Hoe kies je tussen twee banen?

Meeting met tablet

In de huidige arbeidsmarkt is het niet ongewoon dat je voor meerdere banen een aanbod krijgt. Dat klinkt misschien als een luxeprobleem, maar het kan behoorlijk lastig zijn om te kiezen. Hoewel het altijd goed is om je gevoel te volgen, is het bij een beslissing als deze slim om ook andere afwegingen te maken. Voor sollicitanten die zich geen raad meer weten door alle keuzestress, hebben onze experts een paar tips op een rijtje gezet die je helpen bij het maken van de juiste keuze. 

Overweeg of de organisatiecultuur bij je past

De cultuur binnen een organisatie is ontzettend belangrijk. Uit onderzoek* dat Robert Walters uitvoerde onder 912 hoogopgeleide professionals blijkt dat werknemers de bedrijfscultuur en hun collega’s het belangrijkst vinden bij de keuze voor het bedrijf. Logisch, want je zult behoorlijk veel tijd op de werkvloer doorbrengen. Probeer daarom zoveel mogelijk werknemers van de twee organisaties te spreken te krijgen, dat helpt je een goed beeld te krijgen van de sfeer die er heerst en de mensen die er werken. Is er een groot personeelsverloop? Hoe verloopt de interne communicatie? En wordt er prettig samengewerkt? Bedenk hoe een normale werkdag eruit zou zien bij de twee bedrijven, en waar jij je het meest op je plek zou voelen. 

Denk aan de lange termijn 

Een nieuwe baan geeft je wellicht ook de mogelijkheid een stap vooruit te zetten in je carrière. Is dit ook jouw ambitie? Overweeg dan goed wat de nieuwe baan je op de lange termijn te bieden heeft. Bedenk wat je op de lange termijn wilt bereiken en in welke richting je je wilt ontwikkelen. Welke van de twee organisaties biedt jou de handvaten die jij nodig hebt om te groeien? Zijn de huidige medewerkers intern doorgegroeid?

Bedenk waarom je een nieuwe baan wilde

Sta ook eens stil bij de reden dat je wegging bij je oude werkgever. Was je op zoek naar meer opleidingsmogelijkheden, wilde je meer flexibiliteit of een andere werkomgeving? Wanneer je de twee baanaanbiedingen overweegt, bedenk dan of ze je gaan brengen waar je in eerste instantie naar op zoek was. Als de nieuwe baan de problemen of nadelen die je bij je oude werkgever ondervond niet oplost, is het geen goede keuze. Als de nieuwigheid eraf is, moet de nieuwe functie je nog steeds brengen wat je in eerste instantie wilde. 

Sta stil bij de werk-privébalans

We hebben allemaal behoefte aan genoeg tijd voor een privéleven naast ons werk. Toch verschilt het per persoon wat een goede werk-privébalans precies inhoudt. Voordat je kiest voor een van de twee banen, is het belangrijk om je te beseffen welke impact de functie zal hebben op je privéleven. Heb je een gezin, dan kan de mogelijkheid om flexibel te werken - de mogelijkheid om thuis te werken of vrijheid in het bepalen van je werkuren - een belangrijke factor zijn. Overweeg ook je reistijd en de bereikbaarheid met het openbaar vervoer of parkeergelegenheid, aangezien dit een behoorlijke invloed kan hebben op je werk-privébalans. 

Focus niet te veel op salaris

Natuurlijk is salaris belangrijk. In onze jaarlijkse Salary survey kun je nagaan of de aanbiedingen die je gekregen hebt redelijk zijn voor jouw functie en ervaring. Toch zou salaris niet de belangrijkste factor moeten zijn in de keuze voor een werkgever. Een functie kan allerlei andere voordelen hebben, zoals meer verantwoordelijkheid, meer doorgroeimogelijkheden of meer baanzekerheid. Probeer te achterhalen wat jouw persoonlijke drijfveren zijn en welke functie daar het best bij aansluit. Denk even niet aan arbeidsvoorwaarden, en focus op wat jou blij maakt in de twee functies. 

Laat ze niet te lang wachten

Sommige hiring managers geven je een week om te beslissen, terwijl andere werkgevers direct willen weten of je akkoord gaat met hun aanbod. Dit verschilt per organisatie en hangt onder andere af van de lengte en structuur van het recruitmentproces. Hoewel je natuurlijk de tijd moet nemen om het aanbod goed te overwegen, kan het een verkeerde indruk wekken als je te lang wacht met beslissen. Tijdens het sollicitatieproces zou je al een behoorlijk goed beeld moeten hebben gekregen van de functie en de organisatie. Als je erg lang doet over het reageren op een baanaanbod kan je potentiële werkgever denken dat je niet overtuigd bent van de functie, of nog een ander aanbod aan het afwachten bent. 

* Robert Walters voerde in september 2021 een enquête uit onder 912 professionals werkzaam binnen verschillende disciplines. 

Meer informatie

Wil je graag persoonlijk advies over jouw loopbaan? Neem dan contact op met onze consultants. Zij staan je graag te woord. Of bekijk hier onze vacatures.

 

Carrière advies 

»

Vacaturemelding aanmaken 

»

Refer a friend 

»

Vacatures 

»

Salary Survey 

»

Aanbevolen vacatures