Tijdens je beoordelingsgesprek kijk je niet alleen terug naar je prestaties van het afgelopen (half) jaar. Het is ook hét moment om vooruit te kijken; om aan te geven wat je ambities voor het komende (half)jaar zijn, en te bespreken hoe de organisatie jou kan helpen om te groeien als professional. Het is belangrijk om van tevoren op een rij te zetten wat jouw bijdrage aan de organisatie is geweest, wat je nog kunt verbeteren en welke wensen jij hebt op het gebied van je functie, persoonlijke ontwikkeling en beloning.
De eerste stap in je voorbereiding is om voor jezelf een antwoord te hebben op de volgende vragen:
Zodra je een duidelijk beeld hebt van je prestaties en ontwikkeling, is het belangrijk om te weten hoe je deze informatie kunt gebruiken om het maximale uit je beoordelingsgesprek te halen. Wij geven je zeven tips.
Je hebt je prestaties op een rij gezet en er concrete voorbeelden bij bedacht. De volgende stap is om jouw activiteiten op de juiste waarde te schatten, en te kijken hoe het nog beter kan. Kom met voorstellen die problemen waar je op dit moment tegenaan loopt zullen voorkomen. Laat zien dat de top nog niet bereikt is en dat je in staat bent het team naar een hoger niveau te tillen.
Denk na over wat je de komende jaren wil bereiken in je carrière en hoe je werkgever je hierbij kan helpen. Welke mogelijkheden zijn er om je kennis te verbreden en je persoonlijke vaardigheden te ontwikkelen? Vraag bij HR of er een trainingsbudget beschikbaar is. Daarna kun je gericht op zoek gaan naar trainingen die je tijdens het beoordelingsgesprek aan je manager kunt voorleggen. Zorg dat je helder kunt uitleggen waarom de training voor jou interessant is, en hoe de organisatie profijt gaat hebben van jouw nieuw geleerde vaardigheden.
Je werkgever kan waarschijnlijk niet aan al jouw wensen tegemoet komen. Maak een lijstje met de punten waar je wel en absoluut niet over wil onderhandelen. Je zult waarschijnlijk concessies moeten doen op bijvoorbeeld de termijn of manier waarop je nieuwe projecten kunt uitrollen, promotie kan maken, of een salarisverhoging kunt krijgen.
Als je vindt dat je te weinig verdient, is het verstandig om je goed voor te bereiden, zodat je jouw salarisvoorstel op een overtuigende manier kunt presenteren aan je manager. De Robert Walters Salary Survey is een uitstekende tool om jouw salaris te vergelijken met dat van andere professionals in dezelfde functie. Realiseer je dat salaris niet alles is. Gebruik je beoordelingsgesprek ook om de secundaire arbeidsvoorwaarden van je functie te bespreken. Als een salarisverhoging op korte termijn niet tot de mogelijkheden behoort, probeer dan afspraken te maken over een salarisverhoging op de langere termijn, en daaraan duidelijke doelstellingen te koppelen.
Gebruik het beoordelingsgesprek om gezamenlijk je doelstellingen voor de komende periode vast te stellen. Zorg ervoor dat je manager je doelstellingen heeft gezien en goedgekeurd, en houd bij hoe je de gemaakte afspraken in praktijk hebt gebracht. Zo heb je een goede onderhandelingspositie tijdens het volgende gesprek.
Denk eraan dat een beoordelingsgesprek een functioneel en zakelijk gesprek is. Probeer niet emotioneel te reageren op negatieve feedback, ook al komt die misschien onverwacht. Vraag je manager om voorbeelden te geven als de feedback voor jou niet duidelijk is. Je kunt dingen namelijk pas veranderen als je weet waar het mis gaat. Het is een goed idee om aantekeningen te maken. Zo vergeet je niets, en kun je ze later nog eens teruglezen om voor jezelf te bepalen of je op de juiste weg zit.
Het is belangrijk dat je regelmatig met je manager bespreekt wat je in de tussentijd bereikt en gedaan hebt, hoe je probeert je doelstellingen te realiseren en wat jouw bijdrage is aan de organisatie.
Als je bij de voorbereiding op je beoordelingsgesprek nog vragen hebt dan kun je altijd contact met ons opnemen via netherlands@robertwalters.com of 020 644 4655. Kom je er tijdens je beoordelingsgesprek achter dat je huidige werkgever niet kan bieden wat jij zoekt? Bekijk onze job checklist om zeker te weten of het tijd is voor een nieuwe stap.
ESG (Environment, Social & Governance) en de implementatie van Europese richtlijnen voor CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directives) staan bij veel organisaties hoog op de agenda. Dit betekent dat er genoeg kansen zijn voor professionals die zich in dit specialisme willen verdiepen. Juriste
Lees meerZitten er voor jou te weinig uren in de dag en zie je door de bomen het bos niet meer? In onze webinar 'Time management' gaven we tips om productiever te werken, prioriteiten te stellen en je tijd op een betere manier in te delen. In dit artikel beantwoorden we de vragen die tijdens de webinar door
Lees meerHet takenpakket van secretaresses, office managers en management assistants wordt steeds breder. Door digitalisering, internationalisering en andere organisatietrends is de inhoud van secretariële functies voortdurend in ontwikkeling. Als secretaresse doe je er daarom goed aan om regelmatig een curs
Lees meerSluit je aan bij ons wereldwijde team van creatieve denkers, probleemoplossers en game changers. Wij bieden jou mooie doorgroeimogelijkheden, een fijne werksfeer en uitstekende opleidingsmogelijkheden.