nl
Vacatures

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, en delen jouw verhaal met vooraanstaande organisaties in Nederland. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Bekijk alle vacatures
Professionals

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, zodat zij jouw verhaal kunnen delen met de meest vooraanstaande organisaties van Nederland. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Meer informatie
Onze Diensten

Toonaangevende bedrijven in heel Nederland vertrouwen op Robert Walters om snel en efficiënt de juiste mensen te werven. Lees meer over onze dienstverlening.

Meer informatie
Inzichten & Advies

Of je nu op zoek bent naar talent of naar een nieuwe carrièrestap voor jezelf, wij adviseren je graag over de laatste trends op de arbeidsmarkt en bieden je de inspiratie die je nodig hebt.

Meer lezen
Over Robert Walters Nederland

Voor ons gaat recruitment over meer dan een enkele vacature. Wij helpen organisaties en professionals bij het maken van belangrijke keuzes.

Meer lezen

Werken bij ons

Onze mensen maken het verschil. Lees hun verhaal en kom alles te weten over een carrière bij Robert Walters Nederland.

Ontdek meer

7 tips voor een beoordelingsgesprek

Tijdens je beoordelingsgesprek kijk je niet alleen terug naar je prestaties van het afgelopen (half) jaar. Het is ook hét moment om vooruit te kijken; om aan te geven wat je ambities voor het komende (half)jaar zijn, en te bespreken hoe de organisatie jou kan helpen om te groeien als professional. Het is belangrijk om van tevoren op een rij te zetten wat jouw bijdrage aan de organisatie is geweest, wat je nog kunt verbeteren en welke wensen jij hebt op het gebied van je functie, persoonlijke ontwikkeling en beloning. 

Zaken om over na te denken

De eerste stap in je voorbereiding is om voor jezelf een antwoord te hebben op de volgende vragen:

  • Wat heb je het afgelopen (half)jaar bereikt? Probeer dit zo concreet mogelijk te maken en waar mogelijk te onderbouwen met cijfers.
  • Wat zijn je sterke en zwakke punten? Zijn er zwakke eigenschappen die je hebt verbeterd? Bedenk voorbeelden die dit illustreren. 
  • Op welke manier heb jij waarde toegevoegd aan het team, of aan de organisatie in het geheel? Noem nieuwe ideeëen die je hebt geïmplementeerd en manieren waarbij jij je op een bijzondere manier hebt ingezet voor de organisatie. 
  • Heb je laten zien dat je meer verantwoordelijkheid aankunt en dat je klaar bent om door te groeien? Heb je extra taken opgepakt of nieuwe vaardigheden opgedaan?

Zodra je een duidelijk beeld hebt van je prestaties en ontwikkeling, is het belangrijk om te weten hoe je deze informatie kunt gebruiken om het maximale uit je beoordelingsgesprek te halen. Wij geven je zeven tips.

1. Kijk naar wat beter kan

Je hebt je prestaties op een rij gezet en er concrete voorbeelden bij bedacht. De volgende stap is om jouw activiteiten op de juiste waarde te schatten, en te kijken hoe het nog beter kan. Kom met voorstellen die problemen waar je op dit moment tegenaan loopt zullen voorkomen. Laat zien dat de top nog niet bereikt is en dat je in staat bent het team naar een hoger niveau te tillen.

2. Breng je ambities in kaart

Denk na over wat je de komende jaren wil bereiken in je carrière en hoe je werkgever je hierbij kan helpen. Welke mogelijkheden zijn er om je kennis te verbreden en je persoonlijke vaardigheden te ontwikkelen? Vraag bij HR of er een trainingsbudget beschikbaar is. Daarna kun je gericht op zoek gaan naar trainingen die je tijdens het beoordelingsgesprek aan je manager kunt voorleggen. Zorg dat je helder kunt uitleggen waarom de training voor jou interessant is, en hoe de organisatie profijt gaat hebben van jouw nieuw geleerde vaardigheden. 

3. Bereid je voor op een compromis

Je werkgever kan waarschijnlijk niet aan al jouw wensen tegemoet komen. Maak een lijstje met de punten waar je wel en absoluut niet over wil onderhandelen. Je zult waarschijnlijk concessies moeten doen op bijvoorbeeld de termijn of manier waarop je nieuwe projecten kunt uitrollen, promotie kan maken, of een salarisverhoging kunt krijgen.

