nl

Onze Diensten

Toonaangevende bedrijven in heel Nederland vertrouwen op Robert Walters om snel en efficiënt de juiste mensen te werven. Lees meer over onze dienstverlening.

Meer informatie
Vacatures

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, en delen jouw verhaal met vooraanstaande organisaties in Nederland. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Bekijk alle vacatures
Onze Diensten

Toonaangevende bedrijven in heel Nederland vertrouwen op Robert Walters om snel en efficiënt de juiste mensen te werven. Lees meer over onze dienstverlening.

Meer informatie
Inzichten & Advies

Of je nu op zoek bent naar talent of naar een nieuwe carrièrestap voor jezelf, wij adviseren je graag over de laatste trends op de arbeidsmarkt en bieden je de inspiratie die je nodig hebt.

Meer lezen
Over Robert Walters Nederland

Voor ons gaat recruitment over meer dan een enkele vacature. Wij helpen organisaties en professionals bij het maken van belangrijke keuzes.

Meer lezen

Werken bij ons

Onze mensen maken het verschil. Lees hun verhaal en kom alles te weten over een carrière bij Robert Walters Nederland.

Ontdek meer

Gat op je cv? 7 tips hoe ermee om te gaan

Reizen, ziekte, een sabbatical of gewoon even een tijdje geen baan; een gat op je cv kan veel verschillende oorzaken hebben. Het goede nieuws? Dat gat hoeft helemaal geen probleem te zijn. Rens van der Wacht, recruiter bij Robert Walters, vertelt hoe én wanneer je een gat op jouw cv moet uitleggen.

1. Een kort gat is geen gat

Meer dan de helft van de cv’s die Rens ontvangt, bevat wel een gat van één of twee maanden. Voor zo’n korte periode zonder werk is geen speciale verklaring nodig, al kan het natuurlijk nooit kwaad om aan te geven dat het gat het gevolg is van een korte reis of een periode waarin je even nadacht over vervolgstappen in jouw carrière. Is het gat langer? Dan kun je beter met een iets uitgebreidere verklaring komen.

2. Een gat van lang geleden is minder belangrijk

Zat je vijf jaar geleden een tijdje zonder werk, maar heb je sindsdien altijd een baan gehad? Dan is het gat eigenlijk niet meer relevant. Rens: “Ook in zo’n geval kun je even in één of twee zinnen uitleggen waardoor het gat is ontstaan, maar ga er niet te veel op in. Stel je even voor dat we vijf jaar in de toekomst zijn en dat je in deze periode een paar maanden zonder werk zat, dan is het al voldoende om te benoemen dat we toen midden in de coronacrisis zaten.”

3. Kaart een recente periode zonder werk kort aan in je motivatiebrief

Volgens Rens kan het geen kwaad om een gat in je cv al te verklaren in je motivatiebrief, maar geef er wel een positieve draai aan. “Heb je een paar jaar niet gewerkt om voor de kinderen te zorgen, vertel dan wat je gedurende die periode allemaal hebt geleerd, bijvoorbeeld tijdsmanagement. En maak vervolgens duidelijk dat het nu weer begint te kriebelen voor een baan.”

4. Vul een gat op je cv in met andere ervaring

Heb je een tijdje niet gewerkt, maar in die periode wel andere relevante ervaring opgedaan? Benoem dit dan. Rens: “Deed iemand in een periode zonder baan wel veel vrijwilligerswerk of mantelzorg, dan zie ik deze periode niet als gat. Ook met zaken als een intensieve cursus van een paar maanden of zelfs een wereldreis kun je prima een gat te verklaren.”   

5. Het sollicitatiegesprek: bereid je voor, blijf bondig en positief 

Uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Mooi! Tijdens het gesprek zal de recruiter ongetwijfeld vragen naar het gat op jouw cv, dus bereid je goed voor, maar blijf bondig en positief. “Soms geven sollicitanten een veel te uitgebreide en gedetailleerde uitleg over de reden waarom ze een tijdje niet hebben gewerkt”, zegt Rens. “Dat is echt niet nodig. Een korte en duidelijke verklaring is voldoende. 

