nl
Vacatures

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, en delen jouw verhaal met vooraanstaande organisaties in Nederland. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Bekijk alle vacatures
Professionals

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, zodat zij jouw verhaal kunnen delen met de meest vooraanstaande organisaties van Nederland. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Meer informatie
Onze Diensten

Toonaangevende bedrijven in heel Nederland vertrouwen op Robert Walters om snel en efficiënt de juiste mensen te werven. Lees meer over onze dienstverlening.

Meer informatie
Inzichten & Advies

Of je nu op zoek bent naar talent of naar een nieuwe carrièrestap voor jezelf, wij adviseren je graag over de laatste trends op de arbeidsmarkt en bieden je de inspiratie die je nodig hebt.

Meer lezen
Over Robert Walters Nederland

Voor ons gaat recruitment over meer dan een enkele vacature. Wij helpen organisaties en professionals bij het maken van belangrijke keuzes.

Meer lezen

Werken bij ons

Onze mensen maken het verschil. Lees hun verhaal en kom alles te weten over een carrière bij Robert Walters Nederland.

Ontdek meer

Veranderende economie vereist ander leiderschap

De veranderende omstandigheden op de arbeidsmarkt en de kapitaalmarkt vragen om specifiek leiderschap. Hierdoor is het aan te raden om leiderschapsstijlen, vaardigheden en posities binnen directies tijdig en doortastend te evalueren, adviseert executive search specialist Pim van der Groen. Hij deelt zijn ervaringen en inzichten vanuit ons executive search team voor 2024.

Persoonlijk leiderschap wordt belangrijker 

De explosieve groei van de arbeidsmarkt is verleden tijd, en dat vraagt om ander leiderschap dan voorgaande jaren. Van der Groen: ''De kans is aanwezig dat je maatregelen moet nemen die niet altijd omarmd worden door werknemers. Denk aan herstructureringen, overnames en reorganisaties. Als je succesvol wilt zijn als leider, is het ontzettend belangrijk om mensen hierin mee te blijven nemen. Om dat voor elkaar te krijgen, moet je in verbinding blijven met je werknemers. Juist in onzekere tijden maak je als leider het verschil door oog te houden voor de menselijke maat, zonder de beoogde verandering uit het oog te verliezen''.

Organisatiefase bepalend voor invulling management 

Daarnaast is de krapte op de arbeidsmarkt een blijvende uitdaging voor leiders: het behouden en aantrekken van het juiste talent blijft een prioriteit. ''De afgelopen jaren zijn veel organisaties vanuit een buy-and-build strategie snel gegroeid'', licht Van der Groen toe. ''Maar op dit moment zien wij juist veel organisaties die zich focussen op het structureren en integreren van al deze nieuw verworven bedrijfsonderdelen, culturen en systemen. Thema’s als transparantie, data, procesoptimalisatie en overzicht aanbrengen staan hoog op de agenda voor leiders''.

Toch hebben lang niet alle organisaties de noodzaak of luxe om hier de tijd voor te nemen. Van der Groen: ''Neem bijvoorbeeld innovatieve scale-ups. Daar zie je dat de behoefte wat betreft leiderschap in hoge mate wordt bepaald door de groeifase waarin zij zitten. Wanneer het aantal betalende klanten en de complexiteit aan transacties groeit, er kapitaalintensieve investeringen gedaan moeten worden voor onderzoek of productie, of wanneer er gekeken wordt naar een beursgang, is er behoefte aan een specifiek type CFO. Oftewel: de combinatie van interne en externe factoren bepaalt de leiderschapsbehoefte op een specifiek moment''.

Blijf de directie monitoren 

Maar wat zijn indicaties dat nieuw leiderschap nodig is? Daar is Van der Groen heel duidelijk over: ''Als de performance van de organisatie naar beneden gaat, de gedrevenheid onder collega's minder wordt, het ziekteverzuim exponentieel toeneemt en er een klaagcultuur ontstaat. Dit zijn signalen die je serieus moet nemen. Hoe langer je wacht, hoe groter de interne problemen worden. Blijf dus kritisch op het management: zij bepalen uiteindelijk grotendeels in hoeverre werknemers zich in willen zetten voor jouw organisatie''.  

 Meer informatie   

Wil je meer weten over het aannemen van executive search professionals? Of heb je behoefte aan persoonlijk advies? Neem dan contact op met Pim van der Groen via pim.vandergroen@robertwalters.com. Ontdekken wat deze groep professionals in 2024 kan verdienen? Download hier onze Salary Survey en benchmark salarissen en interimtarieven voor verschillende branches. 

 

Deel dit artikel

Gerelateerde informatie

Op zoek naar medewerkers?
Salary Survey
Recruitmentadvies
Neem contact met ons op

Laat je adviseren door een van onze consultants

Gerelateerde informatie

Bekijk alle inhoud

Inflatie van functietitels: slimme recruitment truc of bron van verwarring?

Inflatie zien we niet alleen terug in de supermarkt. Ook in functietitels is waardevermindering zichtbaar: de zogeheten functietitel-inflatie. Annemieke Peskens legt uit wat functietitel-inflatie is en waarom het ‘opblazen’ van titels negatieve gevolgen kan hebben. Wat is functietitel-inflatie? Chie

Lees meer

Interim professional vaker ingezet vanuit noodzaak, parttime zzp’er wint terrein

Het aantal zzp’ers in Nederland neemt de afgelopen tien jaar gestaag toe. In 2022 waren er 1,2 miljoen Nederlanders met een hoofdbaan als zzp'er; in totaal 12 procent van alle werkenden (bron: CBS). En dit aantal nam ook in 2023 toe. Professionals hechten meer waarde aan flexibiliteit en willen een

Lees meer

Concreet en persoonlijk: dé pijlers voor een sterk sollicitatieproces

De krapte op de arbeidsmarkt is enorm: het is alle hens aan dek om nieuwe medewerkers voor je te winnen. Of dat lukt hangt in grote mate af van je werving- en selectieproces. Recruitment specialist Seppe Raaphorst geeft advies over de belangrijkste elementen van dit proces: de vacaturetekst, de soll

Lees meer

I'm Robert Walters Are you?

Sluit je aan bij ons wereldwijde team van creatieve denkers, probleemoplossers en game changers. Wij bieden jou mooie doorgroeimogelijkheden, een fijne werksfeer en uitstekende opleidingsmogelijkheden.