De vraag naar human resources generalisten is in de eerste helft van dit jaar met 7% gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Deze daling, met natuurlijk als oorzaak de coronacrisis, is een stuk lager dan dat van andere HR-functies op hetzelfde niveau. Zo laat bijvoorbeeld het aantal openstaande vacatures voor een specifiekere rol op hetzelfde niveau, namelijk dat van hoofd personeels- en salarisadministratie een daling van 32% zien. Wat doet een HR-generalist en wat mogen we van hen verwachten in de toekomst?
Een HR-generalist is verantwoordelijk voor zowel de softe als de harde kant van HR. ‘Harde’ HR omvat bijvoorbeeld payroll beheer, contact met het UWV, salarissen benchmarken, contractbeheer en research naar hoe de strategie omtrent compensatie & arbeidsvoorwaarden binnen de organisatie geoptimaliseerd kan worden. De ‘softe’ kant van HR omvat de verantwoordelijkheid rond nieuwe medewerkers, zoals het organiseren van trainingen en opleidingsmogelijkheden en performance management.
Afhankelijk van de grootte van een organisatie noem je deze functie HR-generalist, HR-coördinator of zelfs HR-manager. In kleine of middelgrote organisaties is dit vaak een op zichzelf staande functie die rechtstreeks aan de CEO rapporteert. In grotere organisaties zal iemand in deze functie eerder rapporteren aan een HR-director. De HR-generalist vervult een functie in het veld met een mix tussen operationele en strategische taken en kan worden bijgestaan door een HR-assistent of een extra HR-medewerker.
Vacature cijfers (bron: jobfeed.nl) laten zien dat de vraag naar HR-generalisten in het eerste kwartaal van dit jaar is gestegen met 15% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In het tweede kwartaal sloeg de corona-crisis toe, waardoor we een daling van 47% zagen, maar de aanwezige HR-generalisten werken op volle kracht om de gevolgen van de crisis onder controle te krijgen.
Nieuwe medewerkers onboarden in een periode van verplicht thuiswerken is voor veel functies goed te doen, maar voor een HR-generalist ligt dat toch net iets anders. Zij moeten in het veld werken, hun medewerkers leren kennen en overleggen met belangrijke stakeholders over de HR-strategie. Wanneer de coronacrisis voorbij is, zal de vraag naar HR-generalisten waarschijnlijk opnieuw toenemen, omdat het een essentiële functie is binnen elke organisatie. Vooral organisaties die tijdens deze periode weinig ondersteuning van HR hebben gekregen omdat er zoveel brandjes te blussen waren, zullen de toegevoegde waarde van deze functie meer gaan inzien.
Een HR-generalist moet veelzijdig zijn in zijn vaardigheden. In kleinere organisaties is een HR-generalist vaak een op zichzelf staande functie. Zelfstandig kunnen werken is dus belangrijk. Als HR-generalist ben je de schakel tussen het management en de medewerkers op de werkvloer. Een positieve houding en een sterk empathisch vermogen zijn daarom essentieel. Het vereist flexibiliteit en een zekere mate van creativiteit om een balans te vinden tussen het tegemoetkomen aan de doelstellingen van het management en de belangen van de werknemers. Om de belangen van werknemers goed in kaart te kunnen brengen en goed te kunnen vertegenwoordigen bij het management, zijn ook communicatievaardigheden van groot belang: het opbouwen van een vertrouwensband, goed kunnen luisteren naar beide partijen en verwachtingen op elkaar afstemmen.
Om een organisatie optimaal te kunnen ondersteunen is het daarnaast ook belangrijk om analytisch ingesteld te zijn: welke processen kunnen geoptimaliseerd worden? Hoe kan de organisatie verbeteringen aanbrengen en op welke manier kan de HR-generalist hier van waarde in zijn? Omdat een HR-generalist voor de salarisadministratie vaak samenwerkt met het UWV is kennis van sociale wetgeving en ervaring binnen payroll ook belangrijk.
Hoe de functie van HR-generalist zich ontwikkelt, verschilt per organisatie. Het takenpakket van de HR-generalist is al heel uitgebreid en gevarieerd, maar kan altijd uitgebreid worden met nieuwe projecten. Bijvoorbeeld de implementatie van thuiswerken of een nieuw HR-systeem, het oprichten van een opleidingstraject voor werknemers of het opzetten van een plan ter verbetering van het imago van de werkgever.
HR-generalist is geen startersfunctie. Je hebt een aantal jaren ervaring binnen HR nodig om deze functie goed uit te kunnen voeren. Gemiddeld kan een HR-generalist rekenen op een bruto maandloon tussen €4.000 en €5.500. Het salaris is uiteraard afhankelijk van de grootte van de organisatie, de omvang van de functie en de verantwoordelijkheden van de HR-generalist. Ook het aantal jaar ervaring heeft invloed op het salaris. Veel organisaties bieden ook secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een telefoon, een laptop, of een leaseauto met tankpas.
Wil je meer lezen over hoe jij het meeste haalt uit je carrière? Lees dan onze artikelen met carrière advies. Neem contact op met onze recruitment specialisten via netherlands@robertwalters.com of tel. +31 (0) 20 644 4655.
HR afdelingen pleiten al jaren voor een plek aan de managementtafel. In veel organisaties wordt HR nog vooral gezien als een backoffice functie die zich voornamelijk concentreert op personeelsbeleid, contracten en secundaire arbeidsvoorwaarden. Door COVID-19 zagen organisaties zich genoodzaakt HR me
Lees meerNu je een tijdje ervaring hebt opgedaan als HR assistent, ben je toe aan een nieuwe carrièremove. Doorgroeien tot een functie als HR adviseur is dan een logische stap. Maar wat zijn precies de verschillen tussen deze twee functies? En hoe stoom je jezelf klaar voor een rol als HR adviseur? Tim Roza,
Lees meerHet beeld dat HR de helpdesk is voor loonstroken en ziekteverzuim, is allang verleden tijd. HR-teams worden door steeds meer organisaties gezien als belangrijke strategische pijler voor succesvolle bedrijfsvoering. Om deze transitie te verwezenlijken, hebben deze teams ervaren HR business partners e
Lees meerSluit je aan bij ons wereldwijde team van creatieve denkers, probleemoplossers en game changers. Wij bieden jou mooie doorgroeimogelijkheden, een fijne werksfeer en uitstekende opleidingsmogelijkheden.