nl

Onze Diensten

Toonaangevende bedrijven in heel Nederland vertrouwen op Robert Walters om snel en efficiënt de juiste mensen te werven. Lees meer over onze dienstverlening.

Meer informatie
Vacatures

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, en delen jouw verhaal met vooraanstaande organisaties in Nederland. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Bekijk alle vacatures
Onze Diensten

Toonaangevende bedrijven in heel Nederland vertrouwen op Robert Walters om snel en efficiënt de juiste mensen te werven. Lees meer over onze dienstverlening.

Meer informatie
Inzichten & Advies

Of je nu op zoek bent naar talent of naar een nieuwe carrièrestap voor jezelf, wij adviseren je graag over de laatste trends op de arbeidsmarkt en bieden je de inspiratie die je nodig hebt.

Meer lezen
Over Robert Walters Nederland

Voor ons gaat recruitment over meer dan een enkele vacature. Wij helpen organisaties en professionals bij het maken van belangrijke keuzes.

Meer lezen

Werken bij ons

Onze mensen maken het verschil. Lees hun verhaal en kom alles te weten over een carrière bij Robert Walters Nederland.

Ontdek meer

Gewijzigde uitzend-cao: nieuwe stap richting gelijkwaardige arbeidsvoorwaarden

In januari dit jaar trad een nieuwe cao voor uitzendkrachten in werking. De nieuwe afspraken, waarvan de meeste in juli 2023 van kracht werden, moeten een gelijker speelveld creëren tussen werknemers en uitzendkrachten. Zo groeit het loon van uitzendkrachten nu mee met dat van vaste werknemers en worden alle uitzendkrachten voortaan doorbetaald bij ziekte. Melissa Rutjes, Director van Robert Walters Nederland, vertelt over de belangrijkste wijzigingen.

Achtergrond

In 2021 kwam de Sociaal Economische Raad met het advies om werkenden meer werk- en inkomenszekerheid te geven. Met dit doel voor ogen bogen de ABU en NBBU (bonden voor uitzendondernemingen) zich samen met vakbonden FNV, CNV en De Unie over de cao voor uitzendkrachten. Eind december 2022 bereikten de partijen een akkoord. De nieuwe afspraken zorgen voor meer zekerheid en duidelijkheid voor zowel uitzendkrachten zelf als de organisaties die ze inhuren. Ook betekenen de afspraken een verbetering in arbeidsvoorwaarden. 

Werkervaring als uitgangspunt voor het loon

Vanaf juli 2023 wordt het uitgangspunt om uitzendkrachten in te schalen op basis van relevante werkervaring. Dit zorgt ervoor dat zij doorgroeien in salaris en niet blijven hangen in dezelfde loonschaal. Ook zijn de regels over het toekennen van periodieken aan uitzendkrachten aangescherpt. Zo moet bijvoorbeeld een periodiek worden toegekend als een uitzendkracht binnen 9 maanden opnieuw aan het werk gaat bij de opdrachtgever.

Volgens Rutjes zal de verplichte loonsverhoging voor ervaren professionals niet betekenen dat zij worden vervangen door minder ervaren uitzendkrachten. ‘’Er is een toename in de vraag naar jonge professionals, organisaties willen jong talent zo snel mogelijk aan zich binden. Maar we zien ook dat de vraag naar expertise en werkervaring onverminderd groot blijft.’’

Uitbreiding inlenersbeloning 

Om de arbeidsvoorwaarden van uitzendkrachten en vaste werknemers nog verder gelijk te trekken, is de inlenersbeloning per 1 juli 2023 verder uitgebreid. Uitzendkrachten hebben nu recht op dezelfde toeslagen en onkostenvergoedingen als werknemers van de opdrachtgever, zowel netto als bruto. 

Transitievergoeding 

De cao-partijen hebben daarnaast het recht op een transitievergoeding - een vergoeding die wordt uitgekeerd bij beëindiging van het contract - aangescherpt. Uitzendkrachten hadden al recht op een transitievergoeding, maar deze werd lang niet altijd uitbetaald. Rutjes: “Uitzendkrachten hebben nu in plaats van drie maar liefst twaalf maanden lang de tijd om een transitievergoeding aan te vragen. Zo wordt voorkomen dat ze hun vergoeding mislopen doordat ze er te laat bij zijn.’’  