4. Weet wat je waard bent

Als je vindt dat je te weinig verdient, is het verstandig om je goed voor te bereiden, zodat je jouw salarisvoorstel op een overtuigende manier kunt presenteren aan je manager. De Robert Walters Salary Survey is een uitstekende tool om jouw salaris te vergelijken met dat van andere professionals in dezelfde functie. Realiseer je dat salaris niet alles is. Gebruik je beoordelingsgesprek ook om de secundaire arbeidsvoorwaarden van je functie te bespreken. Als een salarisverhoging op korte termijn niet tot de mogelijkheden behoort, probeer dan afspraken te maken over een salarisverhoging op de langere termijn, en daaraan duidelijke doelstellingen te koppelen.  

5. Stel je doelen vast

Gebruik het beoordelingsgesprek om gezamenlijk je doelstellingen voor de komende periode vast te stellen. Zorg ervoor dat je manager je doelstellingen heeft gezien en goedgekeurd, en houd bij hoe je de gemaakte afspraken in praktijk hebt gebracht. Zo heb je een goede onderhandelingspositie tijdens het volgende gesprek.

6. Blijf professioneel

Denk eraan dat een beoordelingsgesprek een functioneel en zakelijk gesprek is. Probeer niet emotioneel te reageren op negatieve feedback, ook al komt die misschien onverwacht. Vraag je manager om voorbeelden te geven als de feedback voor jou niet duidelijk is. Je kunt dingen namelijk pas veranderen als je weet waar het mis gaat. Het is een goed idee om aantekeningen te maken. Zo vergeet je niets, en kun je ze later nog eens teruglezen om voor jezelf te bepalen of je op de juiste weg zit.

7. Vraag tussentijds om feedback

Het is belangrijk dat je regelmatig met je manager bespreekt wat je in de tussentijd bereikt en gedaan hebt, hoe je probeert je doelstellingen te realiseren en wat jouw bijdrage is aan de organisatie.

Meer informatie

Als je bij de voorbereiding op je beoordelingsgesprek nog vragen hebt dan kun je altijd contact met ons opnemen via netherlands@robertwalters.com of 020 644 4655. Kom je er tijdens je beoordelingsgesprek achter dat je huidige werkgever niet kan bieden wat jij zoekt? Bekijk onze job checklist om zeker te weten of het tijd is voor een nieuwe stap.

Deel dit artikel

Links

Op zoek naar iets nieuws?
Salary Survey
Carrièreadvies
Neem contact met ons op

Laat je adviseren door een van onze consultants

Gerelateerde informatie

Bekijk alle inhoud

ESG specialist Hasib Sharifzada: ‘Mijn expertise op het gebied van reporting, audit en control kwam goed van pas’  

ESG (Environment, Social & Governance) en de implementatie van Europese richtlijnen voor CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directives) staan bij veel organisaties hoog op de agenda. Dit betekent dat er genoeg kansen zijn voor professionals die zich in dit specialisme willen verdiepen. Juriste

Lees meer

Nieuwe senior leadership positie?

De start in een nieuwe baan als senior leader is leuk, maar ook uitdagend. Hoe zorg je dat je je binnen korte tijd positioneert als gerespecteerde leidinggevende, en een omgeving creëert waarin jouw mensen kunnen floreren? Robert Walters vroeg advies aan verschillende C-level executives. 1. Verdiep

Lees meer

Vier tips voor executives die terug willen keren naar Nederland

Een carrière in het buitenland biedt veel mogelijkheden. Dit is dé kans om de wereld te zien, nieuwe culturen te ontdekken en ervaring op te doen in het internationale bedrijfsleven. Toch gaat het bij veel professionals weer kriebelen na een paar jaar in het buitenland. De directe communicatiestijl,

Lees meer

I'm Robert Walters Are you?

Sluit je aan bij ons wereldwijde team van creatieve denkers, probleemoplossers en game changers. Wij bieden jou mooie doorgroeimogelijkheden, een fijne werksfeer en uitstekende opleidingsmogelijkheden.