Dit doet een CFO, en dit moet je daarvoor kunnen

Dit-doet-een-CFO

Veel (jonge) financials dromen ervan om later CFO te worden. Maar wat doet een CFO eigenlijk? En belangrijker nog: welke skills heb je nodig om er een te worden? 

 

 

 

 

Wat doet een CFO?

Een CFO zet de lijnen uit met betrekking tot de financiële doelstellingen van een bedrijf en is verantwoordelijk voor de budgetten. Als CFO ben je daarnaast bezig met investeringen en de verdeling van bedrijfsfinanciën en analyseer je bijkomende kansen en risico’s. 

Je overziet ook het cash management, bedenkt strategieën om het bedrijfskapitaal te vergoten zodat de organisatie kan groeien en houd je bezig met fusies en overnames. De meeste CFO’s hebben een plek in de raad van bestuur. 

Werk je als CFO in een kleiner bedrijf, dan ben je wellicht direct verantwoordelijk voor accountinggerelateerde zaken. Chief financial officers bij grotere organisaties beoordelen in de regel vaker rapportages en data aangeleverd door verschillende bedrijfsdivisies.

Benodigde skills

Om CFO te worden heb je niet alleen uitstekende financiële skills nodig, je moet ook slimme en strategische beslissingen kunnen en durven nemen namens de organisatie. 

De moderne CFO moet samen met de andere managers op c-level bepalen welke richting het bedrijf opgaat en welke route daarvoor wordt gevolgd. Tegelijkertijd is het ook belangrijk dat de CFO tegengas durft te geven wanneer de rest van het management een weg wil inslaan die vanuit financieel oogpunt onverstandig is. Het is daarom belangrijk dat een CFO het bedrijf op een allesomvattende manier kan analyseren zodat duidelijk wordt wat de organisatie nodig heeft (en wat niet).

Tegenwoordig wordt het ook steeds belangrijker dat je (financiële) data kan vertalen naar begrijpelijke informatie die belangrijk en nuttig is voor de hele organisatie. Hiervoor is het belangrijk een goed team samen te stellen bestaande uit onder meer data analysts en data-savvy business controllers. Als CFO is het dus ook zaak een actieve rol te spelen in het hiring process. 

Vergeet tot slot je soft skills niet; kwaliteiten als leiderschap, communicatie en people management zijn onontbeerlijk voor een senior positie als CFO. 

Ervaring en opleiding

Om CFO te worden heb je ten minste enkele jaren ervaring nodig op seniormanagementniveau. Daarnaast is een achtergrond in bijvoorbeeld accounting, finance, economie of business belangrijk. Veel CFO’s starten hun carrière als accountant, financial of manager van een kleine divisie en werken zich door de jaren heen op tot posities op senior niveau binnen de organisatie. 

Het aantal jaren managementervaring dat vereist is om te promoveren naar de rol van CFO hangt af van de grootte van het bedrijf en van alle taken en verantwoordelijkheden die bij de rol komen kijken. 

Tot slot beschikken de meeste CFO’s in Nederland volgens data-onderzoek van Robert Walters over een master’s degree, gevolgd door een PhD en een specifieke Master of Business Administration. 

Meer informatie

Kijk voor meer relevante CFO-content ook op onze CFO-pagina, of lees meer over executive search bij Robert Walters.

Of neem contact met ons op via +31 (0) 20 644 4655 of netherlands@robertwalters.com

 

Carrière advies 

»

Vacaturemelding aanmaken 

»

Refer a friend 

»

Vacatures 

»

Salary Survey 

»

Aanbevolen vacatures