nl

Onze Diensten

Toonaangevende bedrijven in heel Nederland vertrouwen op Robert Walters om snel en efficiënt de juiste mensen te werven. Lees meer over onze dienstverlening.

Meer informatie
Vacatures

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, en delen jouw verhaal met vooraanstaande organisaties in Nederland. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Bekijk alle vacatures
Onze Diensten

Toonaangevende bedrijven in heel Nederland vertrouwen op Robert Walters om snel en efficiënt de juiste mensen te werven. Lees meer over onze dienstverlening.

Meer informatie
Inzichten & Advies

Of je nu op zoek bent naar talent of naar een nieuwe carrièrestap voor jezelf, wij adviseren je graag over de laatste trends op de arbeidsmarkt en bieden je de inspiratie die je nodig hebt.

Meer lezen
Over Robert Walters Nederland

Voor ons gaat recruitment over meer dan een enkele vacature. Wij helpen organisaties en professionals bij het maken van belangrijke keuzes.

Meer lezen

Werken bij ons

Onze mensen maken het verschil. Lees hun verhaal en kom alles te weten over een carrière bij Robert Walters Nederland.

Ontdek meer

Jurist breekt uit keurslijf en kiest voor interim-carrière

Door de krapte op de arbeidsmarkt, een drang naar vrijheid en flexibiliteit en nieuwe inzichten als gevolg van de pandemie gaan steeds meer juristen als interimmer aan de slag. Niet alleen doorgewinterde professionals, ook jonge juristen trekken de kantoordeur definitief achter zich dicht, ziet senior recruitment consultant Bente van den Eijnden. “Het klinkt inmiddels cliché, maar heel veel legal professionals zijn de laatste jaren tot de conclusie gekomen dat het ook anders kan.”

Het was even slikken toen Van den Eijnden eind 2020 bij recruitmentorganisatie Robert Walters startte. In haar nieuwe rol was zij verantwoordelijk voor het bemiddelen van juridische interim-professionals, een markt die door de pandemie flink was opgedroogd. Van den Eijnden: “Voor veel bedrijven was het nog alle hens aan dek om überhaupt de crisis door te komen, laat staan dat ze bezig waren met het inhuren van externe professionals. Sterker nog: veel organisaties namen afscheid van een deel van hun vaste personeel.”

Inmiddels ziet de wereld er heel anders uit. De arbeidsmarkt voor juristen kookt over, waardoor veel organisaties naar een interim-oplossing grijpen. De reden daarvoor is volgens Van den Eijnden tweeledig. Enerzijds wordt een interim-professional door veel bedrijven gebruikt als overbrugging tot een nieuwe, vaste legal counsel of advocaat is gevonden; een tussenoplossing die soms maanden kan duren. 

Anderzijds zijn bedrijven tijdens de pandemie kritischer gaan kijken naar de capaciteit en de werkzaamheden van de juridische afdeling. Er wordt vaker gewerkt met een kleinere vaste kern van juristen, met een vaste flexibele schil daaromheen. Is er dan noodzaak om externe expertise in te huren, dan wordt vaak gegrepen naar een interim-professional met specifieke kennis die snel kan inspringen zonder dat daar een extern advocatenkantoor aan te pas komt. Zo houd je de juridische kennis wel in huis, maar is deze als het ware op afroep beschikbaar, een trend die Van den Eijnden steeds vaker signaleert in de markt. 

Jong en oud maakt overstap

Veel vraag dus, en genoeg juristen die in dat gat willen springen. Van den Eijndens netwerk bestaat vooral uit senior juristen met minimaal 10 jaar werkervaring, een groep die volgens haar sowieso al vaak twijfelt over het partnertraject. Maar door de pandemie zijn daar ook andere vraagstukken bij gekomen. Van den Eijnden: “Vind ik het erg dat ik in deze pandemie minder feeling heb met mijn werkgever? En vind ik het vervelend dat ik mijn collega’s minder vaak zie? Als je antwoord op dat soort vragen negatief is en je hebt als jurist of advocaat een goed trackrecord opgebouwd, waarom zou je dan blijven hangen in die vaste rol?”

Opvallend is dat ook jonge juristen met tussen de vijf en zeven jaar werkervaring steeds vaker de sprong wagen om voor zichzelf te beginnen, en ook voor deze groep zijn er genoeg opdrachten beschikbaar. Van den Eijnden: “Stel dat een jonge professional ervaring heeft met contractenwerk in een bepaald veld, bijvoorbeeld op het gebied van IT en software, en een organisatie heeft een bepaalde volumeklus, dan heb je daar geen jurist met twintig jaar werkervaring voor nodig. Maar kijken we naar de grotere strategische vraagstukken die op dit moment spelen, zoals merger & acquisition-projecten, of arbeidsrechtelijke advisering op groepsniveau waar ook managementtaken bij komen kijken, dan zoeken organisaties natuurlijk wel een zwaargewicht.”

