nl
Vacatures

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, en delen jouw verhaal met vooraanstaande organisaties in Nederland. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Bekijk alle vacatures
Professionals

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, zodat zij jouw verhaal kunnen delen met de meest vooraanstaande organisaties van Nederland. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Meer informatie
Onze Diensten

Toonaangevende bedrijven in heel Nederland vertrouwen op Robert Walters om snel en efficiënt de juiste mensen te werven. Lees meer over onze dienstverlening.

Meer informatie
Inzichten & Advies

Of je nu op zoek bent naar talent of naar een nieuwe carrièrestap voor jezelf, wij adviseren je graag over de laatste trends op de arbeidsmarkt en bieden je de inspiratie die je nodig hebt.

Meer lezen
Over Robert Walters Nederland

Voor ons gaat recruitment over meer dan een enkele vacature. Wij helpen organisaties en professionals bij het maken van belangrijke keuzes.

Meer lezen

Werken bij ons

Onze mensen maken het verschil. Lees hun verhaal en kom alles te weten over een carrière bij Robert Walters Nederland.

Ontdek meer

Wat van ver komt is goed; finance professionals in Zuid-Afrika

 

 

De internationalisering van het bedrijfsleven in het afgelopen decennium heeft het mogelijk gemaakt dat buitenlandse accountants, controllers en financieel analisten hier aan de slag kunnen. Nu de krapte op de arbeidsmarkt toeneemt kijken steeds meer werkgevers over de grens bij het werven van financiële professionals. Recruitment consultant Nienke Sterk is net terug uit Zuid-Afrika, waar zij een paar weken lang op zoek ging naar financieel talent. Zij sprak er met een groot aantal professionals die graag in Nederland aan de slag gaan.

 

Waarom hebben jullie besloten om in het buitenland op zoek te gaan naar nieuwe kandidaten?

We merken dat er in Nederland een oplopend tekort aan hoogopgeleide financiële professionals ontstaat. Onze klanten hebben steeds meer vacatures waar we op mogen werven, en steeds minder mensen zijn op zoek naar een nieuwe baan. Een grote groep mensen is in de afgelopen jaren al van baan gewisseld en zit nu goed op zijn plek. De financials die wel op zoek zijn kunnen meestal kiezen uit meerdere werkgevers, die allemaal hun best doen om de kandidaat voor zich te winnen. Een compleet andere situatie dan een paar jaar geleden!

Vooral voor de Big 4 is het enorm lastig om nieuwe mensen aan te trekken. De meeste mensen vinden een goede work life balance erg belangrijk, maar bij de Big 4 is het vooral de eerste paar jaar keihard werken. Wij merken dat Nederlanders daar steeds vaker voor bedanken, omdat ze ook kunnen kiezen uit mooie carrièremogelijkheden in het bedrijfsleven.

De economische voorspellingen zijn goed, dus het ziet er naar uit dat het tekort alleen maar groter wordt. Tijd voor actie dus, zodat we onze klanten een breed netwerk van kandidaten kunnen blijven bieden.

Wat heb je gedaan in Zuid-Afrika?

Mijn collega Tess komt uit Zuid-Afrika, en heeft daar ook voor Robert Walters gewerkt. Ze vertelde dat in Zuid-Afrika de vooruitzichten voor finance professionals helemaal niet rooskleurig zijn, en dat veel mensen er daarom voor kiezen om in Londen aan de slag te gaan. Samen met Robert Walters Zuid-Afrika hebben wij een aantal carrièrebeurzen in Johannesburg en Kaapstad georganiseerd. Mijn directeur bood mij de mogelijkheid om samen met mijn collega Tess een aantal weken op talentenjacht te gaan in Zuid-Afrika. Daar hoefde ik natuurlijk niet lang over na te denken!

Met wat voor kandidaten heb je gesproken?

