nl
Vacatures

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, en delen jouw verhaal met vooraanstaande organisaties in Nederland. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Bekijk alle vacatures
Professionals

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, zodat zij jouw verhaal kunnen delen met de meest vooraanstaande organisaties van Nederland. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Meer informatie
Onze Diensten

Toonaangevende bedrijven in heel Nederland vertrouwen op Robert Walters om snel en efficiënt de juiste mensen te werven. Lees meer over onze dienstverlening.

Meer informatie
Inzichten & Advies

Of je nu op zoek bent naar talent of naar een nieuwe carrièrestap voor jezelf, wij adviseren je graag over de laatste trends op de arbeidsmarkt en bieden je de inspiratie die je nodig hebt.

Meer lezen
Over Robert Walters Nederland

Voor ons gaat recruitment over meer dan een enkele vacature. Wij helpen organisaties en professionals bij het maken van belangrijke keuzes.

Meer lezen

Werken bij ons

Onze mensen maken het verschil. Lees hun verhaal en kom alles te weten over een carrière bij Robert Walters Nederland.

Ontdek meer

Veelgestelde vragen tijdens het sollicitatiegesprek

Met zelfverzekerde antwoorden op veelgestelde vragen ben je jouw concurrenten een stap voor.

Sollicitaties verlopen niet volgens een vast stramien, maar er zijn een aantal vragen die bijna altijd worden gesteld. Hier volgt een lijst met veelgestelde vragen en aanwijzingen over de manier waarop je deze kunt beantwoorden.

Wat kun je over jezelf vertellen?

Met deze vraag wordt het gesprek vaak geopend en daar je nooit een tweede kans krijgt voor een eerste indruk, behoort deze meteen ook tot de belangrijkste vragen. Begin met de hoogste opleiding die je hebt genoten en bespreek dan de functies uit je loopbaan tot nu toe. Je kunt daarbij de volgorde van je cv aanhouden. Geef voorbeelden van prestaties die je hebt geleverd en vaardigheden die je hebt verworven. Blijf bij de hoofdlijnen. Als de interviewer over een bepaald aspect meer informatie wil hebben, dan zal hij of zij je om toelichting vragen.

Wat zijn je sterke kanten?

Kies de drie belangrijkste eigenschappen waarmee jij denkt deze baan binnen te kunnen halen en licht toe hoe je deze sterke eigenschappen hebt toegepast in een werksituatie. Dit kunnen concrete vaardigheden zijn zoals kennis van een specifieke programmeertaal, maar ook minder tastbare vaardigheden zoals goed leiding kunnen geven.

Wat zijn je zwakke kanten?

Het beste kun je een bepaalde vaardigheid noemen die je geprobeerd hebt te verbeteren. Als je computervaardigheden bijvoorbeeld niet zo goed zijn, kun je dit als een zwak punt noemen. Vertel de interviewer daarbij over cursussen of andere inspanningen die je hebt geleverd om je vaardigheden te verbeteren.

Waarom moeten wij jou in dienst nemen?

Wat maakt jou bijzonder en waar ben je goed in? Het functieprofiel geeft aanwijzingen over de eigenschappen waarnaar het bedrijf op zoek is. Een voorbeeld van een goede openingszin is: "Mijn kracht zit in mijn vermogen sterke technische vaardigheden te combineren met duurzame klantrelaties". Je kunt er specifieke voorbeelden aan toevoegen van resultaten die je in je carrière tot nu toe hebt behaald.

Wat zijn jouw doelen; wat wil je over vijf jaar bereikt hebben?

Het is raadzaam hier doelen voor zowel de korte als de lange termijn te noemen. Vertel in welke functie je uiteindelijk terecht wilt komen en welke stappen je moet zetten om dat te bereiken. Leg uit hoe de functie, waarnaar je gesolliciteerd hebt, hierin past. Toon de werkgever dat je ambitie hebt en dat je vastbesloten bent om in elke baan, die je dichterbij je droombaan brengt, maximaal te presteren.

Waarom wil je voor ons werken?

De interviewer verwacht hier een goed doordacht antwoord op. Als je je hebt voorbereid op het gesprek, dan heb je inzicht in de waarden, missie, ontwikkelingsplannen en producten van het bedrijf. Leg aan de hand van deze informatie uit, hoe jouw doelen en ambities passen bij de cultuur van het bedrijf en waarom je graag voor het bedrijf wilt werken.

Welk salaris wil je gaan verdienen?

Op deze vraag kun je je voorbereiden door ervoor te zorgen dat je weet wat iemand met jouw vaardigheden verdient. Het is verleidelijk, maar probeer geen specifieke bedragen te noemen, dit kan nadelig uitpakken als je later moet onderhandelen.

Toon de werkgever dat je ambitie hebt en dat je vastbesloten bent om in elke baan, die je dichterbij je droombaan brengt, maximaal te presteren.

De interviewer zal er begrip voor hebben als je aangeeft dit niet te willen bespreken totdat je een aanbod hebt ontvangen. Als de functieomschrijving een indicatie van het salaris geeft, kun je hiernaar verwijzen en aangeven dat dit ongeveer overeenkomt met het salaris dat je in gedachte had.

Deel dit artikel

Links

Op zoek naar iets nieuws?
Salary Survey
Carrièreadvies
Neem contact met ons op

Laat je adviseren door een van onze consultants

Gerelateerde informatie

Bekijk alle inhoud

10 tips om effectiever te netwerken

Door social media is netwerken een stuk toegankelijker geworden voor iedereen die zich meer op zijn of haar gemak voelt achter de computer dan op een cocktailparty. Het slechte nieuws voor de meer introverte mensen onder ons is dat handjes schudden en oogcontact maken nog steeds belangrijke aspecten

Lees meer

Vijf veelgemaakte fouten in een sollicitatiegesprek

Uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek betekent dat de volgende fase in je carrière weer een stapje dichterbij is. Maar je bent er nog niet. Wij geven je een overzicht van vijf zaken waarmee sollicitanten vaak de mist ingaan, zodat jij deze fouten niet maakt. 1. Onvoldoende onderzoek Onderz

Lees meer

Hoe kies je tussen twee banen?

In de huidige arbeidsmarkt is het niet ongewoon dat je voor meerdere banen een aanbod krijgt. Dat klinkt misschien als een luxeprobleem, maar het kan behoorlijk lastig zijn om te kiezen. Hoewel het altijd goed is om je gevoel te volgen, is het bij een beslissing als deze slim om ook andere afweginge

Lees meer

I'm Robert Walters Are you?

Sluit je aan bij ons wereldwijde team van creatieve denkers, probleemoplossers en game changers. Wij bieden jou mooie doorgroeimogelijkheden, een fijne werksfeer en uitstekende opleidingsmogelijkheden.