nl

Onze Diensten

Toonaangevende bedrijven in heel Nederland vertrouwen op Robert Walters om snel en efficiënt de juiste mensen te werven. Lees meer over onze dienstverlening.

Meer informatie
Vacatures

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, en delen jouw verhaal met vooraanstaande organisaties in Nederland. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Bekijk alle vacatures
Onze Diensten

Toonaangevende bedrijven in heel Nederland vertrouwen op Robert Walters om snel en efficiënt de juiste mensen te werven. Lees meer over onze dienstverlening.

Meer informatie
Inzichten & Advies

Of je nu op zoek bent naar talent of naar een nieuwe carrièrestap voor jezelf, wij adviseren je graag over de laatste trends op de arbeidsmarkt en bieden je de inspiratie die je nodig hebt.

Meer lezen
Over Robert Walters Nederland

Voor ons gaat recruitment over meer dan een enkele vacature. Wij helpen organisaties en professionals bij het maken van belangrijke keuzes.

Meer lezen

Werken bij ons

Onze mensen maken het verschil. Lees hun verhaal en kom alles te weten over een carrière bij Robert Walters Nederland.

Ontdek meer

De business controller: cijfermatig expert en strategisch denker

Een baan als business controller staat hoog op de wensenlijst van menig finance professional. Als business controller ben je niet alleen een expert op het gebied van cijfers, maar maak je ook de vertaalslag naar de bedrijfsstrategie. In deze rol maak je een grote impact op de organisatie: je zet cijfers in om kansen te identificeren en bedrijfsprocessen efficiënter te maken. De functie business controller is niet alleen populair onder finance professionals, ook organisaties staan in de rij voor goede business controllers. De vraag naar business controllers is in het eerste halfjaar van 2019 maar liefst 39% gestegen ten opzichte van het jaar ervoor*. Hoog tijd dus om deze functie eens nader te bekijken. 

De positie van de business controller

Controlling ligt aan de basis van een geïnformeerd en weldoordacht besluitvormingsproces. Je werkt als business controller samen met andere functies buiten finance, als een soort consultant, om hen te helpen met het identificeren van groeimogelijkheden. Ook treed je op als sparringspartner van de CEO, COO en CFO. In tegenstelling tot de financial controller, bestaat het takenpakket van de business controller eerder uit operationele zaken dan uit compliance, fiscale en boekhoudkundige zaken.

De doelen van een business controller zijn simpel: kosten beperken, efficiëntie verhogen en risico’s identificeren en beperken. Binnen deze functie krijg je de kans om je analytische skills op operationeel niveau in te zetten. Je kunt de ene dag samenwerken met marketing bij het lanceren van een nieuw product, en de volgende dag  helpen bij het schrijven van een business case. 

Strategisch denken

De rol van business controller heeft de afgelopen jaren een succesvolle transformatie ondergaan. Waar de functie eerder beperkt bleef tot traditionele taken als het opstellen van maandrapportages, budgetteren en forecasting, houden business controllers zich tegenwoordig ook bezig met meer strategische activiteiten.

Om het bedrijfsproces te monitoren, maakt de business controller balansen, begrotingen, rapporten, meerjarenplannen en analyses. Op basis van cijfers uit het verleden worden voorspellingen gedaan voor de toekomst. Dankzij deze analyses en voorspellingen, kan de business controller zien welke processen nog verbeterd moeten worden. Deze conclusies dienen als basis voor strategische beslissingen, die uitgevoerd worden door Key Performance Indicators (KPI’s) op te stellen en te bewaken. 

Benodigde vaardigheden

Een goede business controller heeft van nature interesse in de organisatie, haar producten en haar klanten. Om goed te kunnen schakelen met anderen in de organisatie, is het daarnaast belangrijk om sterke communicatie skills en analytische vaardigheden te hebben. Je moet als business controller in staat zijn om in duidelijke taal cijfers en hun implicaties uit te leggen aan collega’s zonder financiële achtergrond. Goede business controllers zijn dan ook assertief en nieuwsgierig. 

