Een sollicitatiegesprek voeren

3 people stairs

Het geheim van een goed sollicitatiegesprek is het aanbrengen van structuur. Een duidelijke structuur geeft u de garantie dat er geen vragen onbeantwoord blijven en dat u een vlot en overzichtelijk gesprek kan voeren.

Bovendien komt u geloofwaardig en professioneel over bij kandidaten. Het is aan te raden om het interview op te splitsen in 3 delen: een introductie, de belangrijkste vragen en een conclusie.

 

De introductie

Een goed sollicitatiegesprek begint met een sterke introductie. In dit deel van het gesprek kunt u de kandidaat gerust stellen en aangeven welke dingen u met de kandidaat zal gaan bespreken.

U kan eventueel beginnen met een aantal dingen die u gemeen heeft met de kandidaat. Een goed punt om te starten zijn de interesses van de kandidaat. Dit zal niet alleen de kandidaat laten ontspannen, het geeft u ook de kans om zijn of haar persoonlijkheid beter te leren kennen.

In dit deel is het ook nuttig om een beeld te schetsen van het bedrijf, de geschiedenis, de toekomst en ook over uw persoonlijke achtergrond en uw rol in de organisatie.

Belangrijkste vragen

Hier kunt u de kandidaat vragen om hun cv in detail door te lopen waarbij u open vragen stelt over hun werkervaring. Bijvoorbeeld:

  • Kun je me iets vertellen over het team waarin je werkte?
  • Wat vond je leuk/niet leuk in je vorige functies?
  • Omschrijf eens een typische werkdag
  • Welke resultaten heb je behaald?
  • Wat zijn je belangrijkste prestaties?
  • Wat is de reden van vertrek bij je vorige werkgever?


Het sollicitatiegesprek afsluiten

Dit is het moment waarop u de kandidaat kunt aanmoedigen om vragen te stellen en voor u nog een moment om de functie en het bedrijf te 'verkopen'. U kunt nu de kandidaat de volgende stappen in het wervingsproces uitleggen en wanneer deze plaats zullen vinden.

Een duidelijke structuur geeft u de garantie dat er geen vragen onbeantwoord blijven

Wanneer u vindt dat het gesprek goed verlopen is, vraag de kandidaat dan om hun gewenste salarisniveau en opzegtermijn te herbevestigen en of hij/zij nog vragen of opmerkingen heeft over de functie.  Tenslotte vraagt u de kandidaat om zijn/haar recruitment consultant te bellen om hen feedback door te geven.

Meer advies nodig?

Heeft u geen ervaring met het voeren van sollicitatiegesprekken of wilt u er zeker van zijn dat u de meest recente methodes gebruikt, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen voor meer advies.

Recruitment advies 

»

Webinars 

»

Vacature uploaden 

»

Salary Survey 

»

Recruitmentadvies 

»