De vier beginselen van vertrouwen

Jan Kuipers

Robert Walters sprak met experts van FranklinCovey over enkele van de meest prangende onderwerpen waar executives op dit moment mee te maken hebben. In deze editie: hoe win je snel het vertrouwen van de board en aandeelhouders wanneer je in een nieuwe c-suite rol begint.

 

 

Vertrouwen komt gewoonlijk te voet. Maar wanneer je in een nieuwe c-suite rol begint, wil je dat proces wel eens iets bespoedigen. Hoe win je snel het vertrouwen van de board en de aandeelhouders? Robert Walters sprak met Jan Kuipers, directeur en oprichter van FranklinCovey Benelux, die de vier beginselen van vertrouwen op een rij zet.

1. Congruent

“De eerste cruciale vraag die je jezelf moet stellen als je onderdeel wordt van de c-suite is: ben ik congruent? 

Dit omhelst niet alleen dat jouw handelingen in lijn liggen met wat je zegt dat je gaat doen, het gaat ook over het synchroniseren van je gedachten en handelingen, en van je gevoelens en handelingen. Stel: je wordt onderdeel van een board en bent onzeker over bepaalde aspecten, doe dan niet alsof je nergens over twijfelt. Want weet: de rest van het bestuur doorziet dit direct. 

Wees dus eerlijk en transparant over zaken waar je misschien onzeker over bent, maar zorg wel voor een balans tussen die twijfels en zelfverzekerdheid. Ben je te zelfverzekerd? Dan roept dat de nodige vragen op bij jouw collega’s. Tegelijkertijd: twijfel je voortdurend aan jezelf, dan zullen zij zich afvragen waarom je deze rol hebt aangenomen.” 

2. Intentie    

“Stel jezelf de vraag: wat is mijn werkelijke agenda, en onderzoek of je eerlijk bent over jouw intenties. 

Het is mogelijk dat je onderdeel wordt van een c-suite terwijl je in die rol meerdere belangen hebt. Misschien heb je in het verleden voor een grote aandeelhouder van je nieuwe werkgever gewerkt, of ben je zelf aandeelhouder. Het is in dat geval niet meer dan logisch dat mensen twijfels hebben over jouw werkelijke intentie. Is jouw doel om ervoor te zorgen dat het bedrijf groeit of dat het toekomstbestendig is, of maak je beslissingen op basis van andere belangen van de aandeelhouders. 

Op zich hoeft heeft geen probleem te zijn om meerdere belangen te hebben, zolang je maar transparant bent over wat je wilt bereiken en daar ook naar handelt. Twijfelen mensen toch aan je integriteit? Sta dan open voor hun kritiek en ga het gesprek aan. 

Vergeet niet om ook bij jezelf te rade te gaan over wat jouw daadwerkelijke bedoelingen zijn. Merk je zelf al dat er een verschil is tussen jouw intenties en jouw daadwerkelijke handelingen, dan kun je er zeker van zijn dat collega’s dit ook zo zien.” 

3. Relevantie 

“Vind ik mijzelf nog relevant? In een c-suite-functie moet je jezelf deze vraag continu blijven stellen. Begrijp ik genoeg van de laatste ontwikkelingen in mijn vakgebied, en snap ik de strategie die we hebben gekozen? Ben ik complementair aan de rest van de board? Misschien was je in het verleden jarenlang manager marketing, maar weet je ook voldoende over de huidige ontwikkelingen binnen online marketing? 

Benut je sterke punten, maar wees je ook bewust van je zwaktes. En zorg dat je jezelf ook blijft verbeteren waar nodig.” 

4. Resultaten 

“Uiteindelijk blijft het neerzetten van goede resultaten de beste manier om vertrouwen op te bouwen. Of je nu bent doorgegroeid binnen het bedrijf of dat je van buitenaf bent aangenomen, eenmaal onderdeel van de c-suite moet je leveren. 

Dat betekent niet dat het behalen van resultaten zaligmakend is. Breekt er twee weken na jouw benoeming tot CEO een pandemie uit, dan snappen ook de board en aandeelhouders dat de resultaten niet in lijn zullen liggen met eerdere verwachtingen. Maar je kan in zo’n geval nog wel vertrouwen kweken door congruent, transparant en relevant te zijn. En ook het tegenovergestelde is mogelijk: het behalen van geweldige resultaten, maar collega’s die alsnog aan je twijfelen omdat je op eerdergenoemde punten niet oprecht overkomt.”  

Vier vragen 

“Het mooie van deze vier beginselen is dat je jezelf gedurende iedere werkdag de vragen kan stellen: ben ik conguent; wat is mijn werkelijke intentie; ben ik relevant; en hoe staat het met de track record die ik bezig ben op te bouwen? 

Ook aspirerende c-level professionals kunnen deze vragen beantwoorden en zo voor zichzelf beslissen of ze al klaar zijn voor een rol in de c-suite, of dat ze zich nog verder moeten ontwikkelen.” 

Meer informatie

Benieuwd naar nog meer inzichten van experts van FranklinCovey? Bekijk dan de online sessie: 'Shaping tomorrow’s executive leaders – how the best leaders make everyone smarter'.

Vacature uploaden 

»

Webinar: Shaping Tomorrow's Executive Leaders 

»

Salary Survey 

»

Executive Leadership Advice 

»

Vacature uploaden 

»