nl

Onze Diensten

Toonaangevende bedrijven in heel Nederland vertrouwen op Robert Walters om snel en efficiënt de juiste mensen te werven. Lees meer over onze dienstverlening.

Meer informatie
Vacatures

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, en delen jouw verhaal met vooraanstaande organisaties in Nederland. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Bekijk alle vacatures
Onze Diensten

Toonaangevende bedrijven in heel Nederland vertrouwen op Robert Walters om snel en efficiënt de juiste mensen te werven. Lees meer over onze dienstverlening.

Meer informatie
Inzichten & Advies

Of je nu op zoek bent naar talent of naar een nieuwe carrièrestap voor jezelf, wij adviseren je graag over de laatste trends op de arbeidsmarkt en bieden je de inspiratie die je nodig hebt.

Meer lezen
Over Robert Walters Nederland

Voor ons gaat recruitment over meer dan een enkele vacature. Wij helpen organisaties en professionals bij het maken van belangrijke keuzes.

Meer lezen

Werken bij ons

Onze mensen maken het verschil. Lees hun verhaal en kom alles te weten over een carrière bij Robert Walters Nederland.

Ontdek meer

De drie fases in het sollicitatiegesprek

Ga je binnenkort bij een organisatie op sollicitatiegesprek en weet je niet zo goed wat je van het gesprek kunt verwachten? 

In principe heb je tijdens het gesprek maar één doel en dat is je gesprekspartner overtuigen van jouw capaciteiten, en van het feit dat jij de meest geschikte kandidaat bent voor de rol. Een sollicitatiegesprek bestaat uit een aantal fasen. Wij geven je voor elke fase in het gesprek een aantal tips om je op weg te helpen.

Fase 1: De kennismaking

Bij aanvang van het gesprek stel je jezelf voor met een stevige handdruk. Zorg dat je oogcontact maakt en dat je de namen en functies van de aanwezige personen goed verstaat en onthoudt. Zo weet je welke rol zij in de organisatie spelen en aan wie je welke vragen kunt stellen, later in het gesprek.

Fase 2: Bespreken van jouw cv en de vacature

 • Vertel kort en in chronologische volgorde waar je eerder gewerkt hebt en wat je verantwoordelijkheden daar waren. Vertel daarbij welke keuzes je tot nu toe in je carrière en opleiding gemaakt hebt en waarom.
 • Blijf altijd eerlijk bij het omschrijven van je verantwoordelijkheden en wat je bereikt hebt. Als je overdrijft dan kan dit altijd achteraf uitkomen.
 • Let op je stem, praat niet te snel en articuleer goed.
 • Zorg dat je antwoorden relevant en to the point zijn, gebruik voorbeelden om je antwoorden kracht bij te zetten.
 • Het is belangrijk dat je vragen voorbereid hebt over de functie en de organisatie:
  •     Welke opleidingen of vaardigheden zijn nodig om de functie goed uit te kunnen voeren?
  •     Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit?
  •     Met wie zal ik het meeste samenwerken?
  •     Welke doorgroeimogelijkheden zijn er?
 • Maak aantekeningen tijdens het gesprek
   

Fase 3: Jouw vragen en afronding van het gesprek

Tijdens de afronding van het gesprek kijk je of er nog dingen zijn die niet zijn genoemd of die je niet duidelijk zijn. Vraag ook hoe de sollicitatieprocedure er verder uitziet, zodat je weet wanneer je een antwoord kunt verwachten. Vergeet ook niet om te bedanken voor het gesprek. 

Heb je nog vragen over het sollicitatiegesprek? Voor meer informatie, neem contact op met onze recruitment specialisten via netherlands@robertwalters.com of tel. +31 (0) 20 644 4655.  

Deel dit artikel

Links

Op zoek naar iets nieuws?
Salary Survey
Carrièreadvies
Neem contact met ons op

Laat je adviseren door een van onze consultants

Gerelateerde informatie

Bekijk alle inhoud

Veelgestelde vragen tijdens het sollicitatiegesprek

Met zelfverzekerde antwoorden op veelgestelde vragen ben je jouw concurrenten een stap voor. Sollicitaties verlopen niet volgens een vast stramien, maar er zijn een aantal vragen die bijna altijd worden gesteld. Hier volgt een lijst met veelgestelde vragen en aanwijzingen over de manier waarop je de

Lees meer

Hoe kies je tussen twee banen?

In de huidige arbeidsmarkt is het niet ongewoon dat je voor meerdere banen een aanbod krijgt. Dat klinkt misschien als een luxeprobleem, maar het kan behoorlijk lastig zijn om te kiezen. Hoewel het altijd goed is om je gevoel te volgen, is het bij een beslissing als deze slim om ook andere afweginge

Lees meer

Vijf veelgemaakte fouten in een sollicitatiegesprek

Uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek betekent dat de volgende fase in je carrière weer een stapje dichterbij is. Maar je bent er nog niet. Wij geven je een overzicht van vijf zaken waarmee sollicitanten vaak de mist ingaan, zodat jij deze fouten niet maakt. 1. Onvoldoende onderzoek Onderz

Lees meer

I'm Robert Walters Are you?

Sluit je aan bij ons wereldwijde team van creatieve denkers, probleemoplossers en game changers. Wij bieden jou mooie doorgroeimogelijkheden, een fijne werksfeer en uitstekende opleidingsmogelijkheden.