nl

Onze Diensten

Toonaangevende bedrijven in heel Nederland vertrouwen op Robert Walters om snel en efficiënt de juiste mensen te werven. Lees meer over onze dienstverlening.

Meer informatie
Vacatures

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, en delen jouw verhaal met vooraanstaande organisaties in Nederland. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Bekijk alle vacatures
Onze Diensten

Toonaangevende bedrijven in heel Nederland vertrouwen op Robert Walters om snel en efficiënt de juiste mensen te werven. Lees meer over onze dienstverlening.

Meer informatie
Inzichten & Advies

Of je nu op zoek bent naar talent of naar een nieuwe carrièrestap voor jezelf, wij adviseren je graag over de laatste trends op de arbeidsmarkt en bieden je de inspiratie die je nodig hebt.

Meer lezen
Over Robert Walters Nederland

Voor ons gaat recruitment over meer dan een enkele vacature. Wij helpen organisaties en professionals bij het maken van belangrijke keuzes.

Meer lezen

Werken bij ons

Onze mensen maken het verschil. Lees hun verhaal en kom alles te weten over een carrière bij Robert Walters Nederland.

Ontdek meer

Advocatuur of bedrijfsleven

Het is niet ongebruikelijk dat advocaten, na een aantal jaar in te advocatuur te hebben gewerkt, een overstap maken naar het bedrijfsleven. Een horizontale overstap naar een ander advocatenkantoor wordt echter niet altijd in overweging genomen bij het besluit tot het maken van een vervolgstap.

De meest voorkomende redenen om een carrièreswitch te maken naar het bedrijfsleven, zijn dat advocaten toch graag de kans willen hebben om:
 

  • meer en eerder betrokken te worden bij de business,
  • processen van begin tot eind te kunnen begeleiden,
  • een betere work-life balance te creëren, 
  • meer te investeren in persoonlijke ontwikkeling dan alleen de juridische kennis verder te ontwikkelen.


Dit zijn signalen die wij met name van advocaten afkomstig van de grotere kantoren opvangen.

Ook zien wij dat veelal wordt gedacht dat deze factoren alleen in het bedrijfsleven tegemoet kunnen worden gekomen. Echter, ook binnen de advocatuur kan geheel (of in grote mate) worden voldaan aan deze wensen.

Diversiteit binnen de advocatuur

Geen enkel advocatenkantoor is hetzelfde, zij bestaan in alle soorten, maten en smaken. De volgende factoren spelen een rol bij het maken van een horizontale overstap binnen de advocatuur: de (personele) samenstelling binnen de kantoren, het type zaken en cliënten, de mate van zelfstandigheid, doorgroeimogelijkheden (e.a.). Per kantoor echter verschilt de invulling van deze factoren en dit is iets waarvan niet iedere advocaat zich bewust is. Het kan dan ook zeer nuttig zijn om ook zich binnen de advocatuur te laten adviseren welke verschillen er bestaan tussen de kantoren. Het is natuurlijk erg belangrijk om je je zo goed en breed mogelijk te oriënteren als je een dergelijke belangrijke overstap overweegt.

Middelgrote en nichekantoren

Naast de grote kantoren zijn de middelgrote en nichekantoren in opkomst. Hierdoor wordt de keuzevrijheid voor een horizontale overstap groter. De afgelopen jaren is met name een opkomst geweest van nieuwe nichekantoren.

De nichekantoren worden vaak gevormd door ervaren advocaten afkomstig van de grote kantoren. Zo worden juridische praktijken vanuit de grote kantoren voortgezet in nichekantoren en blijft de juridische kwaliteit gewaarborgd, maar heb je wel meer betrokkenheid bij cliënten en er is meer ruimte voor het ontplooien van eigen intitiatieven.

Bij middelgrote kantoren is het interessant dat je in een compactere samenstelling met meerdere disciplines samenwerkt en veelal meer zelfstandigheid en betrokkenheid hebt richting cliënten. Hierdoor kun je je ook op een breder gebied dan alleen puur juridisch ontwikkelen.  

Als gevolg van de economische crisis zoeken grote cliënten ook steeds vaker de expertise van middelgrote kantoren. Grote cliënten kiezen ook niet meer zoals voorheen voor één huisadvocaat, maar huren meerdere middelgrote en/of nichekantoren in voor de gewenste specialisaties. Dit hangt natuurlijk mede samen met de concurrerende tarieven die middelgrote en nichekantoren aan hun cliënten kunnen bieden.Samenvattend: bij middelgrote en nichekantoren zijn advocaten in een meer compacte setting meer betrokken bij hun cliënten en het kantoor, waarbij hetzelfde niveau van juridische kwaliteit wordt gewaarborgd. Zo wordt tegemoet gekomen aan de eerder genoemde redenen van een grotere betrokkenheid in de juridische praktijk en de mogelijkheid om eigen initiatieven te ontplooien.

Consultants voor advocatuur

Binnen de Legal divisie binnen Robert Walters, hebben we een team dat zich specifiek en volledig focust op de advocatuur en het notariaat. Dit geeft ons de kans om dicht op deze specifieke markt te zitten en op de hoogte te blijven van alle trends en mogelijkheden binnen de advocatuur. Ook hebben wij een zeer uitgebreide kennis van de verschillende kantoren die binnen de advocatuur te vinden zijn. Zou jij graag meer willen weten over mogelijkheden die goed bij jou aansluiten of van gedachten willen wisselen? Neem contact op met Joyce Toeset, manager legal recruitment via 020 644 4655 of joyce.toeset@robertwalters.com.

Deel dit artikel

Links

Op zoek naar iets nieuws?
Salary Survey
Carrièreadvies
Neem contact met ons op

Laat je adviseren door een van onze consultants

Gerelateerde informatie

Bekijk alle inhoud

Zo word je partner bij een advocatenkantoor voor je 35ste

Partner worden bij een advocatenkantoor is waar veel advocaten naar toe willen in hun carrière. Ben jij een hardwerkende en ambitieuze advocaat die de route naar het partnerschap versneld wil afleggen? Joyce Toeset, senior manager legal bij Robert Walters, geeft vijf tips om partner te worden voor j

Lees meer

Waarom interimmen in de publieke sector steeds populairder wordt onder juristen 

Werken in de publieke sector wordt steeds populairder onder juristen. Ook interim professionals kiezen steeds vaker voor een opdracht in de publieke sector, signaleert Bente van den Eijnden, senior recruitment consultant legal bij Robert Walters. ‘Lange tijd stonden interim juristen te trappelen om

Lees meer

I'm Robert Walters Are you?

Sluit je aan bij ons wereldwijde team van creatieve denkers, probleemoplossers en game changers. Wij bieden jou mooie doorgroeimogelijkheden, een fijne werksfeer en uitstekende opleidingsmogelijkheden.