nl

Onze Diensten

Toonaangevende bedrijven in heel Nederland vertrouwen op Robert Walters om snel en efficiënt de juiste mensen te werven. Lees meer over onze dienstverlening.

Meer informatie
Vacatures

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, en delen jouw verhaal met vooraanstaande organisaties in Nederland. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Bekijk alle vacatures
Onze Diensten

Toonaangevende bedrijven in heel Nederland vertrouwen op Robert Walters om snel en efficiënt de juiste mensen te werven. Lees meer over onze dienstverlening.

Meer informatie
Inzichten & Advies

Of je nu op zoek bent naar talent of naar een nieuwe carrièrestap voor jezelf, wij adviseren je graag over de laatste trends op de arbeidsmarkt en bieden je de inspiratie die je nodig hebt.

Meer lezen
Over Robert Walters Nederland

Voor ons gaat recruitment over meer dan een enkele vacature. Wij helpen organisaties en professionals bij het maken van belangrijke keuzes.

Meer lezen

Werken bij ons

Onze mensen maken het verschil. Lees hun verhaal en kom alles te weten over een carrière bij Robert Walters Nederland.

Ontdek meer

Wanneer komt er beweging onder juristen op managementniveau?

 

 

Het is inmiddels heel normaal om elke paar jaar van baan te wisselen, maar de juridische managementlaag is wat dat betreft een buitenbeentje. Daar is het minder snel 'tijd voor een nieuwe uitdaging’, constateert legal recruitment specialist Floortje Janssen. ‘Managers in de juridische sector wíllen wel, maar de opties zijn beperkt. Bovendien zitten ze in een gouden kooi die prima bevalt'. 

 

Een steeds juridischere wereld 

Sinds covid-19 is de wereld een stuk juridischer geworden, en dit zie je vooral terug in het bedrijfsleven. Zo worden er veel legal counsels aangenomen en meer bedrijven zien de noodzaak van een juridische afdeling in. 'Veel organisaties zijn zich gaan realiseren dat legal geen onnodige kostenpost is, maar dat de inzet van juristen juist veel oplevert', aldus Janssen.  

Daarnaast komt er continu nieuwe wet- en regelgeving bij, wat zorgt voor een toename van juridische (compliance)werkzaamheden. Janssen: 'Bedrijven kunnen flink wat kosten aan advocaten besparen door een jurist in dienst te nemen die zaken zoals compliance oppakt. Juristen zijn heel waardevol en steeds meer organisties zien dit in'. 

Jobhoppende juristen 

De tijd waarin werknemers jarenlang trouw blijven aan hun werkgever, is voorbij. En juristen gaan hierin mee. Janssen: 'Het gras lijkt vaak groener aan de overkant. Bovendien willen de meeste juristen - vooral op mediorniveau - zich graag zo snel mogelijk verder ontwikkelen'. Ook ziet Janssen dat werknemers makkelijker switchen, omdat ze zich door alle hybride werkmogelijkheden minder verbonden voelen met een organisatie. Daarnaast is een salarisverhoging een belangrijke drijfveer voor het maken van een overstap. 

Nauwelijks beweging in toplaag 

Zodra juristen op seniorniveau zitten, hebben ze twee opties. 'Óf ze gaan zich verder ontwikkelen bij een andere werkgever, óf ze groeien intern door naar een managementfunctie, meestal general counsel of head of legal', aldus Janssen.  

Overstappen naar een andere werkgever om zich daar verder te ontwikkelen, gebeurt minder vaak.  Volgens Janssen heeft dit twee redenen: het risicomijdende karakter van juristen in combinatie met de gouden kooi waarin zij zich bevinden. ‘De salarissen voor senior juristen liggen dusdanig hoog, dat de meeste juristen daar tevreden mee zijn. En verandering brengt risico's met zich mee, ook op financieel vlak. Ook willen senior juristen pas switchen als er een rol voorbijkomt die écht heel bijzonder of interessant is'.  

Intern doorgroeien de beste optie 

Veel seniors staan intern juist wél in de rij voor een managementfunctie. 'Medewerkers die al een aantal jaren op dezelfde plek zitten, hebben vaak de ambitie om general counsel of head of legal te worden. Bovendien ontstaan er intern scheve gezichten als er iemand van buitenaf wordt aangenomen voor deze rol, omdat collega's elkaar deze promotie eerder kunnen dan een onbekende', licht Janssen toe. Daarom geven niet alleen medewerkers, maar ook organisaties de voorkeur aan interne doorstroom. 

Dit betekent wel dat het lastiger is voor juristen die al op managementniveau zitten, om bij een andere organisatie op datzelfde niveau aan de slag te gaan. De kans is aanwezig dat daar intern weerstand over ontstaat. Daarnaast zijn er simpelweg weinig vacatures op managementniveau: deze ontstaan alleen als iemand met pensioen gaat, of als diegene besluit om als interim jurist te werken'. 

Wachten op het domino-effect 

Veel juristen op managementniveau zitten dus vast, en als ze eenmaal opstappen, dan wordt hun positie meestal intern vervuld. Wat zorgt ervoor dat het zogenaamde domino-effect - waarbij steeds meer managers gaan switchen - wél plaatsvindt? Dat begint met een stukje lef, aldus Janssen. 'Als er eenmaal een paar general counsels overstag zijn, zul je zien dat het voor anderen ook verleidelijker wordt om bij andere organisaties aan het roer te gaan staan. Maar hoelang het duurt voordat deze molen gaat draaien, weet niemand'. 

Meer informatie  

Behoefte aan persoonlijk advies voor het werven van juridische professionals? Neem dan contact op met Floortje Janssen, legal recruitment specialist, via floortje.janssen@robertwalters.com of +31 20 798 8753. 

Share this:

Recruitment advies 

Share this article

Related Solutions

Sign up for job alerts
Salary Survey
Career Advice
Global Get In Touch

Global Lorem IpsumLorem IpsumLorem IpsumLorem IpsumLorem IpsumLorem IpsumLorem Ipsum Lorem Ipsum

I'm Robert Walters Are you?

Sluit je aan bij ons wereldwijde team van creatieve denkers, probleemoplossers en game changers. Wij bieden jou mooie doorgroeimogelijkheden, een fijne werksfeer en uitstekende opleidingsmogelijkheden.