nl

Onze Diensten

Toonaangevende bedrijven in heel Nederland vertrouwen op Robert Walters om snel en efficiënt de juiste mensen te werven. Lees meer over onze dienstverlening.

Meer informatie
Vacatures

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, en delen jouw verhaal met vooraanstaande organisaties in Nederland. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Bekijk alle vacatures
Onze Diensten

Toonaangevende bedrijven in heel Nederland vertrouwen op Robert Walters om snel en efficiënt de juiste mensen te werven. Lees meer over onze dienstverlening.

Meer informatie
Inzichten & Advies

Of je nu op zoek bent naar talent of naar een nieuwe carrièrestap voor jezelf, wij adviseren je graag over de laatste trends op de arbeidsmarkt en bieden je de inspiratie die je nodig hebt.

Meer lezen
Over Robert Walters Nederland

Voor ons gaat recruitment over meer dan een enkele vacature. Wij helpen organisaties en professionals bij het maken van belangrijke keuzes.

Meer lezen

Werken bij ons

Onze mensen maken het verschil. Lees hun verhaal en kom alles te weten over een carrière bij Robert Walters Nederland.

Ontdek meer

De salarisonderhandeling: tips van een expert

Of het nou bij je sollicitatiegesprek of bij je jaarlijkse functioneringsgesprek is: het onderhandelen van je salaris is best lastig. ‘Een succesvolle salarisonderhandeling valt of staat bij een goede voorbereiding,’ zegt senior recruitment consultant Nick Lammers. Door zijn jarenlange ervaring in het begeleiden van sollicitanten bij hun salarisonderhandeling kent Nick het klappen van de zweep.

Wat is het juiste moment om te beginnen over je salaris tijdens een sollicitatiegesprek?

‘Per bedrijf kan het sollicitatieproces verschillen. Sommige bedrijven hebben maar één gesprek. Is dit het geval, dan is het slim om tegen het einde van het gesprek te beginnen over het salaris. Bestaat het sollicitatieproces uit twee gesprekken, dan is het handig om in het tweede gesprek te beginnen over je salaris. Het eerste gesprek is dan vaak een kennismaking. In het tweede gesprek weet je dat het bedrijf interesse in je heeft, en is het dus makkelijker de onderhandeling aan te gaan. Je kunt van tevoren vragen hoe het sollicitatieproces eruit ziet om te weten wanneer je het onderwerp moet aansnijden. Krijg je direct in het eerste gesprek een aanbod, maar hebben jullie het nog niet over je salaris gehad? Snijd het thema dan direct aan, voordat men begint met het opstellen van je contract. Heb je na één gesprek al een aanbieding gekregen, maar het nog niet over het salaris gehad? Dan kun je altijd alsnog over het salaris beginnen, voordat ze beginnen met het opmaken van het contract.’

Wat doe je als een potentiële werkgever om je vorige of huidige salaris vraagt?

‘Soms gebeurt het dat bedrijven vragen om je laatstverdiende salaris. Dit doen ze om erachter te komen wat voor jou een redelijke salarisrange zou zijn. Ik zeg altijd dat dit geen toegevoegde waarde heeft voor een bedrijf. Jouw vorige salaris is namelijk geen basis voor je nieuwe salaris. Je loon hoort afhankelijk te zijn van wat je kunt en wat je gaat doen in de nieuwe baan. Als een bedrijf enthousiast over je is, dan zullen ze je een salaris bieden dat past bij wat zij vinden dat jij waard bent op basis van de indruk die je gemaakt hebt.’

Wat is beter: zelf een openingsbod op tafel leggen of de ander met een bod laten komen?

‘Het is altijd beter voor je onderhandelingspositie om de werkgever het eerste bod te laten doen, zowel tijdens een sollicitatiegesprek als tijdens een functionerings- of beoordelingsgesprek. Maar: een goede hiring manager zal dit waarschijnlijk niet accepteren en jou vervolgens om een salarisrange vragen. Het is dus erg belangrijk om dit voorbereid te hebben, zodat je op zo’n moment niet met je mond vol tanden komt te staan.

Het is niet verstandig om een specifiek bedrag te noemen. Ga in plaats daarvan voor een range, bijvoorbeeld: ik denk zelf aan een salaris tussen de 2.300 en 2.500. Zet daarbij hoog in, zodat de onderkant van de range een salaris is waar je tevreden mee bent.’