Valkuilen voor startende interimmers 

Wat jong en oud gemeen hebben in de wens om als interim-professional aan de slag te gaan, is volgens Van den Eijnden de drang naar vrijheid en flexibiliteit. Maar, zo waarschuwt ze, daar moet je ook mee om kunnen gaan. “Vrijheid betekent ook dat je affiniteit moet hebben met ondernemen. Ik merk dat juristen het soms moeilijk vinden om zichzelf te verkopen. Stel jezelf dan ook de vraag: heb ik zin om actief te gaan netwerken en zelf verantwoordelijk te zijn voor het binnenhalen van die volgende klus?”

Is het antwoord op die vraag ‘nee’, dan kun je overwegen om via een bureau aan de slag te gaan. “Ik merk dat het toewerken naar een eerste interim-opdracht een spannend moment is voor veel juristen”, zegt van den Eijnden. “Daar kan Robert Walters, met ons uitgebreide netwerk, goed bij helpen.”

Weet wel dat het geen vanzelfsprekendheid is dat je na afloop van een interim-opdracht direct met een nieuwe klus kunt starten. Werk je met een bureau, dan houden zij wel in de gaten wanneer jouw contract afloopt en kunnen zij tijdig op zoek gaan naar een nieuwe opdracht. “Wij weten exact wie waar zit, wat de skillsets zijn en welke klanten een opdracht hebben die daarbij past”, zegt Van den Eijnden.

Tarieven 

Tot slot merkt Van den Eijnden dat het voor startende interim-professionals lastig is om het juiste tarief te bepalen. Zij zetten hoog in om zo onderhandelingsruimte te creëren, terwijl het verstandiger is om met een meer competitief tarief te beginnen. Van den Eijnden: “Door te starten met een wat lager tarief voorkom je dat de jezelf buiten de markt prijst. En je zorgt ervoor dat je na een opdracht weer wordt teruggevraagd. De tarieven zijn door de krapte op de arbeidsmarkt de laatste tijd flink gestegen, dus check altijd even met een recruitment consultant wat voor jouw situatie realistisch is.”

Meer informatie

Benieuwd naar de gangbare interim-tarieven voor juridische functies? Je vindt ze in onze Salary Survey. 

Wilt u persoonlijk advies met betrekking tot het werven van interim-juristen? Of bent u nieuwsgierig naar de interim-markt? Neem dan contact op met Bente van den Eijnden via 020 644 4655 of bente.vandeneijnden@robertwalters.com. 

Deel dit artikel

Gerelateerde informatie

Op zoek naar medewerkers?
Salary Survey
Recruitmentadvies
Neem contact met ons op

Laat je adviseren door een van onze consultants

Gerelateerde informatie

Bekijk alle inhoud

Vraag naar juridische professionals blijft extreem, salarissen advocatuur en bedrijfsleven historisch dicht bij elkaar

De arbeidsmarkt voor juridische professionals is 'uit balans': de vraag naar vaste werknemers is groot, de vraag naar interim professionals matig. Dit constateren Joyce Toeset (recruitment specialist permanente werving) en Thomas van Vliet (recruitment specialist interim). Tegelijkertijd zien zij da

Lees meer

Gewilde mediors nog steeds onvindbaar; werkgevers moeten ruimdenkend werven

Door de blijvende vraag naar medior juristen worden werkgevers ertoe gedwongen om creatiever te zijn in hun wervingsstrategie. Starters worden aangenomen op potentie en interimmers worden ingevlogen tegen hoge tarieven, maar één groep wordt over het hoofd gezien, merkt manager legal recruitment Joyc

Lees meer

Juridische professionals zien salarissen exploderen

Met de arbeidsmarkt kan het alle kanten opgaan in in de laatste maanden van 2023, maar één ding is zo goed als zeker: het personeelstekort binnen de juridische sector blijft maar toenemen. En dit heeft gevolgen voor de salarissen. 'Iedereen kan om een verhoging vragen. Niet alleen de advocaat en de

Lees meer

I'm Robert Walters Are you?

Sluit je aan bij ons wereldwijde team van creatieve denkers, probleemoplossers en game changers. Wij bieden jou mooie doorgroeimogelijkheden, een fijne werksfeer en uitstekende opleidingsmogelijkheden.