nl

Onze Diensten

Toonaangevende bedrijven in heel Nederland vertrouwen op Robert Walters om snel en efficiënt de juiste mensen te werven. Lees meer over onze dienstverlening.

Meer informatie
Vacatures

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, en delen jouw verhaal met vooraanstaande organisaties in Nederland. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Bekijk alle vacatures
Onze Diensten

Toonaangevende bedrijven in heel Nederland vertrouwen op Robert Walters om snel en efficiënt de juiste mensen te werven. Lees meer over onze dienstverlening.

Meer informatie
Inzichten & Advies

Of je nu op zoek bent naar talent of naar een nieuwe carrièrestap voor jezelf, wij adviseren je graag over de laatste trends op de arbeidsmarkt en bieden je de inspiratie die je nodig hebt.

Meer lezen
Over Robert Walters Nederland

Voor ons gaat recruitment over meer dan een enkele vacature. Wij helpen organisaties en professionals bij het maken van belangrijke keuzes.

Meer lezen

Werken bij ons

Onze mensen maken het verschil. Lees hun verhaal en kom alles te weten over een carrière bij Robert Walters Nederland.

Ontdek meer

10 tips om effectiever te netwerken

Door social media is netwerken een stuk toegankelijker geworden voor iedereen die zich meer op zijn of haar gemak voelt achter de computer dan op een cocktailparty. Het slechte nieuws voor de meer introverte mensen onder ons is dat handjes schudden en oogcontact maken nog steeds belangrijke aspecten zijn van het netwerken. Maar gelukkig kan iedereen zijn netwerkvaardigheden met wat oefening verbeteren.

Hieronder een aantal dingen waaraan je moet denken bij het netwerken:

1. Bereid je voor

Wanneer je naar een zakelijke bijeenkomst gaat, kijk dan van tevoren of je een lijst van genodigden kunt vinden en bedenk met wie je in contact wilt komen. Lees over hun activiteiten en verzamel geschikte gespreksonderwerpen.  Bedenk ook welke boodschap je zelf wilt overbrengen. 

2. Grijp niet naar je smartphone

Het kan verleidelijk zijn om je in een hoekje terug te trekken wanneer je voor je gevoel vastloopt op een netwerkbijeenkomst. Maar als je alleen maar aandacht hebt voor je telefoon, geef je een duidelijk signaal af dat je niet geïnteresseerd bent in ´socializen´.

3. Houd je visitekaartjes altijd bij de hand

Dit geldt niet alleen op netwerkbijeenkomsten, maar zelfs als je even koffie gaat halen of gaat lunchen. Je weet nooit wie je tegen gaat komen en je moet elke kans aangrijpen om contact te leggen. Stel je zelfverzekerd op, ook al ben je dat niet.

4. Leer te luisteren

Introverte mensen kunnen hun voordeel doen met deze tips van Ivan Misner, oprichter van de zakelijke netwerkorganisatie BNI: laat je natuurlijke aanleg om goed te luisteren voor je werken. Stel veel vragen en toon belangstelling voor je gesprekspartner. Ironisch, maar waar: als je interesse toont, kom je ook vaak interessanter over.

5. Heb aandacht voor iedereen

Het is altijd spannend om de hand te schudden van de CEO van jouw droomorganisatie, maar het kan even nuttig zijn om te praten met zijn assistent of iemand van de frontoffice van het bedrijf.

6. Stel vragen die getuigen van inzicht

Laat zien dat je een scherpe, onderzoekende geest hebt. Probeer dieper door te vragen. In plaats van ''Wat doe je voor werk?'', kun je bijvoorbeeld vragen ''Wat vind je het leukste aan je functie?"

7. Geef een vervolg aan de kennismaking

Stuur een persoonlijk contactverzoek via LinkedIn of stuur een tweet om nog even in beeld te komen.

8. Blijf positief

Als je de locatie van de bijeenkomst eigenlijk niets vindt of als je daar maar moeilijk met het OV kon komen, zijn dat geen goede ijsbrekers. Als je dingen op een positieve manier benadert, laat je zien dat je een opbouwende instelling hebt en dat je zaken ook van een andere kant kunt bekijken.

Door interesse te tonen in anderen kom je zelf interessanter over.

 

Dit zijn waardevolle kwaliteiten voor bedrijven die op zoek zijn naar medewerkers die problemen met producten kunnen oplossen en met flair met klanten kunnen omgaan.

9. Maak jezelf waardevol

Hoe bereik je dat mensen hun gesprek met jou onthouden? Vertel iets over wat jij voor hen kunt betekenen en zorg ervoor dat dit blijft hangen. Wees tijdens het gesprek alert op mogelijkheden om jouw specifieke kennis en vaardigheden onder de aandacht te brengen.

10. Lach

Een simpele glimlach maakt een wereld van verschil. Het zorgt ervoor dat je open en geïnteresseerd overkomt.

Meer informatie

Wil je persoonlijk advies bij jouw zoektocht naar een nieuwe baan? Neem contact met ons op via netherlands@robertwalters.com of via 020 644 46 55. Dan koppelen wij je aan een recruitment consultant die je verder kan helpen in jouw carrière.

Deel dit artikel

Links

Op zoek naar iets nieuws?
Salary Survey
Carrièreadvies
Neem contact met ons op

Laat je adviseren door een van onze consultants

Gerelateerde informatie

Bekijk alle inhoud

Veelgestelde vragen tijdens het sollicitatiegesprek

Met zelfverzekerde antwoorden op veelgestelde vragen ben je jouw concurrenten een stap voor. Sollicitaties verlopen niet volgens een vast stramien, maar er zijn een aantal vragen die bijna altijd worden gesteld. Hier volgt een lijst met veelgestelde vragen en aanwijzingen over de manier waarop je de

Lees meer

Hoe kies je tussen twee banen?

In de huidige arbeidsmarkt is het niet ongewoon dat je voor meerdere banen een aanbod krijgt. Dat klinkt misschien als een luxeprobleem, maar het kan behoorlijk lastig zijn om te kiezen. Hoewel het altijd goed is om je gevoel te volgen, is het bij een beslissing als deze slim om ook andere afweginge

Lees meer

Vijf veelgemaakte fouten in een sollicitatiegesprek

Uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek betekent dat de volgende fase in je carrière weer een stapje dichterbij is. Maar je bent er nog niet. Wij geven je een overzicht van vijf zaken waarmee sollicitanten vaak de mist ingaan, zodat jij deze fouten niet maakt. 1. Onvoldoende onderzoek Onderz

Lees meer

I'm Robert Walters Are you?

Sluit je aan bij ons wereldwijde team van creatieve denkers, probleemoplossers en game changers. Wij bieden jou mooie doorgroeimogelijkheden, een fijne werksfeer en uitstekende opleidingsmogelijkheden.