nl
Vacatures

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, en delen jouw verhaal met vooraanstaande organisaties in Nederland. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Bekijk alle vacatures
Professionals

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, zodat zij jouw verhaal kunnen delen met de meest vooraanstaande organisaties van Nederland. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Meer informatie
Onze Diensten

Toonaangevende bedrijven in heel Nederland vertrouwen op Robert Walters om snel en efficiënt de juiste mensen te werven. Lees meer over onze dienstverlening.

Meer informatie
Over Robert Walters Nederland

Voor ons gaat recruitment over meer dan een enkele vacature. Wij helpen organisaties en professionals bij het maken van belangrijke keuzes.

Meer lezen

Werken bij ons

Onze mensen maken het verschil. Lees hun verhaal en kom alles te weten over een carrière bij Robert Walters Nederland.

Ontdek meer

Quiet quitting en quiet firing: nieuwe machtstrijd op de werkvloer?

Quiet quitting – net genoeg doen om niet ontslagen te worden - was dit najaar trending op TikTok. Uit Europees onderzoek van Robert Walters blijkt dat maar liefst 40% van de jonge werknemers overweegt alleen het hoognodige te doen op het werk. Maar quiet quitters opgepast: er is in de VS en het Verenigd Koninkrijk inmiddels een nieuwe ontwikkeling gaande: quiet firing. Quiet firers laten een werknemer links liggen, zodat die vanzelf ontevreden wordt en ontslag neemt. Rian van den Luitgaarden – Managing Consultant Robert Walters Eindhoven – licht toe waar deze 'stille' trends vandaan komen, wat de gevolgen zijn en wat je eraan doet als organisatie.

Het fenomeen quiet quitting 

Hoewel de naam het doet vermoeden, heeft quiet quitting niets te maken met ontslag nemen. De trend komt neer op het uitvoeren van het absolute minimum in een baan: alleen het werk doen waarvoor je betaald wordt, in de uren waarvoor je betaald wordt. Trainingen en borrels worden meer dan eens overgeslagen, en op eigen initiatief hoeven managers al helemaal niet te rekenen. 

Uit het onderzoek blijkt dat quiet quitting meer voorkomt binnen de jongere generatie. Zij hechten meer waarde aan zowel zingeving als zelfontplooiing. De coronapandemie heeft deze waarden versterkt, verklaart Van den Luitgaarden. ‘Er was tijdens de pandemie fysieke afstand tot de werkvloer, waardoor veel werknemers vervreemd raakten van hun werkgever en het gevoel van saamhorigheid onder collega's minder werd. Werknemers kregen de ruimte om na te denken over hun carrière. Hierdoor kwam vooral de jongere generatie tot de conclusie dat ze een baan willen met minder werkdruk en meer zingeving. Door duidelijke grenzen te stellen in hun werk, houden zij meer tijd over voor zaken waar ze écht gelukkig van worden’, concludeert Van den Luitgaarden.

De gevolgen voor werkgevers

Aangezien 'quiet quitters' zich alleen ontfermen over het noodzakelijke, stapelt het werk zich op. En dat moet worden uitgevoerd door collega's die wél betrokken zijn bij de organisatie. Hierdoor kampen zij met meer werkdruk, wat de kans op overspannen en prikkelbare werknemers vergroot. Dit zorgt voor een ongezonde balans op de werkvloer en binnen teams, met mogelijk meer uitval van personeel als gevolg. 

Van den Luitgaarden: ‘Uitval van werknemers wil je natuurlijk voorkomen, want dit zorgt ervoor dat hun collega's het drukker krijgen en er nog meer mensen uitvallen. Je belandt in een negatieve spiraal die lastig te doorbreken is. Daarom is preventief te werk om quiet quitting te voorkomen essentieel’. 

Inflatie versterkt quiet quitting

Maar ook onder de van oorsprong toegewijde werknemers kan de motivatie  afnemen. Een veelvoorkomende reden hiervoor is dat zij vinden dat ze niet genoeg verdienen. Het leven is flink duurder geworden, en werknemers kijken naar hun werkgever voor steun. Uit recent onderzoek van Robert Walters blijkt dat 94% van de werknemers dit jaar een gehele of gedeeltelijke inflatiecorrectie verwacht. Bovendien is het salaris voor 77% van de werknemers belangrijker geworden.

