nl

Onze Diensten

Toonaangevende bedrijven in heel Nederland vertrouwen op Robert Walters om snel en efficiënt de juiste mensen te werven. Lees meer over onze dienstverlening.

Meer informatie
Vacatures

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, en delen jouw verhaal met vooraanstaande organisaties in Nederland. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Bekijk alle vacatures
Onze Diensten

Toonaangevende bedrijven in heel Nederland vertrouwen op Robert Walters om snel en efficiënt de juiste mensen te werven. Lees meer over onze dienstverlening.

Meer informatie
Inzichten & Advies

Of je nu op zoek bent naar talent of naar een nieuwe carrièrestap voor jezelf, wij adviseren je graag over de laatste trends op de arbeidsmarkt en bieden je de inspiratie die je nodig hebt.

Meer lezen
Over Robert Walters Nederland

Voor ons gaat recruitment over meer dan een enkele vacature. Wij helpen organisaties en professionals bij het maken van belangrijke keuzes.

Meer lezen

Werken bij ons

Onze mensen maken het verschil. Lees hun verhaal en kom alles te weten over een carrière bij Robert Walters Nederland.

Ontdek meer

Vier tips voor het opvolgen van je sollicitatiegesprek

Je hebt een perfect cv gestuurd en voelt je goed over het sollicitatiegesprek. Nu kun je gewoon wachten op de beslissing van de HR manager. Veel beter is het om je sollicitatie actief op te volgen. Dit geeft je een voorsprong op andere sollicitanten.

Het is belangrijk om de balans te vinden bij deze opvolging: Het gaat erom volhardend te zijn zonder de HR manager lastig te vallen. Door professioneel te blijven en geduld te tonen, laat je zien dat je vastberaden en enthousiast bent.

 1. Bedank voor het gesprek

Een e-mail sturen naar de HR manager om hem of haar te bedanken voor het gesprek is een prima manier om in contact te blijven en zorgt ervoor dat je 'top of mind' blijft. Door aparte e-mails te sturen naar elke persoon die je gesproken hebt, laat je aandacht voor detail zien. Stuur je bedank e-mail zo kort mogelijk na je sollicitatiegesprek en sowieso binnen 24 uur.

2. Vraag naar de volgende stap in het proces

Aan het eind van het gesprek is het belangrijk om te vragen hoe het sollicitatiegesprek er verder uitziet. Met deze informatie weet je wat een goed moment is om contact op te nemen. Als gezegd werd dat binnen 2 weken een besluit genomen zou worden, en je hebt nog niets gehoord, dan heb je een goede reden om contact op te nemen.

"Een e-mail of telefoontje na de verwachte deadline toont dat je betrokken bent en enthousiast over de functie", verklaart Jose Bokhorst, managing director Nederland.

"Denk eraan hen te bedanken voor hun tijd en zeg dat je het graag hoort als ze extra informatie nodig hebben om een beslissing te nemen.”

 

3. Stuur een connectieverzoek op LinkedIn

Iedere professionele interactie is een mogelijkheid om te netwerkeen sollicitatiegesprekken vormen hier geen uitzondering op.

Maak er tijdens sollicitatiegesprekken de gewoonte van om te zoeken naar een goede reden om je gesprekspartner toe te voegen op LinkedIn, door bijvoorbeeld een interessant artikel dat je gelezen hebt te noemen en later met hem of haar te delen. Ten eerste laat je zien dat je het belang van netwerken inziet, ten tweede heb je een nieuw contact in je netwerk, ook als je uiteindelijk niet aangenomen wordt.

"Het is beter om eerst toestemming te vragen voor je een LinkedIn verzoek stuurt naar een HR manager" voegt Bokhorst toe. "Hoewel de meeste managers geen probleem hebben met een LinkedIn verzoek, is het toch beter om te tonen dat je een voorzichtige houding aanneemt wat betreft online netwerken.

4. Volg regelmatig op wanneer het sollicitatieproces lang duurt 

In sommige gevallen zullen organisaties het sollicitatieproces 'on hold' zetten, bijvoorbeeld om budgettaire redenen of een interne reorganisatie. In zulke gevallen kan het verleidelijk zijn om gewoon af te haken, maar wanneer het om een functie gaat die je écht wil, dan is dit geen goede optie. Hoewel herhaaldelijk contact belangrijk kan zijn, is het ook hier goed om de balans in de gaten te houden.

"Denk terug aan het sollicitatiegesprek - heb je carrièreadvies gekregen of hebben jullie het over bepaalde onderwerpen gehad waarin je gesprekspartner interesse had?" zegt Bokhorst. "Zoek naar relevante artikelen die je online met hen kan delen. Door deze manier van communicatie ongeveer één keer per maand open te houden, verhoog je je kansen om op de hoogte gehouden te worden wanneer er zich nieuwe mogelijkheden voordoen in de organisatie". 

Meer informatie

Heb je alle interviewrondes succesvol doorlopen? Lees dan zeker ook onze tips voor de salarisonderhandeling. Voor meer informatie, neem contact op met onze recruitment specialisten via netherlands@robertwalters.com of tel. +31 (0) 20 644 4655.  

Deel dit artikel

Links

Op zoek naar iets nieuws?
Salary Survey
Carrièreadvies
Neem contact met ons op

Laat je adviseren door een van onze consultants

Gerelateerde informatie

Bekijk alle inhoud

Veelgestelde vragen tijdens het sollicitatiegesprek

Met zelfverzekerde antwoorden op veelgestelde vragen ben je jouw concurrenten een stap voor. Sollicitaties verlopen niet volgens een vast stramien, maar er zijn een aantal vragen die bijna altijd worden gesteld. Hier volgt een lijst met veelgestelde vragen en aanwijzingen over de manier waarop je de

Lees meer

10 tips om effectiever te netwerken

Door social media is netwerken een stuk toegankelijker geworden voor iedereen die zich meer op zijn of haar gemak voelt achter de computer dan op een cocktailparty. Het slechte nieuws voor de meer introverte mensen onder ons is dat handjes schudden en oogcontact maken nog steeds belangrijke aspecten

Lees meer

Vijf veelgemaakte fouten in een sollicitatiegesprek

Uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek betekent dat de volgende fase in je carrière weer een stapje dichterbij is. Maar je bent er nog niet. Wij geven je een overzicht van vijf zaken waarmee sollicitanten vaak de mist ingaan, zodat jij deze fouten niet maakt. 1. Onvoldoende onderzoek Onderz

Lees meer

I'm Robert Walters Are you?

Sluit je aan bij ons wereldwijde team van creatieve denkers, probleemoplossers en game changers. Wij bieden jou mooie doorgroeimogelijkheden, een fijne werksfeer en uitstekende opleidingsmogelijkheden.