SAP S/4HANA is alweer zeven jaar op de markt, maar nog steeds het go-to ERP-systeem voor veel grote organisaties. De Haas: “Ik schat dat binnen twee derde van de grotere bedrijven in Nederland met SAP wordt gewerkt, dus ervaring met dit systeem is heel handig als je de stap naar bijvoorbeeld een multinational wil maken.”

Tegelijkertijd ziet De Haas dat veel organisaties die nog met de voorganger SAP R/3 werken nu de overstap naar SAP S/4HANA maken, omdat de support vanuit SAP voor de oudere versie langzaam maar zeker ophoudt.  

De Haas: “Heb je nog geen ervaring met dit ERP-systeem of wil je je geheugen opfrissen, dan is het verstandig om een cursus te doen. Je hoeft je dan niet puur te focussen op SAP S/4HANA, maar meer op de SAP basics. Zorg dat je in ieder geval die basiservaring onder de knie hebt, dan zet je jezelf al aardig in de markt.” 

Consolideren en consolidatietools

Als financial accountant bij een multinational is het een plus als je al ervaring hebt met het consolideren van de boekhoudkundige resultaten van verschillende landen, ziet De Haas. Dan gaat het niet meteen om een hele regio zoals EMEA, maar  wel om bijvoorbeeld de resultaten van twee, drie of soms vier landen. In het verlengde hiervan: kun je werken met consolidation- en reconciliationtools zoals HFM en Blackline, dan staat dat heel goed op je cv.

Bonus: spreek je toevallig ook nog Frans, Duits of Pools, dan heb je bij veel multinationals helemaal een streepje voor.  “Enerzijds is een vreemde taal handig bij het samenwerken met collega’s in de landen waarvan jij de resultaten moet consolideren”, zegt de Haas, “en anderzijds zijn veel grote organisaties de afgelopen jaren bezig geweest met het outsourcen en insourcen van hun financial accounting activiteiten naar Oost-Europa. Dan helpt het als jij bijvoorbeeld buitenlandse collega’s kunt trainen, hoewel ook veel in het Engels gecommuniceerd wordt.”

People skills

Bij de buitenwacht bestaat vaak het beeld dat een accountant zich puur omgeeft met cijfers en Excel-bestanden, maar het is wel degelijk een baan waarin people skills essentieel zijn. De Haas: “Het is veel samenwerken, informatie uit collega’s weten te krijgen en er zijn strakke deadlines; in zo’n rol is het belangrijk dat je goed met elkaar kunt overleggen en werken. Zeker bij het werken op een tijdelijke opdracht is het belangrijk dat je empathisch bent én goed in stakeholdermanagement, want mensen moeten ook met je willen samenwerken.”

Compliance en interne controles

Iedere organisatie heeft een ander internal control framework met als onderdelen bijvoorbeeld het vier ogen-principe en de SOx-wetgeving. Als interim financial accountant die bij verschillende organisaties opdrachten uitvoert is het belangrijk dat je hierover voldoende kennis hebt en binnen zo’n raamwerk kunt opereren. 

De Haas: “Als je al wat opdrachten achter de rug hebt kun je je makkelijker aanpassen aan de verschillende frameworks bij je opdrachtgevers. Dan heb je ook voldoende kennis om samen met compliance-specialisten te inventariseren wat eventuele aanpassingen in dat raamwerk voor de afdeling accounting betekenen. Het is dus verstandig om je kennis rondom compliance up-to-date te houden.”

Geen schaap met de vijf poten? Geen probleem

Heb je niet al deze skills onder de knie, dan is er geen man overboord. De Haas: “Pak ‘m beet een op de vijf interim financial accountants die ik bemiddel beschikt over al deze vier vaardigheden. Hoe meer opdrachten je uitvoert, hoe verder je je hierin kunt ontwikkelen. En zijn op dit momenteel genoeg interimopdrachten voor financial accountants.”

Deel dit artikel

Links

Op zoek naar iets nieuws?
Salary Survey
Carrièreadvies
Neem contact met ons op

Laat je adviseren door een van onze consultants

Gerelateerde informatie

Bekijk alle inhoud

ESG maakt accountancywerk bij de Big Four weer leuk

De Nederlandse Big Four kantoren zijn al lange tijd populaire werkgevers onder jong financieel talent. Toch hadden de kantoren de afgelopen jaren moeite om de achterdeur dicht te houden. Maar ESG brengt daar verandering in, verwacht Rob Steur, gespecialiseerd in het bemiddelen van financiële profess

Lees meer

Ambitie om CFO te worden? Zet deze zes stappen voor je dertigste

Het is de droom van veel jonge finance professionals: CFO worden. En dan het liefst al vroeg in je carrière. Het is daarvoor wel belangrijk om de juiste keuzes te maken. Nanke van Asten, Senior Manager Finance Recruitment bij Robert Walters zet zes belangrijke stappen voor je op een rij. Natuurlijk

Lees meer

Is dit hét moment om als interim finance professional te gaan werken?

De Nederlandse arbeidsmarkt blijft ongekend krap. De tekorten doen zich in vrijwel alle disciplines en op alle niveaus voor. Organisaties groeien en lanceren vaker grote projecten, bijvoorbeeld om hun financiële processen te optimaliseren. Ondertussen worden hooggekwalificeerde financials steeds sch

Lees meer

I'm Robert Walters Are you?

Sluit je aan bij ons wereldwijde team van creatieve denkers, probleemoplossers en game changers. Wij bieden jou mooie doorgroeimogelijkheden, een fijne werksfeer en uitstekende opleidingsmogelijkheden.