nl

Onze Diensten

Toonaangevende bedrijven in heel Nederland vertrouwen op Robert Walters om snel en efficiënt de juiste mensen te werven. Lees meer over onze dienstverlening.

Meer informatie
Vacatures

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, en delen jouw verhaal met vooraanstaande organisaties in Nederland. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Bekijk alle vacatures
Onze Diensten

Toonaangevende bedrijven in heel Nederland vertrouwen op Robert Walters om snel en efficiënt de juiste mensen te werven. Lees meer over onze dienstverlening.

Meer informatie
Inzichten & Advies

Of je nu op zoek bent naar talent of naar een nieuwe carrièrestap voor jezelf, wij adviseren je graag over de laatste trends op de arbeidsmarkt en bieden je de inspiratie die je nodig hebt.

Meer lezen
Over Robert Walters Nederland

Voor ons gaat recruitment over meer dan een enkele vacature. Wij helpen organisaties en professionals bij het maken van belangrijke keuzes.

Meer lezen

Werken bij ons

Onze mensen maken het verschil. Lees hun verhaal en kom alles te weten over een carrière bij Robert Walters Nederland.

Ontdek meer

Anonieme cv's: de strijd tegen discriminatie

Een cv zonder persoonlijke informatie, zoals geslacht, leeftijd of foto. Vanuit HR en ethisch oogpunt is het een interessante optie voor organisaties die graag inclusiever willen zijn en meer diversiteit willen binnen hun teams. Melissa Rutjes, senior director bij Robert Walters, licht toe waarom anonieme cv's de toekomst zijn.

Voorkom bewuste én onbewuste vooroordelen

Door het weglaten van informatie zoals de naam, het geslacht, de leeftijd of de afkomst van de kandidaat, richten anonieme cv's de aandacht van de recruiter uitsluitend op wat belangrijk is: de vaardigheden, ervaring en de professionele prestaties van de kandidaat. Elke mogelijke vorm van bewuste of onbewuste bias wordt vermeden.

Hierdoor openen anonieme cv’s deuren voor kandidaten met diverse achtergronden en ervaringen, wat de diversiteit binnen teams en bedrijven ten goede komt. Ze verminderen het risico op discriminatie op basis van persoonlijke informatie en maken het selectieproces eerlijker en transparanter. Alle kandidaten krijgen dezelfde kans en worden objectief beoordeeld. 

Doorbreek barrières

"De zichtbaarheid van mensen uit de LGTBIQ+ gemeenschap staat steeds meer centraal. We nemen als samenleving vaker de tijd om te laten zien dat we deze diversiteit waarderen, bijvoorbeeld in de eerste week van augustus tijdens Pride Week. Een ideale aanleiding voor recruitmentmanagers om na te denken over hoe ze inclusiever kunnen selecteren en meer diverse teams kunnen samenstellen," vindt Rutjes.

"Het anonieme cv kan een tool zijn om vooroordelen de kop in te drukken en bestaande barrières te doorbreken," vervolgt ze. Geboortedatum en geboorteplaats worden bij Robert Walters nooit vermeld op cv’s. De naam en woonplaats van kandidaten wel. "Zonder naam zouden we het cv moeten nummeren, dat vinden we te onpersoonlijk. De woonplaats is voor onze klanten ook relevant in verband met reistijd en –kosten," licht Rutjes toe. 

Versterk de employer brand 

Uit een recente uitvraag onder ruim 800 kandidaten, blijkt dat 7 van de 10 professionals zich wel eens gediscrimineerd hebben gevoeld bij het zoeken naar een baan.* Dit is niet alleen ethisch onwenselijk, maar ook funest voor de employer brand van het desbetreffende bedrijf.  

Het invoeren van inclusieve sourcing- en selectieprocessen heeft een positieve invloed op het imago van een bedrijf, zowel intern als extern. Werknemers zullen zich veilig en meer gewaardeerd voelen. Ook potentiële sollicitanten zullen meer vertrouwen hebben in een bedrijf dat laat zien zich actief in te zetten voor gelijke kansen en meer inclusiviteit. 

"Dat gezegd hebbende, zijn anonieme cv’s natuurlijk niet de enige oplossing in de strijd tegen discriminatie op de werkvloer. Het is essentieel dat organisaties een alomvattend inclusief beleid hanteren en een veilige en respectvolle werkomgeving bevorderen voor alle mensen, ongeacht wie ze zijn," zegt Rutjes. 

Inclusivity audit 

Om te voorkomen dat eventuele bias onbewust het recruitmentproces insluipt heeft Robert Walters de zogenaamde ‘Inclusivity audit’ ontwikkeld. Hierbij wordt het wervings- en selectieproces van klanten onder de loep genomen. Er wordt gekeken vanuit  verschillende invalshoeken, waaronder: leeftijd, etniciteit, genderidentiteit, handicap en neurodiversiteit, socio-economische status en religie. Na de analyse ontvangen bedrijven een rapport met praktische aanbevelingen voor meer diversiteit op de werkvloer. 

*Enquête uitgevoerd door Robert Walters onder meer dan 800 kandidaten als onderdeel van een whitepaper over employer branding.

Meer informatie

Bekijk de laatste ontwikkelingen en trends op de arbeidsmarkt in onze salary survey.  Of neem contact op met onze recruitment specialisten via netherlands@robertwalters.com of tel. +31 (0) 20 644 4655.  

Deel dit artikel

Gerelateerde informatie

Op zoek naar medewerkers?
Salary Survey
Recruitmentadvies
Neem contact met ons op

Laat je adviseren door een van onze consultants

Gerelateerde informatie

Bekijk alle inhoud

Niet-concrete feedback belemmert vrouwen in carrière

Vrouwen ontvangen bijna twee keer zo veel niet-actiegerichte feedback op de werkvloer dan mannen, blijkt uit recent onderzoek van vacaturesoftwarebedrijf Textio. Daarnaast wordt vrouwen vaak niet duidelijk verteld wat zij moeten doen om een promotie te krijgen, wat hun doorgroeimogelijkheden belemme

Lees meer

Diversiteit in de boardroom: ‘Wie over tien jaar nog competitief wil zijn, moet nu werken aan een diversiteitsstrategie’

Een organisatietop die de samenleving weerspiegelt: een mix van achtergronden, culturen, mannen en vrouwen. Het klinkt als een mooi streven. Om diversiteit in de boardroom te stimuleren, is op 1 januari 2022 de wet ingroeiquotum en streefcijfers ingevoerd, ook wel aangeduid als het vrouwenquotum. Ho

Lees meer

Voor optimaal bedrijfsresultaat is diverse boardroom nodig

Dertig procent, dat was het streefpercentage voor het aantal vrouwen in raden van bestuur en raden van commissarissen op 1 januari 2020. Die doelstelling werd niet gehaald. Toch ziet Pim van der Groen, director Robert Walters Eindhoven, de toekomst niet somber in. Hij verwacht dat de diversiteit in

Lees meer

I'm Robert Walters Are you?

Sluit je aan bij ons wereldwijde team van creatieve denkers, probleemoplossers en game changers. Wij bieden jou mooie doorgroeimogelijkheden, een fijne werksfeer en uitstekende opleidingsmogelijkheden.