nl

Onze Diensten

Toonaangevende bedrijven in heel Nederland vertrouwen op Robert Walters om snel en efficiënt de juiste mensen te werven. Lees meer over onze dienstverlening.

Meer informatie
Vacatures

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, en delen jouw verhaal met vooraanstaande organisaties in Nederland. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Bekijk alle vacatures
Onze Diensten

Toonaangevende bedrijven in heel Nederland vertrouwen op Robert Walters om snel en efficiënt de juiste mensen te werven. Lees meer over onze dienstverlening.

Meer informatie
Inzichten & Advies

Of je nu op zoek bent naar talent of naar een nieuwe carrièrestap voor jezelf, wij adviseren je graag over de laatste trends op de arbeidsmarkt en bieden je de inspiratie die je nodig hebt.

Meer lezen
Over Robert Walters Nederland

Voor ons gaat recruitment over meer dan een enkele vacature. Wij helpen organisaties en professionals bij het maken van belangrijke keuzes.

Meer lezen

Werken bij ons

Onze mensen maken het verschil. Lees hun verhaal en kom alles te weten over een carrière bij Robert Walters Nederland.

Ontdek meer

Financials zien overstap naar publieke sector wel zitten

Het jaar 2020 maakte voor veel mensen duidelijk hoe dynamisch en uitdagend het is om te werken in de publieke sector. Door alle aandacht overwegen gedreven en ambitieuze finance professionals steeds vaker een overstap en organisaties zien dit talent graag komen, ziet recruitment consultant Marlie Wouters.

Je ziet veel professionals die geïnteresseerd zijn in een overstap van de private naar de publieke sector?

“Klopt, ik denk dat het aantal mensen dat deze overstap wil maken zeker met de helft is toegenomen. De herwaardering voor de publieke sector in 2020 vertaalt zich echt naar de wens om hierin aan de slag te gaan.

Ook speelt mee dat de complexe financieringsstructuren het werk in deze sector voor finance professionals extra uitdagend maken. En financials vinden de goede balans tussen privé en werk aantrekkelijk, zoals 36 uur werken verdeeld over vier dagen. Daarbovenop komen ook nog eens de uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals genereuze opleidingsbudgetten."

Zien organisatie binnen de publieke sector deze overstappers ook graag komen?

“Zeker. Professionals die al ervaring hebben in het bedrijfsleven kijken toch vaak net iets anders naar bepaalde processen en introduceren zo bijvoorbeeld wat extra snelheid of daadkracht binnen een organisatie. Ook zie je dat zij veel kennis meebrengen op het gebied van zaken als ERP-systemen of BI-tooling, waar organisaties in het bedrijfsleven soms al wat verder mee zijn. En van die kennis en ervaring plukken publieke organisaties vervolgens de vruchten.”

Nog andere opvallende trends?

“Ik zie dat organisaties binnen de publieke sector steeds vaker investeren in jong finance-talent. Vooral professionals met een paar jaar werkervaring en een academische opleiding waren in 2020 in trek. Een mooie ontwikkeling, want enkele jaren geleden waren publieke instellingen nog huiverig om deze groep financials binnen te halen.”

En hoe zit het met professionals die al binnen de sector werkzaam zijn?

“Een deel van hen heeft door het thuiswerken veel nagedacht over de volgende carrièrestap, doordat ze met wat meer afstand naar hun werkzaamheden keken. De gezelligheid van kantoor viel weg en het werk werd teruggebracht tot de essentie, waardoor sommige professionals zich eerder realiseerden dat ze aan een nieuwe stap toe zijn. En ik denk dat een deel van deze professionals in 2021 die stap ook echt wil maken.”

Welke functies zijn binnen de publieke sector in trek?

Ik zie een verschuiving van de traditionele financial controller naar business controllers, waarbij deze business controllers worden ingezet als strateeg en sparringpartner van het management.

Een andere rol die echt in opkomst is, is die van concerncontroller bij woningcorporaties. Grote corporaties moeten volgens de Woningwet zo’n controller, die vooral audits doet, in dienst hebben. Omdat dit nog een relatief nieuwe functie is, worden deze professionals nu veel gevraagd."

Wat is het effect van de pandemie op de positie van interim-professionals?

“Omdat onboarden tijdens deze crisis lastig is, zijn er organisaties die ervoor kiezen om tijdelijk een openstaande vacature op te vullen met een interimmer. Dan is de druk voorlopig van de ketel en kunnen ze later iemand zoeken die in een vast dienstverband treedt. Vanuit de interim-professional zelf merk ik dat zij in deze onzekere tijden vaker openstaan voor een vast contract."

Wat zijn jouw verwachtingen met betrekking tot de salarissen in de publieke sector?

“In 2021 stijgen de salarissen conform de CAO-afspraken die al eerder zijn vastgelegd. Daarnaast worden de beloningen voor bepaalde functies tegen het licht gehouden en soms geherwaardeerd. Dit zien wij bijvoorbeeld gebeuren bij die specifieke functie van concerncontroller, waar we het eerder over hadden.”

En wat voorzie jij met betrekking tot de interim-tarieven?

 “Ik denk dat die beloningen weer gaan stijgen. Dat is een trend die voor de pandemie al een tijd aan de gang was en die zich gaat voortzetten als de situatie gedurende 2021 steeds beter wordt.

De laatste jaren is er binnen veel publieke organisaties een professionaliseringsslag gaande. Van interim-professionals wordt verwacht dat zij analyseren, processen verbeteren en op strategisch niveau meedenken om de organisatie vooruit te helpen. Financials die daar sterk in zijn, zijn gewild. En daar staat een hogere beloning tegenover.”

Meer informatie

Wilt u persoonlijk advies met betrekking tot het werven van professionals voor de publieke sector? Neem dan contact op met Marlie Wouters via 040 799 9910 of marlie.wouters@robertwalters.com.

Share this article

Related Solutions

Sign up for job alerts
Salary Survey
Career Advice
Global Get In Touch

Global Lorem IpsumLorem IpsumLorem IpsumLorem IpsumLorem IpsumLorem IpsumLorem Ipsum Lorem Ipsum

I'm Robert Walters Are you?

Sluit je aan bij ons wereldwijde team van creatieve denkers, probleemoplossers en game changers. Wij bieden jou mooie doorgroeimogelijkheden, een fijne werksfeer en uitstekende opleidingsmogelijkheden.