nl

Onze Diensten

Toonaangevende bedrijven in heel Nederland vertrouwen op Robert Walters om snel en efficiënt de juiste mensen te werven. Lees meer over onze dienstverlening.

Meer informatie
Vacatures

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, en delen jouw verhaal met vooraanstaande organisaties in Nederland. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Bekijk alle vacatures
Onze Diensten

Toonaangevende bedrijven in heel Nederland vertrouwen op Robert Walters om snel en efficiënt de juiste mensen te werven. Lees meer over onze dienstverlening.

Meer informatie
Inzichten & Advies

Of je nu op zoek bent naar talent of naar een nieuwe carrièrestap voor jezelf, wij adviseren je graag over de laatste trends op de arbeidsmarkt en bieden je de inspiratie die je nodig hebt.

Meer lezen
Over Robert Walters Nederland

Voor ons gaat recruitment over meer dan een enkele vacature. Wij helpen organisaties en professionals bij het maken van belangrijke keuzes.

Meer lezen

Werken bij ons

Onze mensen maken het verschil. Lees hun verhaal en kom alles te weten over een carrière bij Robert Walters Nederland.

Ontdek meer

Zes mythes over de stap van de Big 4 naar het bedrijfsleven

De loopbaankansen zijn groter, de beloningen zijn hoger, en het werk is leuker. Als je als cijferwonder bij een Big 4 bent gedrild in de accountancy, lijkt een overstap naar het bedrijfsleven niet ingewikkeld. Toch is het verstandig om goed over deze stap na te denken, adviseert Rob Steur, senior manager van de divisie Finance bij Robert Walters. ‘Accountants hebben altijd gelijk. Controllers moeten dat nog maar zien te krijgen.’

Dit zijn de zes meest voorkomende mythes over de overstap van de Big 4 naar het bedrijfsleven.

1. Als je de boeken kunt controleren dan kun je ze ook opstellen

Als accountant ben je een echte professional. Je hebt een zware studie achter de rug, je hebt jarenlang geleerd om cijfers te lezen en kent de boekhoudregels als geen ander. Dan is het toch een koud kunstje om diezelfde boeken op te stellen? Mis, vindt Rob Steur van Robert Walters. ‘Rapporteren vergt andere vaardigheden dan controleren. Het lijkt een klein verschil, maar als accountant krijg je de cijfers keurig aangeleverd. Als controller moet je alle informatie zelf opzoeken en er vervolgens kloppende cijfers van maken. Dat is echt een ander vak.’

Denk daarom goed na over je nieuwe rol. Word je een interne accountant, dan is de overstap nog geleidelijk. Maar als financial controller die de boeken opstelt, en zeker als business controller, die uit de huidige cijfers toekomstscenario’s probeert op te stellen, ziet je werk er wezenlijk anders uit dan dat van een accountant. Als je de juiste vaardigheden bezit dan is control een zeer interessant en uitdagend vakgebied.

2. Met een beetje bijscholing kom je er wel

De overstap van de Big 4 naar het bedrijfsleven vergt vooral andere sociale vaardigheden. Steur: ‘Je moet leren samenwerken met mensen van verschillende achtergronden en niveaus. Dat is voor veel accountants wennen.’ Naast communicatievaardigheden heb je een zeker doorzettingsvermogen nodig, vindt Steur. ‘Als accountant ga je bij verschillende klanten langs en werk je samen met gelijkgestemden. Als werknemer bij een bedrijf is dat niet meer zo. Daar blijf je langdurig samenwerken met collega´s die niet altijd verstand hebben van jouw vakgebied.´

Waar zul je nog meer aan moeten wennen? ‘Accountants hebben altijd gelijk. Als controller moet je je gelijk nog maar zien te krijgen. Zodra je aan de andere kant van de tafel werkzaam bent, moet je kunnen manoeuvreren en meebewegen, en tegelijkertijd sturend kunnen optreden.’ Soft skills zijn voor een controller daarom veel belangrijker dan voor een accountant. Stel jezelf de vraag of jij die vaardigheden bezit.

3. Je kunt geen overstap maken voor het behalen van je titel

Aan het behalen van de titel Register Accountant (RA) gaat een jarenlange training en studie vooraf. Vergooi je deze investering niet met een overstap naar het bedrijfsleven? Niet noodzakelijkerwijs, vindt Steur, maar het vergt wel een gedegen aanpak. Als je in het Register wil worden ingeschreven en de titel RA wil voeren, dan moet je de praktijkstage gedaan hebben. Als je voor je registratie overstapt naar het bedrijfsleven, dan is de afronding van de praktijkstage aan voorwaarden verbonden. Steur: ‘Als je nog bezig bent met je studie, dan is het verstandig die eerst af te maken.’

