Uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek betekent dat de volgende fase in je carrière weer een stapje dichterbij is. Maar je bent er nog niet. Wij geven je een overzicht van vijf zaken waarmee sollicitanten vaak de mist ingaan, zodat jij deze fouten niet maakt.
Onderzoek doen naar het bedrijf waar je wil solliciteren kost tijd, maar is absoluut noodzakelijk om een goede indruk te maken tijdens het gesprek. Zorg ervoor dat je de belangrijkste informatie over de organisatie kent, zoals:
Waarschijnlijk wordt je gevraagd om uit te leggen waarom jij geschikt bent voor de functie, en waarom je juist voor deze organisatie wil werken. Zorg ervoor dat je een beknopt en concreet antwoord hebt op deze vraag. Als je niet helder kunt uitleggen waarom je de functie wil dan haken werkgevers af.
Toon enthousiasme en ga specifiek in op aspecten van de organisatie die jou aanspreken, zoals de producten of de reputatie van het bedrijf, en vertel hoe de kerntaken van de functie aansluiten op jouw ervaring.
Je hoeft je cv niet woord voor woord uit je hoofd te leren, maar je moet gemakkelijk kunnen praten over wat je hebt gedaan, wat je hebt bereikt en waarom je klaar bent voor een nieuwe baan. Ga er niet vanuit dat omdat de informatie in je cv staat, je gesprekspartner geen vragen zal stellen over je achtergrond, zoals je verantwoordelijkheden in eerdere functies en je opleiding.
Lees je cv dus voor je sollicitatiegesprek goed door en oefen wat je gaat antwoorden als naar aanleiding van je cv verdere vragen worden gesteld. Het belangrijkste is dat je hard kunt maken dat wat je tot nu toe hebt gedaan aansluit op de functie waar je naar solliciteert.
Het kan verleidelijk zijn, maar het is nooit een goed idee om je negatief uit te laten over je huidige of vorige manager of over de bedrijven waarvoor je in het verleden hebt gewerkt. Je gesprekspartner hoort namelijk alleen jouw kant van het verhaal, dus je loopt het risico dat hij denkt dat jouw verhaal niet juist of volledig is. Ook kunnen er ongemakkelijke vragen worden gesteld. Probeer je dus gewoon op de positieve kanten van je vorige functies te richten.
Ook al voel je je helemaal op je gemak, trap niet in de valkuil om te amicaal met je gesprekspartner te worden. Een sollicitatiegesprek is een formele gelegenheid en als je te joviaal wordt dan is de kans niet groot dat je de baan krijgt. Heb je een enorm goede klik met je gesprekspartner? Fantastisch, maar blijf altijd professioneel tijdens je sollicitatiegesprek.
Ben je klaar om je sollicitatievaardigheden in de praktijk te brengen, maar heb je nog geen vacature op het oog? Bekijk onze vacatures of neem contact met ons op om jouw volgende carrièrestap te bespreken.
Veelgestelde vragen tijdens het sollicitatiegesprek
Met zelfverzekerde antwoorden op veelgestelde vragen ben je jouw concurrenten een stap voor. Sollicitaties verlopen niet volgens een vast stramien, maar er zijn een aantal vragen die bijna altijd worden gesteld. Hier volgt een lijst met veelgestelde vragen en aanwijzingen over de manier waarop je de
Lees meerHoe kies je tussen twee banen?
In de huidige arbeidsmarkt is het niet ongewoon dat je voor meerdere banen een aanbod krijgt. Dat klinkt misschien als een luxeprobleem, maar het kan behoorlijk lastig zijn om te kiezen. Hoewel het altijd goed is om je gevoel te volgen, is het bij een beslissing als deze slim om ook andere afweginge
Lees meerVijf veelgemaakte fouten in een sollicitatiegesprek
Uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek betekent dat de volgende fase in je carrière weer een stapje dichterbij is. Maar je bent er nog niet. Wij geven je een overzicht van vijf zaken waarmee sollicitanten vaak de mist ingaan, zodat jij deze fouten niet maakt. 1. Onvoldoende onderzoek Onderz
Lees meerSluit je aan bij ons wereldwijde team van creatieve denkers, probleemoplossers en game changers. Wij bieden jou mooie doorgroeimogelijkheden, een fijne werksfeer en uitstekende opleidingsmogelijkheden.