nl
Vacatures

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, en delen jouw verhaal met vooraanstaande organisaties in Nederland. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Bekijk alle vacatures
Professionals

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, zodat zij jouw verhaal kunnen delen met de meest vooraanstaande organisaties van Nederland. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Meer informatie
Onze Diensten

Toonaangevende bedrijven in heel Nederland vertrouwen op Robert Walters om snel en efficiënt de juiste mensen te werven. Lees meer over onze dienstverlening.

Meer informatie
Inzichten & Advies

Of je nu op zoek bent naar talent of naar een nieuwe carrièrestap voor jezelf, wij adviseren je graag over de laatste trends op de arbeidsmarkt en bieden je de inspiratie die je nodig hebt.

Meer lezen
Over Robert Walters Nederland

Voor ons gaat recruitment over meer dan een enkele vacature. Wij helpen organisaties en professionals bij het maken van belangrijke keuzes.

Meer lezen

Werken bij ons

Onze mensen maken het verschil. Lees hun verhaal en kom alles te weten over een carrière bij Robert Walters Nederland.

Ontdek meer

Gewilde mediors nog steeds onvindbaar; werkgevers moeten ruimdenkend werven

Door de blijvende vraag naar medior juristen worden werkgevers ertoe gedwongen om creatiever te zijn in hun wervingsstrategie. Starters worden aangenomen op potentie en interimmers worden ingevlogen tegen hoge tarieven, maar één groep wordt over het hoofd gezien, merkt manager legal recruitment Joyce Toeset. 'Veel werkgevers realiseren zich niet dat het aannemen van een senior jurist voor een functie op mediorniveau een slimme investering is. Senior juristen máken de baan uitdagend door proactief te zoeken naar manieren om waarde toe te voegen'.

Zoektocht naar mediors blijft moeilijk

Toeset verwacht dat de enorme vraag naar medior juristen ook volgend jaar doorzet. ‘Kandidaten die vloeiend Nederlands spreken, drie tot acht jaar werkervaring hebben en aan de advocatuur geproefd hebben, blijven ongekend populair'. De salarissen voor deze groep liegen er dan ook niet om. 'Salarisstijgingen van 10 tot 20 procent zijn inmiddels normaal, waardoor een medior jurist bijna hetzelfde verdient als een advocaat van hetzelfde niveau', aldus Toeset. Maar salarisstijgingen zijn geen permanente oplossing: er zijn simpelweg te weinig Nederlandse mediors beschikbaar om alle openstaande vacatures te vervullen. 'Kijk daarom ook naar professionals uit het buitenland. Zij kunnen zo aan de slag bij multinationals binnen commercial contracting'. 

Vastberaden starter aangenomen op potentie

Ook voor startende juristen zijn er volop vacatures, maar is de markt een stuk minder krap. Kleine kanttekening: starters weten wat ze willen en zijn kritisch in hun keuze, constateert Toeset. 'Ze worden niet meer overtuigd door aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden zoals leuke feestjes, een optimale werk-privébalans en een competitieve bonusstructuur'. Startende juristen weten wat ze waard zijn en durven hoog in te zetten. Werkgevers vallen voor deze zelfverzekerde houding, en nemen regelmatig starters aan om eindelijk die vacature op mediorniveau te kunnen invullen. In de praktijk betekent dat een nieuwe medewerker die nog naar de functie toe moet groeien. Toeset: 'Er wordt aangenomen op potentie, en daar wordt diegene ook naar betaald. Maar werkgevers moeten wel, anders wordt de vacature niet vervuld'. 