Ook loon bij ziekte

De grootste wijziging die de nieuwe cao met zich meebrengt, heeft te maken met de bescherming van uitzendkrachten bij ziekte. Voor uitzendkrachten die werken zonder uitzendbeding is er doorgaans een einddatum van de uitzendovereenkomst vastgelegd. De uitzendorganisatie is dan verplicht om tot die datum loon uit te keren, ook als de uitzendkracht ziek wordt. 

Bij uitzendovereenkomsten met uitzendbeding was dit tot voor kort minder goed geregeld. Als uitzendkrachten met zo’n contract ziek werden, werd hun contract automatisch beëindigd. Dit leidde de afgelopen tijd tot veel discussie onder vakbonden en in de politiek. Voor de uitzendovereenkomsten met uitzendbeding geldt per 1 juli dat het uitzendbeding niet meer kan worden ingeroepen wegens of tijdens ziekte van de uitzendkracht. Dit betekent dat de uitzendkracht recht heeft op loondoorbetaling tot de afgesproken einddatum, net zoals dat al gold voor uitzendkrachten met een overeenkomst zonder uitzendbeding. Ook gaan we bij ziekte van twee wachtdagen naar één wachtdag. Deze wijziging zorgt voor een gelijke behandeling van uitzendkrachten. 

Gevolgen voor de markt

De eerste gevolgen van de cao-wijzigingen zijn al merkbaar op de arbeidsmarkt, zegt Rutjes. ''Binnen de branche zal nu meer worden ingezet op vierwekelijkse contracten. Zo blijven ze flexibel en voorkomen ze het risico dat ze moeten betalen voor uitvallende uitzendkrachten. Deze constructie is minder interessant voor de uitzendkrachten zelf, aangezien deze contractvorm hen geen zekerheid biedt. Bij Robert Walters zullen we daarom niet overgaan op deze vierwekelijkse contracten; we blijven gewoon langere contracten aanbieden. Zo bieden we onze uitzendkrachten meer zekerheid en kunnen we hen voor langere tijd binden aan onze opdrachtgevers.''

Meer informatie

Bekijk de laatste ontwikkelingen en trends op de arbeidsmarkt in onze salary survey. Lees hier meer recruitment advies of upload uw vacature. Voor meer informatie, neem contact op met onze recruitment specialisten via netherlands@robertwalters.com of tel. +31 (0) 20 644 4655.  

Deel dit artikel

Gerelateerde informatie

Op zoek naar medewerkers?
Salary Survey
Recruitmentadvies
Neem contact met ons op

Laat je adviseren door een van onze consultants

Gerelateerde informatie

Bekijk alle inhoud

Zo bepaal je jouw interim uurtarief

Als interim professional verdien je geen vast salaris dat aan het einde van de maand op je rekening gestort wordt. Je bent zelfstandig, wat betekent dat je zelf kunt bepalen welk uurtarief je vraagt. Maar hoe kom je tot het ideale uurtarief, hoog genoeg om voldoende inkomsten te genereren en toch ni

Lees meer

‘De interimmarkt is allergisch voor het woord generalist’

Het interimlandschap verandert voortdurend als gevolg van economische en politieke ontwikkelingen. Als senior consultant gespecialiseerd in de bemiddeling van finance interim professionals, weet Mearg Tafla als geen ander wat deze veranderingen betekenen voor interimmers. Hij vertelt welke skills mo

Lees meer

Waarom interimmen in de publieke sector steeds populairder wordt onder juristen 

Werken in de publieke sector wordt steeds populairder onder juristen. Ook interim professionals kiezen steeds vaker voor een opdracht in de publieke sector, signaleert Bente van den Eijnden, senior recruitment consultant legal bij Robert Walters. ‘Lange tijd stonden interim juristen te trappelen om

Lees meer

I'm Robert Walters Are you?

Sluit je aan bij ons wereldwijde team van creatieve denkers, probleemoplossers en game changers. Wij bieden jou mooie doorgroeimogelijkheden, een fijne werksfeer en uitstekende opleidingsmogelijkheden.