10 tips om effectiever te netwerken

zakelijk geklede mannen met gele achtergrond

Door social media is netwerken een stuk toegankelijker geworden voor iedereen die zich meer op zijn of haar gemak voelt achter de computer dan op een cocktailparty. Het slechte nieuws voor de meer introverte mensen onder ons is dat handjes schudden en oogcontact maken nog steeds belangrijke aspecten zijn van het netwerken. Maar gelukkig kan iedereen zijn netwerkvaardigheden met wat oefening verbeteren.

Hieronder een aantal dingen waaraan je moet denken bij het netwerken:

1. Bereid je voor

Wanneer je naar een zakelijke bijeenkomst gaat, kijk dan van tevoren of je een lijst van genodigden kunt vinden en bedenk met wie je in contact wilt komen. Lees over hun activiteiten en verzamel geschikte gespreksonderwerpen.  Bedenk ook welke boodschap je zelf wilt overbrengen. 

2. Grijp niet naar je smartphone

Het kan verleidelijk zijn om je in een hoekje terug te trekken wanneer je voor je gevoel vastloopt op een netwerkbijeenkomst. Maar als je alleen maar aandacht hebt voor je telefoon, geef je een duidelijk signaal af dat je niet geïnteresseerd bent in ´socializen´.

3. Houd je visitekaartjes altijd bij de hand

Dit geldt niet alleen op netwerkbijeenkomsten, maar zelfs als je even koffie gaat halen of gaat lunchen. Je weet nooit wie je tegen gaat komen en je moet elke kans aangrijpen om contact te leggen. Stel je zelfverzekerd op, ook al ben je dat niet.

4. Leer te luisteren

Introverte mensen kunnen hun voordeel doen met deze tips van Ivan Misner, oprichter van de zakelijke netwerkorganisatie BNI: laat je natuurlijke aanleg om goed te luisteren voor je werken. Stel veel vragen en toon belangstelling voor je gesprekspartner. Ironisch, maar waar: als je interesse toont, kom je ook vaak interessanter over.

5. Heb aandacht voor iedereen

Het is altijd spannend om de hand te schudden van de CEO van jouw droomorganisatie, maar het kan even nuttig zijn om te praten met zijn assistent of iemand van de frontoffice van het bedrijf.

6. Stel vragen die getuigen van inzicht

Laat zien dat je een scherpe, onderzoekende geest hebt. Probeer dieper door te vragen. In plaats van ''Wat doe je voor werk?'', kun je bijvoorbeeld vragen ''Wat vind je het leukste aan je functie?"

7. Geef een vervolg aan de kennismaking

Stuur een persoonlijk contactverzoek via LinkedIn of stuur een tweet om nog even in beeld te komen.

8. Blijf positief

Als je de locatie van de bijeenkomst eigenlijk niets vindt of als je daar maar moeilijk met het OV kon komen, zijn dat geen goede ijsbrekers. Als je dingen op een positieve manier benadert, laat je zien dat je een opbouwende instelling hebt en dat je zaken ook van een andere kant kunt bekijken.

Door interesse te tonen in anderen kom je zelf interessanter over.

Dit zijn waardevolle kwaliteiten voor bedrijven die op zoek zijn naar medewerkers die problemen met producten kunnen oplossen en met flair met klanten kunnen omgaan.

9. Maak jezelf waardevol

Hoe bereik je dat mensen hun gesprek met jou onthouden? Vertel iets over wat jij voor hen kunt betekenen en zorg ervoor dat dit blijft hangen. Wees tijdens het gesprek alert op mogelijkheden om jouw specifieke kennis en vaardigheden onder de aandacht te brengen.

10. Lach

Een simpele glimlach maakt een wereld van verschil. Het zorgt ervoor dat je open en geïnteresseerd overkomt.

 

Carrière advies 

»

Vacaturemelding aanmaken 

»

Refer a friend 

»

Vacatures 

»

Salary Survey 

»

Aanbevolen vacatures