nl
Vacatures

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, en delen jouw verhaal met vooraanstaande organisaties in Nederland. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Bekijk alle vacatures
Professionals

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, zodat zij jouw verhaal kunnen delen met de meest vooraanstaande organisaties van Nederland. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Meer informatie
Onze Diensten

Toonaangevende bedrijven in heel Nederland vertrouwen op Robert Walters om snel en efficiënt de juiste mensen te werven. Lees meer over onze dienstverlening.

Meer informatie
Inzichten & Advies

Of je nu op zoek bent naar talent of naar een nieuwe carrièrestap voor jezelf, wij adviseren je graag over de laatste trends op de arbeidsmarkt en bieden je de inspiratie die je nodig hebt.

Meer lezen
Over Robert Walters Nederland

Voor ons gaat recruitment over meer dan een enkele vacature. Wij helpen organisaties en professionals bij het maken van belangrijke keuzes.

Meer lezen

Werken bij ons

Onze mensen maken het verschil. Lees hun verhaal en kom alles te weten over een carrière bij Robert Walters Nederland.

Ontdek meer

Vijf essentiële skills voor de HR manager van de toekomst

HR afdelingen pleiten al jaren voor een plek aan de managementtafel. In veel organisaties wordt HR nog vooral gezien als een backoffice functie die zich voornamelijk concentreert op personeelsbeleid, contracten en secundaire arbeidsvoorwaarden. Door COVID-19 zagen organisaties zich genoodzaakt HR meer invloed te geven om de bedrijfscontinuïteit te bewaken. Hoe kunnen HR afdelingen deze nieuwverworven positie behouden en zichzelf neerzetten als gerespecteerde business partner?

De rol van HR als business partner

Om een gerespecteerde business partner te worden zullen HR afdelingen zich meer moeten gaan focussen op het ontwikkelen van HR strategieën die hun organisatie zullen helpen haar concurrentiedoelstellingen te bereiken. Als HR business partner moet je ervoor zorgen dat je wordt betrokken bij gesprekken over de toekomst, missie, doelen en algemene strategie van het bedrijf. Op die manier kun je het bedrijf helpen een sterke positie op de markt te verwerven. Volgens HR professor Dave Ulrich heeft de HR afdeling vier rollen:

1. Strategisch partner

Als strategisch partner is het je verantwoordelijkheid om HR activiteiten en initiatieven af te stemmen op de algemene bedrijfsstrategie. Dit is de kans voor HR om te bewijzen dat ze een echte impact kunnen hebben op de ROI, door het innovatieniveau te verhogen, het bedrijf te helpen flexibeler te worden en door de beste trainingsprogramma’s in te voeren om medewerkers scherp en ontwikkeld te houden.

2. Change manager

HR kan bedrijfsveranderingen en transities ondersteunen met het beschikbaar stellen van menselijk kapitaal in de organisatie. Dit betekent bijvoorbeeld dat je de bijscholingstrajecten moet verzorgen die transities tot een succes kunnen maken. Ook ondersteuning bij het inkrimpen of opschalen van het personeelsbestand op de meest kosten- en tijdbesparende manier hoort hierbij.

3. Zorgdrager

Het is de rol van HR om te weten wat medewerkers nodig hebben, zowel op materieel als emotioneel niveau, en om ervoor te zorgen dat elke medewerker krijgt waar hij recht op heeft. In tijden van verandering is het belangrijker dan ooit dat je de belangen van je medewerkers beschermt. Als het economisch weer beter gaat zullen medewerkers zich namelijk herinneren hoe zij door hun werkgever behandeld zijn in crisistijd

4. Administratief deskundige

Als administratief expert zorgt jouw afdeling ervoor dat je de best mogelijke service verleent op het gebied van bijvoorbeeld salarisadministratie, contracten en werving, tegen de laagste kosten voor de organisatie.

