nl

Onze Diensten

Toonaangevende bedrijven in heel Nederland vertrouwen op Robert Walters om snel en efficiënt de juiste mensen te werven. Lees meer over onze dienstverlening.

Meer informatie
Vacatures

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, en delen jouw verhaal met vooraanstaande organisaties in Nederland. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Bekijk alle vacatures
Onze Diensten

Toonaangevende bedrijven in heel Nederland vertrouwen op Robert Walters om snel en efficiënt de juiste mensen te werven. Lees meer over onze dienstverlening.

Meer informatie
Inzichten & Advies

Of je nu op zoek bent naar talent of naar een nieuwe carrièrestap voor jezelf, wij adviseren je graag over de laatste trends op de arbeidsmarkt en bieden je de inspiratie die je nodig hebt.

Meer lezen
Over Robert Walters Nederland

Voor ons gaat recruitment over meer dan een enkele vacature. Wij helpen organisaties en professionals bij het maken van belangrijke keuzes.

Meer lezen

Werken bij ons

Onze mensen maken het verschil. Lees hun verhaal en kom alles te weten over een carrière bij Robert Walters Nederland.

Ontdek meer

Van HR assistent naar HR adviseur: zo groei je snel door

Nu je een tijdje ervaring hebt opgedaan als HR assistent, ben je toe aan een nieuwe carrièremove. Doorgroeien tot een functie als HR adviseur is dan een logische stap. Maar wat zijn precies de verschillen tussen deze twee functies? En hoe stoom je jezelf klaar voor een rol als HR adviseur? Nicole Linneman is gespecialiseerd in de bemiddeling van HR professionals, en vertelt je alles over het opklimmen van HR assistent tot HR adviseur.  

De verschillen: operationeel versus adviserend

Om erachter te komen of een rol als HR adviseur iets voor jou is, moet je eerst weten wat de verschillen zijn tussen de taken en verantwoordelijkheden van een HR assistent en een HR adviseur. Als HR assistent ben je vooral bezig met operationele en administratieve taken, zoals het bijhouden van ziekteverzuim, het opstellen van functieomschrijvingen en het aanleveren van gegevens voor de salarisadministratie. Zoals de functietitel al doet vermoeden, heb je als HR adviseur behalve uitvoerende taken ook een adviserende rol. Als HR adviseur geef je advies aan het management over het personeels- en organisatiebeleid.

Om duidelijk te maken hoe de rollen van elkaar verschillen, neemt Nicole als voorbeeld het aannemen van nieuwe werknemers: 'De HR adviseur voert sollicitatiegesprekken en stelt de strategie op voor het aantrekken en behouden van werknemers. De HR assistent helpt de HR adviseur om dit succesvol uit te voeren, bijvoorbeeld door arbeidscontracten op te stellen, afspraken in te plannen en gegevens van de sollicitanten op te vragen en te registreren.'

Als je doorgroeit van HR assistent tot HR adviseur veranderen niet alleen je taken, maar ook je salaris. Volgens onze jaarlijkse salary survey verdien je als HR assistent tussen de 31k en 44k per jaar, terwijl je voor een baan als HR adviseur kunt rekenen op een salaris tussen 39k en 55k. Waar jij valt binnen deze range hangt onder andere af van je ervaring en de grootte van de organisatie waar je werkt. 

Benodigde skills

Ook de skills die je nodig hebt als HR adviseur zijn anders dan als HR assistent. Binnen alle HR functies is het belangrijk om goede communicatievaardigheden te hebben, goed te kunnen organiseren en flexibel te zijn. Je moet namelijk snel kunnen schakelen wanneer het personeel bij je komt met vragen. Als HR adviseur moet je daarnaast een kritische blik en analytisch vermogen bezitten, zodat je snel verbanden kunt leggen en problemen in de organisatie kunt herkennen en oplossen. Ook moet je precies begrijpen hoe de organisatie in elkaar zit om op het management goede adviezen te kunnen geven. 