Salarissen en doorgroeimogelijkheden

Als business controller kun je doorgroeien tot manager control, financieel directeur of zelfs CFO.  Om in aanmerking te komen voor een business control functie, heb je een bachelor- of masterdiploma nodig in een financiële richting, zoals Bedrijfseconomie of Accountancy. Volgens onze laatste Salary survey verdien je als junior business controller tussen de 35k en 43k per jaar.

De toekomst van business control 

Ook in de toekomst zal business control een belangrijke rol binnen de organisatie blijven bekleden. Als schakel tussen finance en de business, is de functie bijna onmisbaar geworden binnen grote organisaties. Daarnaast zal de complexiteit van de functie in de toekomst toenemen naar mate de digitalisering van het bedrijfsleven vordert. Dit zorgt voor een flinke uitdaging binnen het domein van business control.

*Bron: Jobfeed.nl

Meer informatie

Op zoek naar een nieuwe baan in de financiële sector? Bekijk dan onze financiële vacatures. Voor meer informatie, neem contact op met onze recruitment specialisten via netherlands@robertwalters.com of tel. +31 (0) 20 644 4655.  

Deel dit artikel

Links

Op zoek naar iets nieuws?
Salary Survey
Carrièreadvies
Neem contact met ons op

Laat je adviseren door een van onze consultants

Gerelateerde informatie

Bekijk alle inhoud

Veelgestelde vragen tijdens het sollicitatiegesprek

Met zelfverzekerde antwoorden op veelgestelde vragen ben je jouw concurrenten een stap voor. Sollicitaties verlopen niet volgens een vast stramien, maar er zijn een aantal vragen die bijna altijd worden gesteld. Hier volgt een lijst met veelgestelde vragen en aanwijzingen over de manier waarop je de

Lees meer

Hoe kies je tussen twee banen?

In de huidige arbeidsmarkt is het niet ongewoon dat je voor meerdere banen een aanbod krijgt. Dat klinkt misschien als een luxeprobleem, maar het kan behoorlijk lastig zijn om te kiezen. Hoewel het altijd goed is om je gevoel te volgen, is het bij een beslissing als deze slim om ook andere afweginge

Lees meer

Vijf veelgemaakte fouten in een sollicitatiegesprek

Uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek betekent dat de volgende fase in je carrière weer een stapje dichterbij is. Maar je bent er nog niet. Wij geven je een overzicht van vijf zaken waarmee sollicitanten vaak de mist ingaan, zodat jij deze fouten niet maakt. 1. Onvoldoende onderzoek Onderz

Lees meer

Gerelateerde informatie

Bekijk alle inhoud

ESG maakt accountancywerk bij de Big Four weer leuk

De Nederlandse Big Four kantoren zijn al lange tijd populaire werkgevers onder jong financieel talent. Toch hadden de kantoren de afgelopen jaren moeite om de achterdeur dicht te houden. Maar ESG brengt daar verandering in, verwacht Rob Steur, gespecialiseerd in het bemiddelen van financiële profess

Lees meer

Ambitie om CFO te worden? Zet deze zes stappen voor je dertigste

Het is de droom van veel jonge finance professionals: CFO worden. En dan het liefst al vroeg in je carrière. Het is daarvoor wel belangrijk om de juiste keuzes te maken. Nanke van Asten, Senior Manager Finance Recruitment bij Robert Walters zet zes belangrijke stappen voor je op een rij. Natuurlijk

Lees meer

Is dit hét moment om als interim finance professional te gaan werken?

De Nederlandse arbeidsmarkt blijft ongekend krap. De tekorten doen zich in vrijwel alle disciplines en op alle niveaus voor. Organisaties groeien en lanceren vaker grote projecten, bijvoorbeeld om hun financiële processen te optimaliseren. Ondertussen worden hooggekwalificeerde financials steeds sch

Lees meer

I'm Robert Walters Are you?

Sluit je aan bij ons wereldwijde team van creatieve denkers, probleemoplossers en game changers. Wij bieden jou mooie doorgroeimogelijkheden, een fijne werksfeer en uitstekende opleidingsmogelijkheden.