 

Welke competenties heb je nodig om effectief te zijn in al deze vier rollen? Deze vijf vaardigheden zijn essentieel voor een HR business partner.

Strategisch inzicht

Om HR oplossingen te koppelen aan bedrijfsdoelen, moet je het grotere plaatje kunnen zien en je bewust zijn van welke oplossingen het bedrijf zullen helpen deze doelen te behalen. Je moet kunnen bijdragen aan discussies op hoog niveau en strategische besluitvorming.

Relaties opbouwen

Omdat de HR business partner de tussenpersoon is tussen de werknemers en de organisatie, moet je relaties kunnen opbouwen met mensen op alle niveaus binnen de organisatie. Hoe sterker deze relaties zijn, hoe gemakkelijker het zal zijn om samen te werken met andere delen van het bedrijf.

Empathie

In een rol waar het welzijn van medewerkers jouw verantwoordelijkheid is, moet je je in hen kunnen inleven. Als mensen naar je toe komen als er zich problemen voordoen, zoals (mentale) gezondheidsproblemen, moeilijke situaties thuis of conflicten op de werkvloer, maakt het kunnen tonen van oprecht medeleven een groot verschil. Het kunnen laten zien van empathie creëert een gevoel van veiligheid en doorbreekt de barrière die werknemers kunnen voelen bij het ter sprake brengen van alles wat een negatieve invloed heeft op hun welzijn, en dus op hun prestaties.

Overtuigingskracht

Er zullen altijd veranderingen plaatsvinden binnen je organisatie. Wanneer dit gebeurt, moet HR de werknemers bij die veranderingen kunnen betrekken. Aan de andere kant moeten HR business partners voet aan de grond kunnen krijgen als het management veranderingen wil doorvoeren die vanuit HR oogpunt ongewenst zijn.

Probleemoplossend vermogen

Of er nu conflicten zijn binnen de organisatie, of nieuwe wetgeving zorgt voor een golf van verandering, er liggen altijd genoeg problemen op het bord van een HR business partner. In tijden van snelle verandering kan het een hele kluif zijn om de belangen van zowel de organisatie als haar medewerkers af te wegen.

 

Meer informatie

Behoefte aan persoonlijk advies over een carriere op HR-gebied? Neem dan contact op met Charlotte Evers, senior principal consultant via charlotte.evers@robertwalters.com

Deel dit artikel

Links

Op zoek naar iets nieuws?
Salary Survey
Carrièreadvies
Neem contact met ons op

Laat je adviseren door een van onze consultants

Gerelateerde informatie

Bekijk alle inhoud

Zo start je succesvol met je eerste interim opdracht

Werken als interim professional brengt veel voordelen met zich mee. Je kunt flexibel werken en hebt de vrijheid om zelf te bepalen welk soort opdrachten je wilt doen en waar. Doordat je een kijkje krijgt in de keuken bij diverse organisaties, leer je omgaan met verschillende organisatiestructuren, b

Lees meer

Nienke ging op zoek naar finance talent in Zuid-Afrika

Nienke Sterk keerde recentelijk voor de derde keer terug uit Zuid-Afrika, waar zij zich bezighield met het werven van finance professionals die graag in Nederland aan de slag willen. Ze vertelde al eerder over de krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt die organisaties ertoe drijft om over de grens op

Lees meer

Vijf essentiële skills voor de HR manager van de toekomst

HR afdelingen pleiten al jaren voor een plek aan de managementtafel. In veel organisaties wordt HR nog vooral gezien als een backoffice functie die zich voornamelijk concentreert op personeelsbeleid, contracten en secundaire arbeidsvoorwaarden. Door COVID-19 zagen organisaties zich genoodzaakt HR me

Lees meer

I'm Robert Walters Are you?

Sluit je aan bij ons wereldwijde team van creatieve denkers, probleemoplossers en game changers. Wij bieden jou mooie doorgroeimogelijkheden, een fijne werksfeer en uitstekende opleidingsmogelijkheden.