nl
Vacatures

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, en delen jouw verhaal met vooraanstaande organisaties in Nederland. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Bekijk alle vacatures
Professionals

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, zodat zij jouw verhaal kunnen delen met de meest vooraanstaande organisaties van Nederland. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Meer informatie
Onze Diensten

Toonaangevende bedrijven in heel Nederland vertrouwen op Robert Walters om snel en efficiënt de juiste mensen te werven. Lees meer over onze dienstverlening.

Meer informatie
Inzichten & Advies

Of je nu op zoek bent naar talent of naar een nieuwe carrièrestap voor jezelf, wij adviseren je graag over de laatste trends op de arbeidsmarkt en bieden je de inspiratie die je nodig hebt.

Meer lezen
Over Robert Walters Nederland

Voor ons gaat recruitment over meer dan een enkele vacature. Wij helpen organisaties en professionals bij het maken van belangrijke keuzes.

Meer lezen

Werken bij ons

Onze mensen maken het verschil. Lees hun verhaal en kom alles te weten over een carrière bij Robert Walters Nederland.

Ontdek meer

De financiële sector in 2024: meer lucht op arbeidsmarkt, ondanks groeiende vraag naar ESG- en pensioenspecialisten

Professionals werkzaam in de financiële sector hebben de banen voor het uitkiezen en bovendien zijn er voldoende interimopdrachten. Toch lijken vraag en aanbod meer met elkaar in balans te komen. Dit constateren Dave Duim (recruitment specialist interim) en Hidde Kooijman (recruitment specialist permanente werving). ‘’Er komt eindelijk iets meer lucht op de arbeidsmarkt. Maar dankzij de toenemende ESG-regelgeving en de nieuwe Pensioenwet ontstaat er tegelijkertijd een enorme vraag naar nieuwe specialisten’’. Duim en Kooijman gaan in gesprek over de arbeidsmarkt voor financiële professionals, en sluiten af met een belangrijke takeaway.

Verschuivingen binnen compliance 

Zowel Duim als Kooijman verwachten dat de arbeidsmarkt voor compliance specialisten er komend jaar anders uit gaat zien. Duim: ‘’Een aantal grote financiële instellingen zijn nu meer ‘in control’, omdat zij meer grip hebben op de herstelwerkzaamheden van klantdossiers die zijn uitgevoerd. Hierdoor komen er meer interim professionals beschikbaar op de markt, waardoor de uurtarieven iets stabiliseren''. Kooijman denkt dat hetzelfde gaat gebeuren bij de salarissen. ‘’Deze waren zo extreem hoog, dat ik een stabilisering verwacht en dit ook als gezond beschouw. De krapte houdt toch wel aan vanwege verplichtingen vanuit KYC en CDD''. 

Maar hoe reageren compliance specialisten hierop? Duim en Kooijman merken dat veel compliance professionals werkzaam bij klassieke (groot)banken en verzekeraars, voorzichtig om zich heen kijken. Kooijman: ‘’Banken en verzekeraars zijn vooroplopers op het gebied van compliance, waardoor het meest uitdagende werk er daar op zit voor de compliance specialisten’’. Duim bevestigt dit: ‘’Bij kleinere organisaties moet er nog veel gebeuren, en dat is interessant voor compliance specialisten. Zij kunnen straks bijvoorbeeld ook bij de lokale autohandelaar aan de slag die met KYC te maken krijgt’’.  

Zoekende naar ESG-invulling 

Een andere trend waar je anno 2024 niet meer omheen kunt, is ESG. Duim: ‘’Banken en verzekeraars moeten er als eerst aan geloven. Zij rapporteren al volgens de NFRD, en moeten vanaf boekjaar 2024 ESG-rapportages opleveren die in lijn zijn met de CSRD''.  

Hierdoor hebben banken en verzekeraars de vaart erin zitten, ziet Kooijman. ‘’Zij tuigen complete ESG-teams op. Toch blijven ook deze grote spelers zich afvragen hoe ESG vormgegeven moet worden en door wie. Iedereen is zoekende’’. Kooijman raadt aan om bij twijfel te kiezen voor de kandidaat die affiniteit met duurzaamheid heeft, aangezien iemand met veel intrinsieke motivatie zich waarschijnlijk sneller zal ontwikkelen binnen dit nieuwe vakgebied. ‘’Het is niet gek om iemand aan te nemen die Climate Studies heeft gestudeerd’’.  

Duim constateert dat kleinere organisaties er juist voor kiezen om ESG toe te voegen aan het takenpakket van bestaande medewerkers. Zij hoeven hun ESG-rapportages pas voor boekjaar 2025 op te stellen. ''Hierdoor hebben zij langer de tijd om zich hierop voor te bereiden, waardoor ESG-werkzaamheden sneller worden toegewezen aan bijvoorbeeld de risk manager, compliance specialist of finance professional. Deze extra verantwoordelijkheid geeft een interessante wending aan zijn of haar functie'', aldus Duim.

Pensioensector verliest stoffig imago 

Verder heeft de invoering van de nieuwe Pensioenwet, die in de zomer van 2023 is bekrachtigd, consequenties voor de arbeidsmarkt. Organisaties moeten voor 1 januari 2028 een bepaalde transitie hebben doorstaan, wat vraagt om extra rekenwerk en aangepaste rapportages, vooral aan de pensioenbeheerkant. ‘’De vraag naar pensioenactuarissen en andere financiële professionals die kennis hebben van de gehele pensioenketen, neemt sterk toe’’, zegt Duim stellig. ‘’Voorheen had de pensioensector een stoffig imago, maar de nieuwe wet is de grootste verandering van de afgelopen 50 jaar binnen de sector. Dit maakt het vakgebied de komende jaren zeer interessant voor professionals, ongeacht of organisaties eerst de kat uit de boom kijken of in 2024 al opschalen’’.  

Het belang van een goed offer 

Kortom: de vraag naar financiële professionals, zowel voor vaste posities als voor interimopdrachten, blijft hoog. Maar hoe zorg je ervoor dat die felbegeerde compliance professional, ESG specialist of pensioenactuaris voor jou kiest? Naast het faciliteren van een snel sollicitatieproces (''als je een week wacht met reageren, verlies je je kandidaat aan de concurrent''), is het volgens Kooijman essentieel om de kandidaat direct een goed aanbod te doen. ''Voorheen zetten organisaties relatief laag in qua salaris en kandidaten iets hoger, en ontmoetten ze elkaar in het midden. Nu kunnen kandidaten uit ontzettend veel banen kiezen; daarom is onderhandelen over het salaris zinloos voor de werkgever’’.   

Meer informatie 

Wil je persoonlijk advies met betrekking tot het aannemen van financiële professionals? Neem dan contact op met Dave Duim voor de invulling van interimopdrachten en met Hidde Kooijman voor de invulling van vaste functies. Nieuwsgierig naar wat jouw teamleden kunnen verdienen in 2024? Download hier onze Salary Survey en benchmark salarissen en interimtarieven voor diverse vakgebieden. 

Deel dit artikel

Links

Op zoek naar medewerkers?
Salary Survey
Recruitmentadvies
Neem contact met ons op

Laat je adviseren door een van onze consultants

I'm Robert Walters Are you?

Sluit je aan bij ons wereldwijde team van creatieve denkers, probleemoplossers en game changers. Wij bieden jou mooie doorgroeimogelijkheden, een fijne werksfeer en uitstekende opleidingsmogelijkheden.