Snel schakelen voor gewilde interimmer

Ook interim professionals worden aan de lopende band ingehuurd om tijdelijk in te springen of om extra expertise binnen te brengen, ziet Toeset. 'Er is steeds meer vraag naar generalistische interim professionals, aangezien zij in één keer veel facetten van een project of implementatietraject kunnen oppakken en makkelijker binnen verschillende sectoren inzetbaar zijn'. Wel moeten opdrachtgevers diep in de buidel tasten voor deze groep professionals, waarschuwt Toeset. 'Interim professionals zitten bijna altijd op een opdracht, maar wanneer ze beschikbaar zijn, hebben ze al snel meerdere opties om uit te  kiezen. Hierbij zijn een snelle procedure en de uurtarieven doorslaggevende factoren om de beste interim kandidaat aan te trekken'.

Versterking uit onverwachte hoek

Voor de moeilijk in te vullen vacatures op mediorniveau kunnen ook seniors aangenomen worden, vindt Toeset. 'Dat wordt te weinig gedaan, en dat is zonde. Senior kandidaten máken de baan uitdagend door proactief te zoeken naar manieren om waarde toe te voegen'. Tegelijkertijd benadrukt Toeset dat werkgevers ook seniors behoorlijke salarissen moeten bieden om hen aan te trekken. 'Maar vergeet niet dat je er ontzettend veel voor terugkrijgt. Ze hebben de juiste opleiding, een zeer sterke arbeidsethos, hoeven niet begeleid te worden en switchen over het algemeen minder snel van baan. Dit maakt seniors van onschatbare waarde'.

Kandidaten mogen tunnelvisie loslaten

Niet alleen werkgevers mogen volgens Toeset meer out of the box denken. Ook kandidaten wordt aangeraden om met een open houding op zoek te gaan naar een nieuwe baan. ‘Veel juristen willen bij een duurzaam bedrijf werken en wegblijven van bijvoorbeeld de olie- en gasindustrie, omdat de missie van olie- en gasbedrijven niet overeenkomt met hun maatschappelijke normen en waarden. Think twice, want bij olie- en gasbedrijven spelen juist de prangende vraagstukken. Deze bedrijven moeten de komende jaren een duurzame transitie doorstaan. Als je daar als jurist aan de slag gaat, dan lever je pas écht een maatschappelijke bijdrage’. 

Meer informatie

Wilt u persoonlijk advies met betrekking tot het werven van juridische professionals? Neem dan contact op met Joyce Toeset via 020 644 4655 of via joyce.toeset@robertwalters.com.

Deel dit artikel

Gerelateerde informatie

Op zoek naar medewerkers?
Salary Survey
Recruitmentadvies
Neem contact met ons op

Laat je adviseren door een van onze consultants

Gerelateerde informatie

Bekijk alle inhoud

Inflatie van functietitels: slimme recruitment truc of bron van verwarring?

Inflatie zien we niet alleen terug in de supermarkt. Ook in functietitels is waardevermindering zichtbaar: de zogeheten functietitel-inflatie. Annemieke Peskens legt uit wat functietitel-inflatie is en waarom het ‘opblazen’ van titels negatieve gevolgen kan hebben. Wat is functietitel-inflatie? Chie

Lees meer

Interim professional vaker ingezet vanuit noodzaak, parttime zzp’er wint terrein

Het aantal zzp’ers in Nederland neemt de afgelopen tien jaar gestaag toe. In 2022 waren er 1,2 miljoen Nederlanders met een hoofdbaan als zzp'er; in totaal 12 procent van alle werkenden (bron: CBS). En dit aantal nam ook in 2023 toe. Professionals hechten meer waarde aan flexibiliteit en willen een

Lees meer

Slimmere recruitmentbeslissingen nemen op basis van data

De dagen waarin recruitmentbeslissingen werden genomen puur op basis van intuïtie zijn voorbij. Door te profiteren van de kracht van data, kunnen organisaties hun beslissingen baseren op harde feiten en statistieken in plaats van onderbuikgevoel en emotie. Van lagere wervingskosten tot de optimalisa

Lees meer

I'm Robert Walters Are you?

Sluit je aan bij ons wereldwijde team van creatieve denkers, probleemoplossers en game changers. Wij bieden jou mooie doorgroeimogelijkheden, een fijne werksfeer en uitstekende opleidingsmogelijkheden.