Volgens Rens is het belangrijk om een positieve draai te geven aan een periode zonder werk. “Wilde jij een paar maanden de tijd nemen om uit te zoeken hoe jij jouw carrière verder wilde inrichten? Of heb je je baan opgezegd omdat je juist in een heel ander vakgebied aan de slag wilt gaan? Prima, zeg dat dan in een paar zinnen. Dat geeft alleen maar aan dat je goed nadenkt over je loopbaan en is echt geen reden om jou niet aan te nemen.”

6. Ziekte

Het kan zijn dat je een tijdje zonder werk zat omdat je ziek bent geweest. Wettelijk ben je niet verplicht om dit in een sollicitatieprocedure aan te geven en je hoeft het ook niet op je cv te zetten. Vraagt een recruiter naar een gat op jouw cv en kwam dit doordat je ziek was, dan kun je altijd aangeven dat je tijdelijk door persoonlijke problemen even uit de running was en dat dit nu geen probleem meer is.

7. Wees niet negatief over oude werkgevers en lieg nooit over een gat op je cv 

Misschien boterde het niet tussen jou en je vorige manager en zit je daarom even zonder baan. Kan gebeuren, maar val je oude werkgever tijdens een sollicitatieprocedure nooit af.   

“Als ik vraag waarom jij na een jaar weer bent weggegaan bij je vorige werkgever kun je altijd aangeven dat het niet klikte tussen jullie of dat de sfeer niet goed voelde”, zegt Rens. “Maar als je héél negatief bent over je vorige werkgever schrik je recruiters af. Misschien laat jij je in de toekomst wel net zo negatief uit over hun organisatie. Vertel daarentegen juist waar je dan wel naar op zoek bent in een manager en werkgever en geef bijvoorbeeld aan dat je dit bij je vorige baan miste.”

Tot slot: lieg nooit over een gat op je cv, want met één telefoontje kun je al door de mand vallen. 

Wil je meer weten?

Heb je binnenkort een sollicitatiegesprek? Zorg dat je 100% voorbereid bent met oznze tips voor een succesvol sollicitatiegesprek. Voor meer informatie, neem contact op met onze recruitment specialisten via netherlands@robertwalters.com of tel. +31 (0) 20 644 4655.  Op zoek naar een baan? Bekijk onze vacatures

 

 

Deel dit artikel

Links

Op zoek naar iets nieuws?
Salary Survey
Carrièreadvies
Neem contact met ons op

Laat je adviseren door een van onze consultants

Gerelateerde informatie

Bekijk alle inhoud

Deze skills heb je nodig om payroll specialist te worden

Payroll specialisten zijn in trek, blijkt uit data-onderzoek van Robert Walters. Vooral in Utrecht, Flevoland, Gelderland en Noord-Brabant is er meer vraag dan aanbod. Een goede keuze dus voor iedereen die een nieuwe baan zoekt of een carrièreswitch overweegt. Maar welke skills heb je nodig voor een

Lees meer

De drie fases in het sollicitatiegesprek

Ga je binnenkort bij een organisatie op sollicitatiegesprek en weet je niet zo goed wat je van het gesprek kunt verwachten? In principe heb je tijdens het gesprek maar één doel en dat is je gesprekspartner overtuigen van jouw capaciteiten, en van het feit dat jij de meest geschikte kandidaat bent vo

Lees meer

Vier onmisbare cursussen voor future proof finance professionals

De trend van automatisering heeft een grote impact op de taken van finance professionals. De tijd van rapporten opstellen en cijfertjes invullen is voorbij. Eenvoudige en routinematige werkzaamheden worden steeds meer overgenomen door technologie. Om met de tijd mee te gaan, moet je je als finance p

Lees meer

I'm Robert Walters Are you?

Sluit je aan bij ons wereldwijde team van creatieve denkers, probleemoplossers en game changers. Wij bieden jou mooie doorgroeimogelijkheden, een fijne werksfeer en uitstekende opleidingsmogelijkheden.