nl

Onze Diensten

Toonaangevende bedrijven in heel Nederland vertrouwen op Robert Walters om snel en efficiënt de juiste mensen te werven. Lees meer over onze dienstverlening.

Meer informatie
Vacatures

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, en delen jouw verhaal met vooraanstaande organisaties in Nederland. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Bekijk alle vacatures
Onze Diensten

Toonaangevende bedrijven in heel Nederland vertrouwen op Robert Walters om snel en efficiënt de juiste mensen te werven. Lees meer over onze dienstverlening.

Meer informatie
Inzichten & Advies

Of je nu op zoek bent naar talent of naar een nieuwe carrièrestap voor jezelf, wij adviseren je graag over de laatste trends op de arbeidsmarkt en bieden je de inspiratie die je nodig hebt.

Meer lezen
Over Robert Walters Nederland

Voor ons gaat recruitment over meer dan een enkele vacature. Wij helpen organisaties en professionals bij het maken van belangrijke keuzes.

Meer lezen

Werken bij ons

Onze mensen maken het verschil. Lees hun verhaal en kom alles te weten over een carrière bij Robert Walters Nederland.

Ontdek meer

Credit controllers gewild: deze skills heb je nodig

De vraag naar credit controllers explodeert. In het tweede kwartaal van 2021 verdubbelde het aantal vacatures ten opzichte van een jaar eerder, naar ruim 400. En dat terwijl credit controllers ook op het hoogtepunt van de pandemie al relatief veelgevraagd bleven. Wijnand Wouda, senior consultant bij recruitmentorganisatie Robert Walters, vertelt welke rol credit controllers spelen op de huidige financiële markt.

Hoe verklaar jij de stijging in de vraag naar credit controllers?

Wijnand: “Ik denk dat de vraag naar credit controllers op dit moment een beetje de trend van de algehele arbeidsmarkt volgt. In veel sectoren en voor veel banen zien we forse stijgingen in het aantal vacatures; er is sprake van een inhaalslag. En professionals kijken ook weer om zich heen en durven weer een overstap te maken, waardoor dit ook het moment is om vacatures uit te zetten.”

Welk effect heeft de coronacrisis gehad op het aantal vacatures voor credit controllers?

“In vergelijking met andere posities bleven credit controllers relatief in trek. Bedrijven wilden juist op het hoogtepunt van de pandemie weinig risico lopen op openstaande posten en daarom zo snel mogelijk geld innen en dat zo lang mogelijk vasthouden. Daardoor nam de werkdruk de voorbije maanden flink toe.”

Wat doet een credit controller precies?

“In het kort: een credit controller beheert een eigen klantenportefeuille en bepaalt de betaal- en kredietlimieten, en controleert deze ook. De functietitel is nogal breed en wordt vaak door elkaar gebruikt. In sommige organisaties voert de credit controller voornamelijk analytische taken uit, terwijl hij in een andere organisatie vooral klanten opbelt om hen eraan te herinneren openstaande facturen te betalen.”

Hoe zien de dagelijkse werkzaamheden eruit?

“Een credit controller focust zich voornamelijk op het opbouwen van een goede relatie met de klanten in zijn portefeuille en maakt er duidelijke afspraken mee. Het aantal klanten in zo’n portefeuille kan makkelijk oplopen tot twee- à drieduizend bedrijven, afhankelijk van de grootte van de organisatie waarin je werkt. 

Wanneer klanten niet op tijd hun facturen betalen, dan is het de taak van de credit controller om snel in te grijpen. In eerste instantie probeer je om samen met de klant een oplossing te vinden. Lukt dat niet, dan ga je over tot het uitsturen van aanmaningen. Wordt er dan nog steeds niet betaald, dan is een credit controller genoodzaakt om juridische stappen te nemen en een deurwaarder of incassobureau in te schakelen. 

Maar een goede credit controller laat het niet zover komen. Die zorgt ervoor dat de DSO (Days Sales Outstanding) of het debiteurensaldo binnen de organisatie zo laag mogelijk ligt. Hoe sneller de facturen betaald zijn na ontvangst, hoe beter de credit controller z’n werk heeft gedaan.” 

