nl
Vacatures

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, en delen jouw verhaal met vooraanstaande organisaties in Nederland. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Bekijk alle vacatures
Professionals

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, zodat zij jouw verhaal kunnen delen met de meest vooraanstaande organisaties van Nederland. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Meer informatie
Onze Diensten

Toonaangevende bedrijven in heel Nederland vertrouwen op Robert Walters om snel en efficiënt de juiste mensen te werven. Lees meer over onze dienstverlening.

Meer informatie
Inzichten & Advies

Of je nu op zoek bent naar talent of naar een nieuwe carrièrestap voor jezelf, wij adviseren je graag over de laatste trends op de arbeidsmarkt en bieden je de inspiratie die je nodig hebt.

Meer lezen
Over Robert Walters Nederland

Voor ons gaat recruitment over meer dan een enkele vacature. Wij helpen organisaties en professionals bij het maken van belangrijke keuzes.

Meer lezen

Werken bij ons

Onze mensen maken het verschil. Lees hun verhaal en kom alles te weten over een carrière bij Robert Walters Nederland.

Ontdek meer

Vier vaardigheden kenmerkend voor moderne CFO’s

De rol van de CFO verandert. Natuurlijk zijn uitstekende financiële skills nog steeds een vereiste, maar de moderne chief financial officer is ook een business partner, teamleider, communicatiespecialist en de aanjager van digitalisering ineen. 

Vroeger lag dat anders, vertelt Rob Steur, recruitment consultant bij Robert Walters en gespecialiseerd in onder meer executive search. Toen ging het voornamelijk om het vastleggen van de cijfers en deze rapporteren aan alle stakeholders. Steur: “Maar wat zeiden die cijfers over hoe dat jaar precies was verlopen? En wat betekenden die cijfers voor het komende jaar? Daar werd weinig analytische duiding aan gegeven. En juist analytisch en strategisch inzicht wordt de laatste jaren veel meer gevraagd van CFO’s.”

Steur bemiddelt in zijn rol als recruitment consultant regelmatig CFO-posities. Hieronder geeft hij een inkijkje in de skills die werkgevers belangrijk vinden in een moderne CFO. 

1. De moderne CFO is een business partner die meedenkt én tegengas geeft

Met stip op één in de lijst van meest gevraagde vaardigheden voor moderne CFO’s: op strategisch niveau meedenken met de bedrijfsvoering. Organisaties zoeken een CFO die niet alleen zorgt dat alles financieel in orde is, maar die samen met de andere managers op c-level bepaalt welke richting het bedrijf opgaat en welke route daarvoor wordt gevolgd.

Tegelijkertijd moet de CFO ook tegengas durven geven wanneer de rest van het management een weg wil inslaan die vanuit financieel oogpunt onverstandig is. Steur: “Je moet als CFO die positief-kritische blik blijven houden, want meedenken is iets anders dan meebewegen.”

2.   De moderne CFO is data-driven

Om de juiste strategie te bepalen is data nodig. Of beter gezegd: de inzichten die voortkomen uit het analyseren van data. Zo kan aan de hand van dashboards en KPI’s geanalyseerd worden of een bedrijf op schema ligt om zijn doelstellingen te halen, of dat er een koerswijziging nodig is. 

Steur: “Overal door de organisatie heen liggen allerlei soorten data voor het oprapen, maar daar werd en wordt nog te weinig mee gedaan. Omdat men achterloopt met digitalisering, of omdat men de kennis en capaciteit niet in huis heeft. Nu merk je dat op dat front een grote inhaalslag wordt gemaakt doordat de CFO er tijd en geld voor vrijmaakt, al is dat door de coronacrisis bij veel organisaties even gepauzeerd.”

3. De moderne CFO is een people manager die actief de juiste mensen om zich heen verzamelt

Om al die data te ontsluiten en te duiden zijn wel de juiste mensen nodig, zoals data analysts en data-savvy business controllers. Professionals waar de CFO op kan vertrouwen voor een solide analytische en strategische duiding van de cijfers.

Maar volgens Steur blijkt uit onderzoek dat 61% van de CFO’s de business controller niet als een volwaardige partner beschouwt. Daarom is het nu zaak om als CFO mensen om je heen te verzamelen die je vertrouwt en die weten waar ze mee bezig zijn. 

Om dat te realiseren moeten CFO’s zich volgens Steur actiever bemoeien met het aannemen van nieuwe professionals. “Stel samen met HR richtlijnen op voor het hiring proces, creëer zelf een functieprofiel waaraan sollicitanten moeten voldoen en bepaal harde en zachte criteria. En als je dit talent hebt binnengehaald, blijf ze dan ook coachen en managen zodat ze voor langere tijd aan de organisatie verbonden blijven.”

4. De moderne CFO is een expert in communicatie

Al heb je strategisch inzicht, ben je de aanjager van digitalisering binnen jouw bedrijf en heb je een goed team om je heen; je moet al jouw kennis wel goed kunnen overbrengen aan collega’s en stakeholders. 

“De CFO die goed kan presenteren en communiceren heeft absoluut een streepje voor, je kan vandaag de dag eigenlijk niet meer zonder”, zegt Steur. “Jouw visie, die jij baseert op cijfers, data en KPI’s, overbrengen aan mensen die minder diep in de materie zitten zoals investeerders, de rvc of aandeelhouders is cruciaal. Je moet stakeholders mee op reis kunnen nemen langs die cijfers en over overtuigingskracht beschikken. Want je kan wel gelijk hebben, maar je moet ook gelijk krijgen.”

Deel dit artikel

Links

Op zoek naar iets nieuws?
Salary Survey
Carrièreadvies
Neem contact met ons op

Laat je adviseren door een van onze consultants

Gerelateerde informatie

Bekijk alle inhoud

ESG maakt accountancywerk bij de Big Four weer leuk

De Nederlandse Big Four kantoren zijn al lange tijd populaire werkgevers onder jong financieel talent. Toch hadden de kantoren de afgelopen jaren moeite om de achterdeur dicht te houden. Maar ESG brengt daar verandering in, verwacht Rob Steur, gespecialiseerd in het bemiddelen van financiële profess

Lees meer

Ambitie om CFO te worden? Zet deze zes stappen voor je dertigste

Het is de droom van veel jonge finance professionals: CFO worden. En dan het liefst al vroeg in je carrière. Het is daarvoor wel belangrijk om de juiste keuzes te maken. Nanke van Asten, Senior Manager Finance Recruitment bij Robert Walters zet zes belangrijke stappen voor je op een rij. Natuurlijk

Lees meer

Is dit hét moment om als interim finance professional te gaan werken?

De Nederlandse arbeidsmarkt blijft ongekend krap. De tekorten doen zich in vrijwel alle disciplines en op alle niveaus voor. Organisaties groeien en lanceren vaker grote projecten, bijvoorbeeld om hun financiële processen te optimaliseren. Ondertussen worden hooggekwalificeerde financials steeds sch

Lees meer

I'm Robert Walters Are you?

Sluit je aan bij ons wereldwijde team van creatieve denkers, probleemoplossers en game changers. Wij bieden jou mooie doorgroeimogelijkheden, een fijne werksfeer en uitstekende opleidingsmogelijkheden.