Laat zien wat je kan

‘Ervaring is alles binnen HR,’ vertelt Nicole. Dus wil je graag doorgroeien tot HR adviseur, laat je leidinggevende dan zien dat je klaar bent voor een nieuwe uitdaging door initiatief te nemen en zoveel mogelijk nieuwe taken op te pakken. Vraag bijvoorbeeld of je eens bij vergaderingen mag aanschuiven, en geef aan dat je graag wil meewerken aan nieuwe projecten. Probeer te laten zien dat je innovatief en creatief kunt denken, net als een HR adviseur. Ga binnen je huidige team op zoek naar processen die verbeterd kunnen worden, en draag ideeën aan om dit te doen. Zo laat je zien dat je het niveau van een rol als HR adviseur aankunt.' Maar het gaat niet alleen om nieuwe dingen doen; laat je manager ook weten dat je de ambitie hebt om door te groeien. Zo blijft je extra inzet niet onopgemerkt en kan je manager je helpen om de skills te ontwikkelen die je nodig hebt om promotie te maken.'

Probeer de business te begrijpen

De beste HR professionals zijn mensen die van nature geïnteresseerd zijn in de organisatie. Nicole: ‘Vraag je altijd af waarom dingen op een bepaalde manier gedaan worden, of welke problemen er zijn en waar die vandaan komen. Als er bijvoorbeeld sprake is van een retentievraagstuk, hoge wervingsactiviteit of een tekort aan bepaalde professionals, probeer dan te bedenken wat de achterliggende reden hiervan is. Dit helpt je om de organisatie, je vakgebied en de arbeidsmarkt te begrijpen, waardoor je als HR adviseur straks betere adviezen kunt geven.’

Kijk kritisch naar de organisatie

Als het jouw doel is om door te groeien tot HR adviseur, is het ook belangrijk kritisch te kijken naar de organisatie waar je werkt en de rol die de HR afdeling inneemt. Wordt de HR afdeling in de eerste plaats gezien als ondersteunend, of wordt er van de afdeling verwacht dat ze bijdragen aan de bedrijfsresultaten en strategievorming? ‘In het tweede geval is de kans groter dat er ruimte is om door te groeien naar een adviserende HR rol,’ zegt Nicole.

Maar ook het formaat van de HR afdeling is belangrijk. Nicole: ‘In een groter team heb je meer doorgroeimogelijkheden en is er meestal een duidelijke HR-strategie uitgestippeld. Een kleine HR afdeling heeft weer als voordeel dat je meer variatie hebt in taken. Het verschilt per persoon welk formaat team het beste bij jou past.’

Meer informatie

Lees meer over het opstellen van een carrièreplan of bekijk onze Human resources vacatures.

Wil jij ook een nieuwe stap maken in jouw carrière? Onze consultants helpen je graag bij het vinden van een volgende uitdaging. Voor persoonlijk advies kun je contact opnemen met Nicole Linneman via nicole.linneman@robertwalters.com of tel. +31 (0) 20 644 4655. 

Deel dit artikel

Links

Op zoek naar iets nieuws?
Salary Survey
Carrièreadvies
Neem contact met ons op

Laat je adviseren door een van onze consultants

Gerelateerde informatie

Bekijk alle inhoud

Een generalistische of een specialistische HR rol: wat past bij jou?

Als HR Generalist kun je ervoor kiezen om je te specialiseren. Als consultant op het gebied van HR recruitment spreekt Charlotte Evers regelmatig HR-professionals die twijfelen of ze de stap willen maken naar een specialistische rol. Hoe beïnvloedt deze beslissing je carrière? En hoe weet je of een

Lees meer

Het belang van een goede HR-generalist in deze tijd

De vraag naar human resources generalisten is in de eerste helft van dit jaar met 7% gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Deze daling, met natuurlijk als oorzaak de coronacrisis, is een stuk lager dan dat van andere HR-functies op hetzelfde niveau. Zo laat bijvoorbeeld het aantal op

Lees meer

Hoe beantwoord je competentiegerichte sollicitatievragen?

In een sollicitatiegesprek wordt je niet alleen gevraagd naar je ervaringen en functiegerelateerde skills, je wordt ook gevraagd je competenties toe te lichten. Door middel van competentiegerichte vragen kan een hiring manager erachter komen of je vaardigheden, motivatie en persoonlijkheid aansluite

Lees meer

I'm Robert Walters Are you?

Sluit je aan bij ons wereldwijde team van creatieve denkers, probleemoplossers en game changers. Wij bieden jou mooie doorgroeimogelijkheden, een fijne werksfeer en uitstekende opleidingsmogelijkheden.