De carrièrebeurzen zijn voor bijna gekwalificeerde Chartered Accountants. Zij zijn bezig met het afronden van hun vierjarige Chartered Accountant studie, aangevuld met minimaal drie jaar werkervaring in een Big 4 of Smaller 5. Ze kennen de wereld buiten de audit nauwelijks, en willen graag meer weten over de mogelijkheden. Maar het zijn niet alleen pas afgestudeerde auditors die ons benaderden voor carrièreadvies. Ik heb ook met senior financials gesproken die merken dat ze in eigen land niet kunnen doorgroeien. Zij hebben bijvoorbeeld ervaring met data analyse of risk; skills waar we in Nederland om staan te springen.

Ik heb met honderden kandidaten gesproken, waaruit ongeveer honderd geschikte profielen zijn overgebleven voor rollen als financial accountant, senior financial accountant, controller of een functie in een Shared Service Center. De meeste van hen zijn op zoek naar een baan in het bedrijfsleven, maar ik heb ook kandidaten gesproken die graag aan de slag gaan bij een Big 4 in Nederland. Wat ze allemaal gemeen hebben is een uitstekende academische achtergrond, de bereidheid om hard te werken en heel veel zin om in Nederland het avontuur aan te gaan. Wij helpen ze daar graag bij!

Waarom willen deze mensen hun mooie land verlaten?

Zuid-Afrika is inderdaad prachtig, maar de arbeidsmarkt zit er heel anders in elkaar dan in Europa. Door de antisegregatiewet en andere politieke factoren is het voor veel Zuid-Afrikanen lastig om aan een baan te komen, of door te groeien vanuit hun huidige baan. Veel Afrikanen kiezen daarom voor een verhuizing naar het buitenland, waar ze echt aan een carrière kunnen gaan bouwen.

Welk proces moeten werkgevers doorlopen als zij een Zuid-Afrikaan een contract aanbieden?

Sommige van de kandidaten die wij gesproken hebben zijn al in het bezit van een Europees paspoort, waardoor een visum niet nodig is. Anderen hebben een visum nodig, gesponsord door de nieuwe werkgever. Daar zijn kosten aan verbonden, maar daar staat tegenover dat de salarisverwachting van Zuid-Afrikanen lager is.

Waarom zijn Zuid-Afrikanen zo geschikt voor een baan in Nederland?

Het belangrijkste voordeel is de taal. Het Zuid-Afrikaans lijkt erg op het Nederlands, waardoor Zuid-Afrikanen onze taal vaak al binnen een jaar vloeiend kunnen spreken. De meesten hebben Engels als moedertaal, maar door de Brexit wint Nederland het momenteel aan populariteit ten opzichte van de UK.

Daarnaast zijn Zuid-Afrikanen het gewend om hard te werken. Ik merk dat ze zich zelf verantwoordelijk voelen om een succes te maken van hun verhuizing naar het buitenland. Ze komen hier niet heen om over een paar jaar weer weg te gaan, en willen van Nederland hun nieuwe thuisland maken. Bij de mensen die via Robert Walters in de afgelopen jaren van Zuid-Afrika naar Nederland verhuisd zijn gaat dat gelukkig hartstikke goed.

Meer informatie

Wil je meer weten over wat Zuid-Afrikaanse finance professionals te bieden hebben, neem dan contact op met Nanke van Asten, manager finance recruitment, via nanke.vanasten@robertwalters.com of 020 644 4655.

Lees ook het interview met de directeur van Robert Walters Eindhoven, Pim van der Groen, in het Eindhovens Dagblad. Hij bespreekt de toename van Mediterrane en Zuid-Afrikaanse professionals in de regio Eindhoven.

Share this:

Recruitment advies

Webinars 

Vacature uploaden 

Salary Survey 

Recruitmentadvies 

Share this article

Related Solutions

Sign up for job alerts
Salary Survey
Career Advice
Global Get In Touch

Global Lorem IpsumLorem IpsumLorem IpsumLorem IpsumLorem IpsumLorem IpsumLorem Ipsum Lorem Ipsum

I'm Robert Walters Are you?

Sluit je aan bij ons wereldwijde team van creatieve denkers, probleemoplossers en game changers. Wij bieden jou mooie doorgroeimogelijkheden, een fijne werksfeer en uitstekende opleidingsmogelijkheden.