Met welke andere afdelingen werk je samen?

“Uiteraard wil het management ook op de hoogte blijven van de financiële situatie. Als credit controller zal je daarom maandelijks een status van goede en minder goede betalers rapporteren. Maar je overlegt ook met andere afdelingen voor wie het belangrijk is op de hoogte te zijn van de financiële situatie van hun klanten. Denk bijvoorbeeld aan sales en finance.”

Welke opleiding en vaardigheden zijn belangrijk voor credit controllers?

“Een bachelor- of masterdiploma in Finance is een prima uitvalsbasis, maar zeker geen must om een succesvolle credit controller te worden. Een credit controller is in de eerste plaats een extravert persoon die ervan houdt om dagelijks met verschillende partijen in contact te staan. En dat is heel breed: binnen de organisatie is dat voornamelijk met sales, finance en het managementteam, extern is dat voornamelijk met klanten en incassobureaus. 

Ook moet je als credit controller goed kunnen luisteren en helpen. Heeft een klant financiële moeilijkheden waardoor de facturen niet op tijd kunnen worden betaald, dan is het jouw taak om mee te denken met de klant en samen tot een oplossing te komen. Bijvoorbeeld door een betalingsregeling voor te stellen.

Spreek je nog een andere taal, dan is dat een bonus, want soms is het ook nodig om bijvoorbeeld Duitse, Franse, Spaanse of Italiaanse klanten te benaderen.” 

Wat zijn de doorgroeimogelijkheden voor credit controllers?

“Een credit controller met een aantal jaar ervaring groeit meestal door naar een functie als credit manager. Die rapporteert aan het financieel management en stuurt een team van credit controllers aan. Om naar die rol toe te groeien is het natuurlijk belangrijk om enkele trainingen te volgen. En ook people management skills en coaching skills zijn essentieel.” 

Wat verdient een credit controller?

“Een junior credit controller kan rekenen op een bruto maandloon van 2500 à 3000 euro. Voor professionals met een paar jaar ervaring kan dat oplopen tot 3500 à 4000 euro.” 

Meer informatie

Wil je graag aan de slag als credit controller? Check hier onze vacatures. Voor meer informatie is Wijnand Wouda bereikbaar via wijnand.wouda@robertwalters.com of tel. +31 (0) 20 644 4655. 

Deel dit artikel

Links

Op zoek naar iets nieuws?
Salary Survey
Carrièreadvies
Neem contact met ons op

Laat je adviseren door een van onze consultants

Gerelateerde informatie

Bekijk alle inhoud

ESG maakt accountancywerk bij de Big Four weer leuk

De Nederlandse Big Four kantoren zijn al lange tijd populaire werkgevers onder jong financieel talent. Toch hadden de kantoren de afgelopen jaren moeite om de achterdeur dicht te houden. Maar ESG brengt daar verandering in, verwacht Rob Steur, gespecialiseerd in het bemiddelen van financiële profess

Lees meer

Ambitie om CFO te worden? Zet deze zes stappen voor je dertigste

Het is de droom van veel jonge finance professionals: CFO worden. En dan het liefst al vroeg in je carrière. Het is daarvoor wel belangrijk om de juiste keuzes te maken. Nanke van Asten, Senior Manager Finance Recruitment bij Robert Walters zet zes belangrijke stappen voor je op een rij. Natuurlijk

Lees meer

Is dit hét moment om als interim finance professional te gaan werken?

De Nederlandse arbeidsmarkt blijft ongekend krap. De tekorten doen zich in vrijwel alle disciplines en op alle niveaus voor. Organisaties groeien en lanceren vaker grote projecten, bijvoorbeeld om hun financiële processen te optimaliseren. Ondertussen worden hooggekwalificeerde financials steeds sch

Lees meer

I'm Robert Walters Are you?

Sluit je aan bij ons wereldwijde team van creatieve denkers, probleemoplossers en game changers. Wij bieden jou mooie doorgroeimogelijkheden, een fijne werksfeer en uitstekende opleidingsmogelijkheden.