nl
Vacatures

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, en delen jouw verhaal met vooraanstaande organisaties in Nederland. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Bekijk alle vacatures
Professionals

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, zodat zij jouw verhaal kunnen delen met de meest vooraanstaande organisaties van Nederland. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Meer informatie
Onze Diensten

Toonaangevende bedrijven in heel Nederland vertrouwen op Robert Walters om snel en efficiënt de juiste mensen te werven. Lees meer over onze dienstverlening.

Meer informatie
Inzichten & Advies

Of je nu op zoek bent naar talent of naar een nieuwe carrièrestap voor jezelf, wij adviseren je graag over de laatste trends op de arbeidsmarkt en bieden je de inspiratie die je nodig hebt.

Meer lezen
Over Robert Walters Nederland

Voor ons gaat recruitment over meer dan een enkele vacature. Wij helpen organisaties en professionals bij het maken van belangrijke keuzes.

Meer lezen

Werken bij ons

Onze mensen maken het verschil. Lees hun verhaal en kom alles te weten over een carrière bij Robert Walters Nederland.

Ontdek meer

HR managers in sleutelpositie op krappe arbeidsmarkt

Het beeld dat HR de helpdesk is voor loonstroken en ziekteverzuim, is allang verleden tijd. HR-teams worden door steeds meer organisaties gezien als belangrijke strategische pijler voor succesvolle bedrijfsvoering. Om deze transitie te verwezenlijken, hebben deze teams ervaren HR business partners en HR managers nodig, aldus HR recruitment specialist Charlotte Evers. Hun belangrijkste uitdaging in 2023? 'Een solide HR-strategie opstellen. Dit is een absolute must op deze uitdagende arbeidsmarkt'. 

Strategische HR-visie essentieel in 2023

Evers verwacht dat de krapte op de gehele arbeidsmarkt komend jaar doorzet en dat heeft grote consequenties voor HR-teams. 'HR gaat het door de grote wervingsuitdagingen druk krijgen met het opzetten en verbeteren van beleid om personeel aan te trekken, te laten groeien en te behouden'. Deze optimaliseringsslag ziet Evers nu vooral bij start-ups en scale-ups. ‘Maar ook bij veel gevestigde bedrijven is er werk aan de winkel, omdat zij vaak nog geen solide HR-strategie hebben', concludeert Evers.

HR-sparringpartners in de lead 

Het zijn vooral de doorgewinterde HR-professionals die deze HR-transformatie handen en voeten kunnen geven. ‘De vraag naar HR business partners en HR managers is enorm, omdat zij in staat zijn om de directie te adviseren’.

Naast deze adviserende rol zijn er ook een aantal praktische zaken waar deze HR-professionals hun expertise op los kunnen laten. Zo moeten er reglementen rondom werving & selectie, retentie en ontwikkelingsmogelijkheden opgesteld worden. Een ander vraagstuk gaat over de secundaire arbeidsvoorwaarden. Evers: ‘Steeds meer werkgevers kiezen voor het ‘a la carte’-principe, waarbij werknemers zelf een selectie maken uit een palet aan voorwaarden'.

Meer salaris op alle niveaus

De toenemende vraag naar HR business partners en HR managers heeft een opdrijvend effect op zowel de salarissen als de interimtarieven, zegt Evers. 'Een senior HR business partner verdiende vóór de coronapandemie zo'n 75.000 euro. Nu is een jaarsalaris van 90.000 euro geen uitzondering meer’. Maar niet alleen HR professionals op managementniveau zien hun salaris stijgen. Ook op junior- en mediorniveau zijn vacatures lastig te vervullen door het tekort op de arbeidsmarkt, waardoor zij hoge salariseisen kunnen neerleggen. 

Andere tijden, andere eisen

Wel merkt Evers dat werkgevers vaak nog te veel leunen op een aantrekkelijk salaris in hun wervingsstrategie. Het is ook belangrijk om te bekijken hoe je HR-posities op de wensen van de kandidaat kunt afstemmen. 'Zorg ervoor dat hij of zij de baan leuk vindt door de vacature een beetje te tweaken. Krijgt diegene energie van strategische plannen uitdenken, of juist van afgekaderd werk? Bespreek dit met hem of haar en bekijk op welke manier je diegene hierin tegemoet kan komen'. 

Tot slot houden hiring managers nog regelmatig vast aan de eisen die zij tien jaar terug al stelden. Maar de marktomstandigheden zijn veranderd; hoog tijd dus om met een frisse blik naar het functieprofiel te kijken. Evers: 'Heb je daadwerkelijk een senior nodig of volstaat een medior ook? En kan een startersfunctie niet worden ingevuld door een ervaren kandidaat door de functie anders in te richten? Dan moet je logischerwijs meer betalen, maar daar krijg je wel nieuwe inzichten voor terug die de afdeling naar een hoger niveau kunnen tillen. En dat is veel waard op deze krappe arbeidsmarkt'.

Meer informatie

Wilt u persoonlijk advies met betrekking tot het werven van professionals in de HR-sector? Neem dan contact op met Charlotte Evers via +316 2257 2505 of via charlotte.evers@robertwalters.com

Deel dit artikel

Gerelateerde informatie

Op zoek naar medewerkers?
Salary Survey
Recruitmentadvies
Neem contact met ons op

Laat je adviseren door een van onze consultants

Gerelateerde informatie

Bekijk alle inhoud

Inflatie van functietitels: slimme recruitment truc of bron van verwarring?

Inflatie zien we niet alleen terug in de supermarkt. Ook in functietitels is waardevermindering zichtbaar: de zogeheten functietitel-inflatie. Annemieke Peskens legt uit wat functietitel-inflatie is en waarom het ‘opblazen’ van titels negatieve gevolgen kan hebben. Wat is functietitel-inflatie? Chie

Lees meer

Interim professional vaker ingezet vanuit noodzaak, parttime zzp’er wint terrein

Het aantal zzp’ers in Nederland neemt de afgelopen tien jaar gestaag toe. In 2022 waren er 1,2 miljoen Nederlanders met een hoofdbaan als zzp'er; in totaal 12 procent van alle werkenden (bron: CBS). En dit aantal nam ook in 2023 toe. Professionals hechten meer waarde aan flexibiliteit en willen een

Lees meer

Slimmere recruitmentbeslissingen nemen op basis van data

De dagen waarin recruitmentbeslissingen werden genomen puur op basis van intuïtie zijn voorbij. Door te profiteren van de kracht van data, kunnen organisaties hun beslissingen baseren op harde feiten en statistieken in plaats van onderbuikgevoel en emotie. Van lagere wervingskosten tot de optimalisa

Lees meer

I'm Robert Walters Are you?

Sluit je aan bij ons wereldwijde team van creatieve denkers, probleemoplossers en game changers. Wij bieden jou mooie doorgroeimogelijkheden, een fijne werksfeer en uitstekende opleidingsmogelijkheden.