Het onderhandelen van je salaris
Het succes van je onderhandelingen is afhankelijk van je inzicht in de positie van het bedrijf en de bijdrage die jij levert.
Waarom verdien jij het salaris dat je vraagt?
Wanneer je gaat onderhandelen over je salaris, is het van essentieel belang dat je vooraf zoveel mogelijk informatie inwint. Zorg dat je kunt onderbouwen waarom je een salarisverhoging verdient en welke unieke kwaliteiten jij toevoegt aan het welzijn van de organisatie.
Hoe staat het bedrijf ervoor?
Het is belangrijk dat je weet welke resultaten het bedrijf heeft behaald waar je op gesprek gaat. Hebben ze over het afgelopen jaar een recordwinst geboekt of hebben ze hun financiële doelstellingen niet behaald? Zijn er in de afgelopen 12 maanden werknemers ontslagen? Al deze factoren samen bepalen of de organisatie voor een functie een salaris biedt dat hoger of lager dan marktconform is.
Wat verdienen werknemers die in een vergelijkbare functie werken?
Probeer erachter te komen welk salaris werknemers verdienen die een vergelijkbare functie uitoefenen. Je kunt hiervoor onze Salary Survey gebruiken. Ondersteun je argumenten met goede voorbeelden van vergelijkbare functies, zowel binnen als buiten het bedrijf. Controleer je salaris aan de hand van salarisonderzoeken voor jouw bedrijfstak.
De marktomstandigheden in jouw bedrijfstak
Is er in de bedrijfstak waarbinnen je werkzaam bent een tekort aan kandidaten die dezelfde vaardigheden hebben als jij? Zijn de salarissen binnen de bedrijfstak over het geheel genomen gestegen of gedaald? Zijn er in de bedrijfstak veel functies beschikbaar die aansluiten bij je vaardigheden? Deze vragen moet je kunnen beantwoorden, zodat je inzicht hebt in de hoogte van het salaris dat je kunt vragen en dat reëel is.
Is het salaris in overeenstemming met de secundaire arbeidsvoorwaarden?
Een topsalaris kan verleidelijk lijken en je onterecht een gevoel van voldoening geven. Zorg ervoor dat je de financiële implicaties goed narekent, want het is mogelijk dat je nieuwe baan hogere kosten met zich meebrengt. Misschien moet je verder reizen om op je werk te komen of gelden er andere arbeidsvoorwaarden die minder gunstig zijn. Natuurlijk kan het omgekeerde ook voorkomen. Je nieuwe salaris is misschien niet zo hoog als je had gehoopt, maar er zijn wellicht andere voordelen: een bedrijfsauto, gratis zorgverzekering, lidmaatschap van een sportschool of andere gunstige secundaire arbeidsvoorwaarden.
Meer informatie
Wil je graag persoonlijk advies over jouw loopbaan? Neem dan contact op met onze consultants. Zij staan je graag te woord. Of bekijk hier onze vacatures.
Gerelateerde informatie
Bekijk alle inhoudEigenlijk ben je allang niet meer zo blij met je baan. De passie voor je werk is verdwenen, maar de arbeidsvoorwaarden zijn goed en alles is zo lekker vertrouwd. Klinkt dit herkenbaar? Check of jij in een gouden kooi zit, en hoe je eruit komt. Bang voor verkeerde keuze De meest voorkomende reden waa
Lees meerEen bestaan als ZZP'er is heel populair, maar een uitzendcontract – daar schrikken veel mensen voor terug. De berichten in de media over uitbuiting hebben uitzendwerk, ook wel contracting of flexwerk genoemd, de laatste jaren een slecht imago gegeven. Maar wist je dat financial controllers en fraude
Lees meerJou aan een baan helpen die naadloos aansluit op je persoonlijkheid, kennis en capaciteiten. Daar gaat ons hart sneller van kloppen. Maar ook nadat we je aan een baan geholpen hebben, blijven we ons graag inzetten om je verder te helpen in je carrière. Zodra je via ons start met een nieuwe baan, kri
Lees meer