nl

Onze Diensten

Toonaangevende bedrijven in heel Nederland vertrouwen op Robert Walters om snel en efficiënt de juiste mensen te werven. Lees meer over onze dienstverlening.

Meer informatie
Vacatures

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, en delen jouw verhaal met vooraanstaande organisaties in Nederland. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Bekijk alle vacatures
Onze Diensten

Toonaangevende bedrijven in heel Nederland vertrouwen op Robert Walters om snel en efficiënt de juiste mensen te werven. Lees meer over onze dienstverlening.

Meer informatie
Inzichten & Advies

Of je nu op zoek bent naar talent of naar een nieuwe carrièrestap voor jezelf, wij adviseren je graag over de laatste trends op de arbeidsmarkt en bieden je de inspiratie die je nodig hebt.

Meer lezen
Over Robert Walters Nederland

Voor ons gaat recruitment over meer dan een enkele vacature. Wij helpen organisaties en professionals bij het maken van belangrijke keuzes.

Meer lezen

Werken bij ons

Onze mensen maken het verschil. Lees hun verhaal en kom alles te weten over een carrière bij Robert Walters Nederland.

Ontdek meer

Deze skills heb je nodig om payroll specialist te worden

Payroll specialisten zijn in trek, blijkt uit data-onderzoek van Robert Walters. Vooral in Utrecht, Flevoland, Gelderland en Noord-Brabant is er meer vraag dan aanbod. Een goede keuze dus voor iedereen die een nieuwe baan zoekt of een carrièreswitch overweegt. Maar welke skills heb je nodig voor een succesvolle loopbaan als payroll specialist? Robert Mourits, senior consultant bij Robert Walters, vertelt.

Allereerst: wat doet een payroll specialist precies?

Robert: “Heel eenvoudig gesteld houdt een payroll specialist zich bezig met het uitbetalen van salarissen en alle dingen die daarbij komen kijken. Denk aan bonussen en pensioenen, maar ook aan het verwerken van wetswijzigingen met betrekking tot loon, het bijhouden van de urenregistratie, het boeken van verlof en verzuim, of het implementeren van een payroll strategie.

Binnen internationale organisaties verzorgen payroll specialisten soms ook de salarisuitbetalingen van werknemers in het buitenland, of ze doen dat voor expats die in Nederland werken. Daar komt weer andere wet- en regelgeving bij kijken, wat het werk complexer maakt.”

Wat voor achtergrond heb je nodig om payroll specialist te worden?

“Wat je vaak ziet, zeker bij de grotere bedrijven, is dat op de salarisadministratie een mix werkt van mensen met een financiële achtergrond en een HR-achtergrond.  

Enerzijds komt ervaring met HR-administratie van pas omdat je als payroll specialist ook bezig bent met het invoeren van bijvoorbeeld stamgegevens en personeelszaken. Anderzijds komen er ook boekhoudkundige en accountinggerelateerde werkzaamheden bij kijken en dan helpt het als je al een basis binnen finance hebt.

Overigens bieden wij via de Robert Walters Academy ook een PDL-cursus aan, wat staat voor ‘praktijkdiploma loonadministratie’. Wanneer je deze cursus afrondt, kun je aan de slag als payroll specialist.”

Welke skills zijn belangrijk voor een payroll specialist?

“In ieder geval moet een payroll specialist secuur zijn en nauwkeurig werken. Logisch, want je gaat het salaris van mensen uitbetalen en daar kun je geen fouten in maken. 

Ook moet je bestand zijn tegen druk. Iedere maand wordt er strak naar deadlines toegewerkt om te zorgen dat iedereen zijn salaris op tijd ontvangt. Wordt dat salaris opeens een dag later dan gebruikelijk uitbetaald, dan is het hele bedrijf in rep en roer. 

Naast secuur werken en stressbestendigheid moet je ook een teamspeler zijn. Niet ieder bedrijf heeft meerdere payroll specialisten in dienst, maar bij organisaties waar dat wel het geval is, is zo’n payroll cyclus echt een team effort.”

Zie je ook nog recente trends?

“Er wordt steeds vaker met software gewerkt die eigenlijk een allesomvattend pakket biedt. Dus de salarisadministratie, de personeelsadministratie, de financiële administratie enzovoort, allemaal ineen en aan elkaar gekoppeld. Daarmee krijg je real-time inzicht in al deze gegevens in plaats van dat alle informatie verspreid is over verschillende systemen. Het helpt als je een beetje IT-savvy bent en goed met dit soort systemen om kunt gaan.” 

Wat verdien je als payroll specialist?

“Voor starters met een afgeronde PDL-opleiding ligt het salaris rond de 2800 tot 3000 euro. Heb je een paar jaar werkervaring dan stijgt dat al snel naar tussen de 3000 en 4000 euro. 

Seniors met meer dan tien jaar werkervaring verdienen vaak meer dan 4000 euro per maand, maar dan praten we wel over professionals die in complexe internationale organisaties werkzaam zijn. Voor zo’n functie is ook vaak een vervolgdiploma vereist, de Vakopleiding Payroll Services, of VPS. In die cursus leer je nog meer over sociale en fiscale wetgeving, arbeidsrecht en HR, en word je voorbereid voor een leidinggevende rol." 

Meer informatie

Lijkt een carrière als payroll specialist je wel iets? We got you covered: check snel onze payroll vacatures!

Voor meer informatie kun je terecht bij Robert Mourits via robert.mourits@robertwalters.com of tel. +31 (0)20 644 4655

Deel dit artikel

Links

Op zoek naar iets nieuws?
Salary Survey
Carrièreadvies
Neem contact met ons op

Laat je adviseren door een van onze consultants

Gerelateerde informatie

Bekijk alle inhoud

De vier beginselen van vertrouwen

Robert Walters sprak met experts van FranklinCovey over enkele van de meest prangende onderwerpen waar executives op dit moment mee te maken hebben. In deze editie: hoe win je snel het vertrouwen van de board en aandeelhouders wanneer je in een nieuwe c-suite rol begint. Vertrouwen komt gewoonlijk t

Lees meer

Hoe stel je een carrièreplan op?

Aan de hand van een goed carrièreplan kun je bepalen waar je in je carrière bent en welke doelen je voorop wil stellen voor de toekomst. Geen idee hoe je aan zo’n plan begint? We geven je een duidelijk stappenplan om te volgen. Stap 1: Wie ben ik? Bepaal wat je precies wil doen en welke invloed je p

Lees meer

Van HR assistent naar HR adviseur: zo groei je snel door

Nu je een tijdje ervaring hebt opgedaan als HR assistent, ben je toe aan een nieuwe carrièremove. Doorgroeien tot een functie als HR adviseur is dan een logische stap. Maar wat zijn precies de verschillen tussen deze twee functies? En hoe stoom je jezelf klaar voor een rol als HR adviseur? Nicole Li

Lees meer

I'm Robert Walters Are you?

Sluit je aan bij ons wereldwijde team van creatieve denkers, probleemoplossers en game changers. Wij bieden jou mooie doorgroeimogelijkheden, een fijne werksfeer en uitstekende opleidingsmogelijkheden.