Stel je hebt je huidige salaris al prijsgegeven, hoe ga je dan goed de onderhandeling in zodat je nog krijgt wat je wil hebben?

‘Nogmaals: je huidige of vorige salaris hoeft geen indicatie te zijn voor je nieuwe salaris. Als je een andere functie krijgt, of je krijgt nieuwe verantwoordelijkheden, dan hoort je nieuwe salaris dit te weerspiegelen. En misschien vertrek je juist bij je vorige werkgever omdat de salarissen daar onder de marktwaarde liggen. Vind je dat het salaris niet in lijn ligt met het niveau van de functie, dan kun je dit altijd aangeven. Staar je daarnaast niet blind op salaris. Er zijn genoeg andere dingen om over te onderhandelen, bijvoorbeeld je reiskostenvergoeding, vakantiedagen of een opleidingsbudget.

Hoe onderhandel je over secundaire arbeidsvoorwaarden?

‘Je secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals vakantiedagen, reiskostenvergoeding of een telefoon van de zaak, onderhandel je tegelijkertijd met je salaris. Je secundaire voorwaarden zijn een goed middel om je salarisonderhandeling gemakkelijker te maken. Onderhandelen op salaris alleen limiteert je. Als de werkgever niet meer kan bieden, moet je over andere dingen gaan onderhandelen. Een goede manier om dit te doen is conditioneel onderhandelen: als … dan. Bijvoorbeeld: als een salarisverhoging geen optie is, dan zou ik graag een opleidingsbudget ontvangen.’

Tot slot: wat is je allerbeste onderhandelingstip?

‘Een goede voorbereiding. Vaak gaan mensen onvoorbereid de onderhandeling in en doen ze maar wat. Dit kan goed gaan, maar je bent dan veel meer afhankelijk van de goodwill van je gesprekspartner. Zorg dus dat je weet waar je het over hebt: wat is een gemiddeld salaris voor iemand met jouw ervaring? Of voor iemand met de functie waar je op solliciteert? Er zijn allerlei tools die je kunnen helpen bij het bepalen van een salarisrange, zoals de Robert Walters Salary Survey. Het laatste wat je wil, is gevraagd worden naar je salarisindicatie en met je mond vol tanden staan.

Het is ook altijd een goed idee om een salarisonderhandeling te oefenen met bijvoorbeeld een bekende of een recruitment consultant. Zo weet je precies hoe je overkomt en ben je overal op voorbereid.’

Meer informatie

Wil je meer praktische skills leren? Lees hier meer carrièreadvies of bekijk onze Robert Walters Academy voor interessante cursussen. Voor meer informatie neem contact op Nick Lammers via nick.lammers@robertwalters.com of tel. +31 (0) 20 644 4655.  

Deel dit artikel

Links

Op zoek naar iets nieuws?
Salary Survey
Carrièreadvies
Neem contact met ons op

Laat je adviseren door een van onze consultants

Gerelateerde informatie

Bekijk alle inhoud

Zeven tips om het maximale uit je beoordelingsgesprek te halen

Tijdens je beoordelingsgesprek kijk je niet alleen terug naar je prestaties van het afgelopen jaar. Het is ook hét moment om vooruit te kijken; om aan te geven wat je ambities voor het komende jaar zijn, en te bespreken hoe de organisatie jou kan helpen om te groeien als professional. Het is belangr

Lees meer

De drie fases in het sollicitatiegesprek

Ga je binnenkort bij een organisatie op sollicitatiegesprek en weet je niet zo goed wat je van het gesprek kunt verwachten? In principe heb je tijdens het gesprek maar één doel en dat is je gesprekspartner overtuigen van jouw capaciteiten, en van het feit dat jij de meest geschikte kandidaat bent vo

Lees meer

Een succesvol sollicitatiegesprek - De volledige interviewgids

Wij zijn inmiddels meer dan 30 jaar specialist op het gebied van recruitment, dus we weten precies wat je moet doen om goed voorbereidt een sollicitatiegesprek in te gaan. Met de kennis en expertise van onze recruitment consultants hebben wij deze gids ontwikkeld die je stap voor stap begeleiden in

Lees meer

I'm Robert Walters Are you?

Sluit je aan bij ons wereldwijde team van creatieve denkers, probleemoplossers en game changers. Wij bieden jou mooie doorgroeimogelijkheden, een fijne werksfeer en uitstekende opleidingsmogelijkheden.