Het probleem is dat organisaties lang niet altijd een inflatiecorrectie kunnen of willen bieden. Als dit het geval is, dan is hierover communiceren naar je werknemers het minste wat je kunt doen. 'Realiseer je welke consequenties het heeft als je de verwachtingen van werknemers niet waarmaakt. En wees je ook bewust van het feit dat zelfs een minimale salarisverhoging een groot effect kan hebben op het kweken van goodwill onder werknemers', aldus Van den Luitgaarden.

Nieuwe trend: quiet firing

In Engeland en de Verenigde staten is er een tegentrend ontstaan: 'quiet firing'. Werkgevers laten werknemers die ze liever kwijt dan rijk zijn links liggen, in de hoop dat zij vanzelf ontslag nemen. Feedbackgesprekken, leuke projecten en salarisverhogingen gaan aan hen voorbij. Hierdoor komen er mogelijk meer quiet quitters bij op de werkvloer: waarom zou je extra werk verrichten als je het gevoel hebt niets terug te krijgen van je leidinggevende? Andersom geldt dit ook: de werknemers die het minst waardevol zijn, worden als eerst getroffen door quiet firing.   

Zo voorkom je quiet quitting

Door quiet quitting en quiet firing groeien werkgever en werknemer stilletjes uit elkaar, en dit wil je vóór zijn. Van den Luitgaarden: ‘Zorg er daarom voor dat je goede managers aanneemt die weten wat er speelt bij hun teamleden. Thuiswerken brengt daarbij extra uitdagingen met zich mee. Managers moeten regelmatig polsen of werknemers nog gelukkig zijn in hun werk en bedenken welke acties ondernomen kunnen worden om dit werkgeluk te ondersteunen, zodat diegene het beste tot zijn of haar recht komt'.  

Daarnaast is het belangrijk om aandacht te geven aan je bedrijfscultuur, benadrukt Van den Luitgaarden. 'Zorg voor een duidelijke missie en heldere kernwaarden, maar waak ervoor dat je geen abstracte statements uitdraagt waarvan onduidelijk is hoe werknemers deze kunnen toepassen in hun werk'. Daarom is het als manager belangrijk om een voorbeeldrol te nemen. Dit doe je vooral door de beloftes die je doet aan werknemers, na te leven. 'Daarmee vergroot je de kans aanzienlijk dat je werknemers voor langere tijd aan je bindt'. 

 

Deel dit artikel

Gerelateerde informatie

Op zoek naar medewerkers?
Salary Survey
Recruitmentadvies
Neem contact met ons op

Laat je adviseren door een van onze consultants

Related content

View All

Opkomst van de boemerang werknemer: 60% van professionals keert graag terug naar pre-covid werkgever

Tijdens en na de covidpandemie verliet een recordaantal werknemers hun baan. Deze stoelendans, die ook wel The Great Resignation wordt genoemd, lijkt echter voorbij. Onderzoek van recruitmentorganisatie Robert Walters wijst op de eerste tekenen van The Great Regret – meer dan de helft (60%) van de o

Lees meer

Salaris benchmarking 2.0: arbeidsvoorwaarden optimaliseren op basis van data

Voor het aantrekken van toptalent is het bieden van een competitief pakket aan arbeidsvoorwaarden essentieel. Een eerlijk en aantrekkelijk salaris versterkt niet alleen uw imago als werkgever, maar verbetert ook uw onderhandelingspositie tijdens het wervingsproces. Wat een eerlijk salaris is, hangt

Lees meer

‘Minimaal salarisverschil tussen starter en senior veroorzaakt interne onrust’

Door de inflatie en enorm krappe arbeidsmarkt worden werkgevers ertoe gedwongen om diep in de buidel te tasten om aan nieuw personeel te komen. Het salaris dat zij bieden aan nieuwkomers, ligt vaak te dicht bij het salaris van hun collega's die al jaren in trouwe dienst zijn. 'Het salarishuis wordt

Lees meer

I'm Robert Walters Are you?

Sluit je aan bij ons wereldwijde team van creatieve denkers, probleemoplossers en game changers. Wij bieden jou mooie doorgroeimogelijkheden, een fijne werksfeer en uitstekende opleidingsmogelijkheden.