Waarom interimmen in de publieke sector steeds populairder wordt onder juristen

Bente van den Eijnden

Werken in de publieke sector wordt steeds populairder onder juristen. Ook interim professionals kiezen steeds vaker voor een opdracht in de publieke sector, signaleert Bente van den Eijnden, senior recruitment consultant legal bij Robert Walters. ‘Lange tijd stonden interim juristen te trappelen om grote namen aan hun trackrecord toe te voegen. Nu valt hun oog steeds vaker op projecten bij een gemeente, onderwijs- of zorginstelling’. Van den Eijnden vertelt meer over deze trend.    

Publieke sector steeds meer in trek 

Wie een juridische opleiding heeft afgerond, heeft lang niet altijd meer de wens om bij een gerenommeerd kantoor aan de slag te gaan. De publieke sector is al langere tijd in trek onder juridische professionals, vooral vanwege de steeds belangrijker wordende werk-privébalans. Ook interim juristen weten de weg naar de publieke sector steeds vaker te vinden. ‘Als je aan een interim opdracht voor één van de gerenommeerde kantoren werkt, dan ben je vaak nog ’s avonds aan het mailen en bellen, ook als interimmer’, aldus Van den Eijnden. ‘Binnen de publieke sector zijn de werktijden duidelijker afgebakend, wat voor meer rust in je privéleven zorgt'.  

Daarnaast willen juristen vaker maatschappelijke invloed uitoefenen, zegt Van den Eijnden. ‘Ook interimmers willen niet alleen bezig zijn met meer omzet genereren en grote namen aan hun cv toevoegen. Ze willen iets betekenen voor de wereld om hen heen en tegelijkertijd profiteren van de vrijheid die het werken als zzp’er biedt’.  

Altijd genoeg werk 

Aan werk geen gebrek voor interim juristen die aan de publieke sector willen proeven. ‘Traditioneel gezien hebben publieke organisaties vooral vaste mensen in dienst, met daaromheen een flexibele schil aan interimmers’, zegt Van den Eijnden. Maar de hoeveelheid werk in de sector stijgt explosief en vaste mensen zijn steeds vaker onvindbaar. Dit is een van de redenen voor de grotere vraag naar interim juristen. Daarnaast is er meer werk door de decentralisatie van overheidstaken. ‘Gemeenten hebben er de afgelopen jaren meer verantwoordelijkheden bijgekregen zoals jeugdzorg, werk en inkomen, en de zorg voor langdurig zieken en ouderen. Dit betekent meer juridisch werk voor gemeenten, zowel aan de voorkant in het nemen van besluiten als aan de achterkant op afdelingen zoals Bezwaar en Beroep', merkt Van den Eijnden.  

Het zijn de ontwikkelingen in de samenleving die veelal bepalen aan welk specialisme behoefte is. ‘De precieze taken van interim juristen in de publieke sector hangen sterk af van maatschappelijke gebeurtenissen. Als er woningnood is, zijn er bijvoorbeeld veel juristen Grondzaken en Vastgoed nodig om verschillende projecten rondom het enorme tekort aan woningen binnen een gemeente op te lossen’. 

Ook in economisch mindere tijden is er genoeg te doen in de publieke sector. ‘Bij de overheid is er altijd behoefte aan juristen. Het is zelfs zo dat er meer juristen nodig zijn in economisch roerige tijden, omdat er juist dan van alles goed geregeld moet worden. Denk bijvoorbeeld aan de coronacrisis. Juist toen waren juristen onmisbaar binnen de (semi)publieke sector. Waar commerciële bedrijven pas op de plaats maken bij een crisis, gaan de werkzaamheden binnen de publieke sector minstens zo hard door’, licht Van den Eijnden toe.  

Van vast naar interim 

Steeds vaker worden interimopdrachten ingevuld door juristen die voorheen in vaste dienst werkten. ‘Dat is niet gek’, vindt Van den Eijnden. ‘Als interimmer heb je ontzettend veel vrijheid om je werk in te delen op een manier die jij fijn vindt. Je wordt ingevlogen voor een bepaald project, waar je je volledig op kunt focussen. Je hoeft je niet bezig te houden met het reilen en zeilen van een team. Hierdoor kun je als interimmer een opdracht van 24 uur en een opdracht van 16 uur prima naast elkaar uitvoeren. Je hebt het zelf in handen’, legt Van den Eijnden uit. ‘Als je eerst een paar maanden voor het ministerie wil werken en daarna een paar maanden voor een gemeente, dan kan dat. En als je even twee maanden niks wil doen, kan dat ook’.  

Daarnaast heb je een steile leercurve. ‘Je ontdekt snel hoe het eraan toegaat bij verschillende opdrachtgevers, wat voor afwisseling zorgt in je werk’, aldus Van den Eijnden. ‘Er zijn meer dan genoeg opdrachten, en met drie tot vijf jaar werkervaring staan ze voor je in de rij. Er zijn alleen al zo'n 350 gemeentes in Nederland en nog veel meer andersoortige (semi)publieke instellingen, dus mogelijkheden genoeg voor zelfstandig juristen’.

Meer informatie  

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor juridische interimopdrachten binnen de publieke sector, bekijk onze huidige interimopdrachten of neem direct contact op met Bente van den Eijnden, senior interim legal recruitment specialist, via bente.vandeneijnden@robertwalters.com of +31 20 794 0657

 

»

Recruitment advies 

»

Aanbevolen vacatures