Is er bij een eerdere overstap naar het bedrijfsleven een alternatief voor het behalen van de RA-titel? Je kunt overwegen om de titel van Register Controller (RC) te behalen. De Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) en de Vereniging van Register Controllers (VRC) werken nauw samen. Voor de toekomst wordt verwacht dat de twee opleidingen en titels beter op elkaar aansluiten.

4. Er is geen weg terug naar de Big 4

Tot een paar jaar geleden waren accountants die van de Big 4  naar het bedrijfsleven overstapten, er zeker van dat ze niet meer terug konden keren naar de accountancy. Tegenwoordig gebeurt dat wel geregeld, merkt Steur op. ‘Dat heeft met de krapte aan accountants te maken. De Big 4 is het afgelopen jaar sterk aan het werven geslagen. De meestgezochte professionals werken in de middenlaag van de organisatiepiramide. Dat gaat om managers, assistent-managers en supervisors, met 4 tot 8 jaar werkervaring.’ Behoor je tot die groep, dan is de kans groot dat je nog terug kunt keren naar je oude vak. Dat is fijn, want je kunt nooit uitsluiten dat je spijt krijgt van je overstap.

Hoe langer je uit het vak bent geweest, des te lastiger het wordt terug te keren als accountant. Steur: ‘Na een paar jaar buiten het auditvak, loop je een kennisachterstand op. Je moet als RA je jaarlijkse PE-punten behalen; dat is niet onoverkomelijk, maar een terugkeer naar de accountancy kan betekenen dat je moet bijstuderen.’

5. In het bedrijfsleven verdien je veel beter

Dit is misschien wel de grootste mythe onder accountants. Elk salarisbod is verschillend, maar over het algemeen wordt in de accountancy niet slecht betaald. Ook de secundaire arbeidsvoorwaarden voor accountants zijn meestal gunstig. 

6. In het bedrijfsleven zijn je carrièrekansen groter

In de financiële kolom van een bedrijf kun je behoorlijk carrière maken, maar dat kan in de accountancy ook. Het loopbaanpad verschilt sterk, maar in beide richtingen is inhoudelijke verdieping mogelijk. 

Als accountant krijg je de cijfers keurig aangeleverd. Als controller moet je alle informatie zelf opzoeken en er vervolgens kloppende cijfers van maken. Dat is echt een ander vak.

Wel kan het werken in het bedrijfsleven inhoudelijk leuker zijn. Het vak van financial controller ligt namelijk niet zo onder vuur als dat van accountant. ‘Als accountant ligt alles wat je doet onder een vergrootglas. Veel tijd in het vak wordt besteed aan het voorkomen van mogelijke claims, en dus het dichttimmeren van controledossiers. Als jouw hart daar niet ligt, dan kan de overstap naar het bedrijfsleven een verstandige keuze zijn.’

Meer advies nodig?

Ben je benieuwd of jij de geschikte persoon bent voor een loopbaan in de financiële kolom? Of wil je ontdekken wat in jouw loopbaan de juiste timing is voor zo’n overstap? Neem contact op met onze accounting & finance consultants via rob.steur@robertwalters.com of 020 644 4655. Bekijk ook onze huidige finance & accounting vacatures.

Deel dit artikel

Links

Op zoek naar iets nieuws?
Salary Survey
Carrièreadvies
Neem contact met ons op

Laat je adviseren door een van onze consultants

Gerelateerde informatie

Bekijk alle inhoud

ESG maakt accountancywerk bij de Big Four weer leuk

De Nederlandse Big Four kantoren zijn al lange tijd populaire werkgevers onder jong financieel talent. Toch hadden de kantoren de afgelopen jaren moeite om de achterdeur dicht te houden. Maar ESG brengt daar verandering in, verwacht Rob Steur, gespecialiseerd in het bemiddelen van financiële profess

Lees meer

Ambitie om CFO te worden? Zet deze zes stappen voor je dertigste

Het is de droom van veel jonge finance professionals: CFO worden. En dan het liefst al vroeg in je carrière. Het is daarvoor wel belangrijk om de juiste keuzes te maken. Nanke van Asten, Senior Manager Finance Recruitment bij Robert Walters zet zes belangrijke stappen voor je op een rij. Natuurlijk

Lees meer

Is dit hét moment om als interim finance professional te gaan werken?

De Nederlandse arbeidsmarkt blijft ongekend krap. De tekorten doen zich in vrijwel alle disciplines en op alle niveaus voor. Organisaties groeien en lanceren vaker grote projecten, bijvoorbeeld om hun financiële processen te optimaliseren. Ondertussen worden hooggekwalificeerde financials steeds sch

Lees meer

I'm Robert Walters Are you?

Sluit je aan bij ons wereldwijde team van creatieve denkers, probleemoplossers en game changers. Wij bieden jou mooie doorgroeimogelijkheden, een fijne werksfeer en uitstekende opleidingsmogelijkheden.