nl
Vacatures

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, en delen jouw verhaal met vooraanstaande organisaties in Nederland. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Bekijk alle vacatures
Professionals

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, zodat zij jouw verhaal kunnen delen met de meest vooraanstaande organisaties van Nederland. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Meer informatie
Onze Diensten

Toonaangevende bedrijven in heel Nederland vertrouwen op Robert Walters om snel en efficiënt de juiste mensen te werven. Lees meer over onze dienstverlening.

Meer informatie
Inzichten & Advies

Of je nu op zoek bent naar talent of naar een nieuwe carrièrestap voor jezelf, wij adviseren je graag over de laatste trends op de arbeidsmarkt en bieden je de inspiratie die je nodig hebt.

Meer lezen
Over Robert Walters Nederland

Voor ons gaat recruitment over meer dan een enkele vacature. Wij helpen organisaties en professionals bij het maken van belangrijke keuzes.

Meer lezen

Werken bij ons

Onze mensen maken het verschil. Lees hun verhaal en kom alles te weten over een carrière bij Robert Walters Nederland.

Ontdek meer

Tips voor een tweede sollicitatiegesprek

Het eerste gesprek heb je met vlag en wimpel doorstaan, maar bij het tweede gesprek spant het erom. Het gaat nu allemaal over jou, als persoon. Het belangrijkste is dat je goed voorbereid en alert bent en een goed verhaal hebt over jezelf, je carrière en vooral wat jouw toegevoegde waarde is voor het bedrijf.

Blijf scherp

Het ergste wat je kunt doen is ervan uitgaan dat je de baan al binnen hebt. Het is niet ongebruikelijk dat kandidaten de baan mislopen, omdat ze in het tweede gesprek te zelfverzekerd waren. In het tweede gesprek moet je alert blijven, omdat er een redelijke kans is dat je kennis zult maken met het senior management en er meer kritische vragen komen.

Voorbereiding 

Zorg ervoor dat je de functiebeschrijving opnieuw zorgvuldig hebt doorgenomen en zoveel mogelijk over het bedrijf leert. Als je de jaarverslagen op de website van het bedrijf grondig doorneemt, zou je een idee moeten kunnen krijgen over de plannen van de organisatie voor de toekomst.

Je beoogde werkgever zal in je achtergrond willen graven om erachter te komen waarvoor jij warmloopt, wat jou motiveert en wat je ambities zijn. Zorg dus dat je dit helder kunt verwoorden. Je moet ook gedetailleerd kunnen ingaan op projecten waarbij je betrokken bent geweest en op de uitkomsten en de resultaten daarvan.

Denk na over hoe jij binnen de organisatie past

Dit is de tweede keer dat je een gesprek hebt met je beoogde werkgever, dus de kans is groot dat hij zal proberen te achterhalen hoe goed je binnen de organisatie past. Hij zal waarschijnlijk willen weten of je achter de bedrijfscultuur staat en of je goed overweg zult kunnen met de rest van het team. Bekijk voorafgaand aan het gesprek hoe de organisatie is opgebouwd en welke positie jouw gesprekspartner daarin inneemt. 

Zet alvast wat ideeën op papier, als geheugensteuntje om te praten over wat jij kunt toevoegen aan het bedrijf, over je doelstellingen en hoe je je professioneel wilt ontwikkelen.

Het is uiteraard ook van essentieel belang dat je stipt op tijd bent en zelfverzekerd, positief en enthousiast overkomt. Laat zien hoeveel je weet over het bedrijf en de markten waarin het actief is. Geef er blijk van dat je zorgvuldig hebt nagedacht over je functie en wat jij kunt inbrengen in de organisatie.

Achterhaal of het een goede stap is voor jou

Het tweede gesprek is ook een kans voor jou om vragen te stellen en te achterhalen of deze rol echt de beste volgende stap in jouw carrière is. Het ergste wat je kunt doen is ervan uitgaan dat je de baan al binnen hebt. Zorg ervoor dat je een goede indruk krijgt van de toekomstplannen van het bedrijf, hoe zij jouw rol zien en hoe jij in het grotere geheel past.

Deel dit artikel

Links

Op zoek naar iets nieuws?
Salary Survey
Carrièreadvies
Neem contact met ons op

Laat je adviseren door een van onze consultants

Gerelateerde informatie

Bekijk alle inhoud

Veelgestelde vragen tijdens het sollicitatiegesprek

Met zelfverzekerde antwoorden op veelgestelde vragen ben je jouw concurrenten een stap voor. Sollicitaties verlopen niet volgens een vast stramien, maar er zijn een aantal vragen die bijna altijd worden gesteld. Hier volgt een lijst met veelgestelde vragen en aanwijzingen over de manier waarop je de

Lees meer

Hoe kies je tussen twee banen?

In de huidige arbeidsmarkt is het niet ongewoon dat je voor meerdere banen een aanbod krijgt. Dat klinkt misschien als een luxeprobleem, maar het kan behoorlijk lastig zijn om te kiezen. Hoewel het altijd goed is om je gevoel te volgen, is het bij een beslissing als deze slim om ook andere afweginge

Lees meer

Vijf veelgemaakte fouten in een sollicitatiegesprek

Uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek betekent dat de volgende fase in je carrière weer een stapje dichterbij is. Maar je bent er nog niet. Wij geven je een overzicht van vijf zaken waarmee sollicitanten vaak de mist ingaan, zodat jij deze fouten niet maakt. 1. Onvoldoende onderzoek Onderz

Lees meer

I'm Robert Walters Are you?

Sluit je aan bij ons wereldwijde team van creatieve denkers, probleemoplossers en game changers. Wij bieden jou mooie doorgroeimogelijkheden, een fijne werksfeer en uitstekende opleidingsmogelijkheden.