nl

Onze Diensten

Toonaangevende bedrijven in heel Nederland vertrouwen op Robert Walters om snel en efficiënt de juiste mensen te werven. Lees meer over onze dienstverlening.

Meer informatie
Vacatures

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, en delen jouw verhaal met vooraanstaande organisaties in Nederland. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Bekijk alle vacatures
Onze Diensten

Toonaangevende bedrijven in heel Nederland vertrouwen op Robert Walters om snel en efficiënt de juiste mensen te werven. Lees meer over onze dienstverlening.

Meer informatie
Inzichten & Advies

Of je nu op zoek bent naar talent of naar een nieuwe carrièrestap voor jezelf, wij adviseren je graag over de laatste trends op de arbeidsmarkt en bieden je de inspiratie die je nodig hebt.

Meer lezen
Over Robert Walters Nederland

Voor ons gaat recruitment over meer dan een enkele vacature. Wij helpen organisaties en professionals bij het maken van belangrijke keuzes.

Meer lezen

Werken bij ons

Onze mensen maken het verschil. Lees hun verhaal en kom alles te weten over een carrière bij Robert Walters Nederland.

Ontdek meer

Zo maak je een goede indruk als je regelmatig van baan bent gewisseld

De tijd dat een werknemer zijn of haar hele carrière trouw blijft aan dezelfde werkgever, is allang voorbij. Maar veel werkgevers zien vaak van baan veranderen nog steeds als iets negatiefs. Ze zijn immers niet bereid om veel tijd en dus geld in een werknemer te investeren die waarschijnlijk niet lang zal blijven. 

Maar is ‘jobhoppen’ echt slecht voor je cv? Hoe leg je uit aan een potentiële werkgever waarom je vaak van baan gewisseld bent? Wij geven je een aantal tips. 

Wees transparant

Veel werkgevers hebben nog vooroordelen over werknemers die vaak van job wisselen: ze zouden op een hoger salaris uit zijn en niet loyaal zijn. Daarom is het belangrijk om vanaf het begin eerlijk te zijn tegenover je potentiële werkgever. Benoem alle organisaties op je cv waarvoor je gewerkt hebt en voeg toe welke functies je daar vervulde en wat je voor de bedrijven betekend hebt.

Onderbouw je carrièrekeuzes

Het is belangrijk om goed te beargumenteren waarom je bepaalde keuzes hebt gemaakt op carrièregebied. Ben je recentelijk afgestudeerd en heb je meerdere stages afgerond? Of ben je een freelancer die in korte tijd meerdere opdrachten heeft aangenomen? Dan is het logisch dat je geregeld van werkgever veranderd bent. Iedereen heeft zijn of haar eigen verhaal, dus zorg ervoor dat je jouw verhaal goed kunt uitleggen. Ook de reden voor vertrek, want dit hoeft echt niet altijd negatief te zijn. 

Erken de meerwaarde van je werkervaring

Het hoeft niet per se nadelig te zijn wanneer je bij verschillende organisaties hebt gewerkt. Je hebt immers veel uiteenlopende, relevante werkervaring opgedaan. Zorg ervoor dat je tijdens een gesprek de meerwaarde van elke baan kunt toelichten. Wat heb je precies geleerd? En wat heeft dit jou op persoonlijk vlak gebracht? Wanneer je je antwoorden op deze vragen paraat hebt, voorkom je dat je potentiële werkgever gaat denken dat je alleen uit bent op een hoger salaris of een betere positie.

Haal nooit uit naar je vorige werkgever

Als een recruiter of hiring manager vragen stelt over je vorige werkgever(s), is het geen goed idee om negatieve dingen te zeggen. Dit klinkt logisch, maar de verleiding kan groot zijn om de schuld van eventuele probelemen bij een ander te leggen; je wilt immers een goede indruk achterlaten. Het is echter beter om verantwoordelijkheid te nemen voor je keuzes en de acties die je hebt ondernomen. Mocht je echt hele vervelende ervaringen hebben met je vorige werkgever die relevant zijn om te benoemen, kun je dit natuurlijk wel op een neutrale manier aankaarten.

De voordelen van jobhoppen

Kortom: het is absoluut geen ramp om vaak van baan gewisseld te zijn. Het maakt je op sommige vlakken zelfs aantrekkelijker dan een sollicitant die jaren blijft plakken bij dezelfde werkgever in dezelfde functie. Zo kun je je bijvoorbeeld sneller aanpassen aan omstandigheden en daarnaast heeft elke baan – hoe kort ook – je iets geleerd.  Ook heb je ontdekt wat wel en niet bij jou past en heb je een uitgebreid netwerk opgebouwd.  

Als je dit in je achterhoofd houdt en je je carrièrekeuzes goed kunt verantwoorden tijdens gesprekken, dan is de kans klein dat potentiële werkgevers jouw werkverleden als een probleem zien. Sterker nog: ze zien er waarschijnlijk eerder de voordelen van in. 

Meer weten?

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Bekijk onze openstaande vacatures. Benieuwd naar welke salarissen er bij bepaalde functies passen? Bekijk de Robert Walters Salary Survey en vergelijk jouw salaris met soortgelijke profielen in jouw branche. Voor meer informatie, neem contact op met onze recruitment specialisten via netherlands@robertwalters.com of tel. +31 (0) 20 644 4655.  

 

 

Deel dit artikel

Links

Op zoek naar iets nieuws?
Salary Survey
Carrièreadvies
Neem contact met ons op

Laat je adviseren door een van onze consultants

Gerelateerde informatie

Bekijk alle inhoud

Gat op je cv? 7 tips hoe ermee om te gaan

Reizen, ziekte, een sabbatical of gewoon even een tijdje geen baan; een gat op je cv kan veel verschillende oorzaken hebben. Het goede nieuws? Dat gat hoeft helemaal geen probleem te zijn. Rens van der Wacht, recruiter bij Robert Walters, vertelt hoe én wanneer je een gat op jouw cv moet uitleggen.

Lees meer

Open sollicitatie: doen of niet?

Heeft het zin om spontaan je cv naar een bedrijf te sturen, of belandt deze sowieso in de prullenbak? Het heeft misschien niet altijd direct effect, maar op de lange termijn kan die open sollicitatie wel degelijk het verschil maken. Open sollicitatie: waarom? Je kent het wel: dolgraag wil je aan de

Lees meer

Een nieuwe baan? Zo maak je de juiste keuze

Meer verdienen, jezelf ontwikkelen of een verhuizing: allemaal redenen om van baan te wisselen en met een nieuwe uitdaging te starten. Toch kan het lastig zijn om een nieuwe baan te kiezen, omdat het aanbod oneindig lijkt en behoorlijk gevarieerd is. Hoe maak je de juiste keuze? Jose Bokhorst, manag

Lees meer

I'm Robert Walters Are you?

Sluit je aan bij ons wereldwijde team van creatieve denkers, probleemoplossers en game changers. Wij bieden jou mooie doorgroeimogelijkheden, een fijne werksfeer en uitstekende opleidingsmogelijkheden.